Tüm tepkilere rağmen şehit kanları üzerinde su gibi alkolün tüketildiği Çanakkale Kültür Festivali sona ererken, geriye bu ekonomik krizde harcanan paralar ve tarihi tabyalara verilen zararlar kaldı. Milletin parası harcanarak şehir dışından gelip, yiyip, içip, gezip, tahrip edip gittiler. Konserin düzenlendiği Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na bağlı Anadolu Hamidiye Tabyası’ndaki tarihi eserler, heykeller ve diğer malzemeler büyük zarar gördü.

 

Ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Yanlış yönetim ve uygulamalar nedeniyle Türkiye  tarihinin en büyük ekonomik krizlerinden birini yaşıyor. Vatandaşların alım gücü her geçen gün daha çok eriiyor. Hem emekli hem de asgari ücretliler açlık sınırının ok altında kaldı. Durum bu kadar kötüye gidince devlet bir süre önce tasarruf tedbirlerini uygulamaya baladı.

Bu tedbirlere bazı kurum ve kuruluşların hiç uymadığı hatta çok daha fazla israf ettiği de bilinen bir gerçek. Tasarruf tedbirlerine uymayan ve tam aksine israf edilen organizasyonlardan biri de Çanakkale Kültür Yolu. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı tarafından yürütülen bu organizasyonda büyük paralar harcandı.

 

MİLLETİN PARASI İLE YİYİP İÇİP GİTTİLER

İsraf adı verilen festival 31 Ağustos’ta başladı ve 8 Eylül’e kadar devam etti. 50’den fazla noktada 500 civarı etkinlikte, 1000’e yakın sanatçıya para ödendi. Anadolu Hamidiye Tabyası Açık Hava Sahnesi’nde kurulan sahnede, Murat Boz, Derya Uluğ, Gazapizm, Can Bonomo, Ebru Yaşar, Emre Fel, Buray, Berkay, Gökhan Türkmen sahne aldı. Bu sanatçıların konser fiyatı ise dudak uçuklatıyor.

Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu’ndan Yüzyılın Şarkıları Konseri, Orhan Çakmak konseri, İstanbul Devlet Türk Halk Müziği Korosu ve Devlet Halk Dansları Topluluğu’ndan Türkülerimiz ve Oyunlarımız Konseri Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi İçdaş Kara Yusuf Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. 100 civarında etkinlik ve bin civarında sanatçıya harcanan paranın boyutu çok fazla. Emeklilere ve çalışanlara verilmeyen paralar bu festival adı altında israf edildi. Binlerce kişi vatandaşların verdiği vergilerle gelip Çanakkale’de yiyip, içip tabyaya zarar verip gitti.  

Konser alanına uygun olmayan bu alana binlerce kişi gelince, içen vatandaşlar taşkınlık çıkartıp tabyaya da zarar verdi. Tabyada yer alan Çanakkale Savaşları minyatür ve heykellerine zarar verildi. Tanıtım levhalar kırıldı. Tabyada bulunan tarihi eserler zarar gördü. Çimler, kaldırım taşları bile tahrip edildi.

 

ŞEHİT KANLARI ÜZERİNDE ALKOL SU GİBİ AKTI

9 gün süren ve dün sona eren festivalde akşamları tabyada konser düzenledi. Binlerce kişinin geldiği konserde yasak olmasına rağmen alkol içildi. Konser boyunca içki su gibi aktı. Konser alanında çilingir sofrası kuran bile oldu. Şehit kanları ile yoğrulmuş bu topraklarda ortaya çıkan manzaraya da tepkiler çığ gibi büyüdü.

Mehmet Güler