Çanakkale’de taşımalı sistem ile ilgili açılan ulaşım ihalesine katılan olmayınca birçok köyde yaşayan öğrenci ortada kaldı. Köy minibüsçüleri fiyat artışını az buldukları için ihaleye katılmadıklarını belirtirken, Erenköy, Dümrek, Kalabak, Halileli ve Çıplak köylerinde yaşayan ve okulları merkezde olan öğrenciler açıkta kaldı. Bu sorun nedeniyle öğrenciler mağdur oldu. 

2024-2025 eğitim öğretim yılının başlamasıyla birlikte servis taşımacılığı konusu gündemin başlıca sorunlarından biri haline geldi. Şehir içi öğrenci taşımacılığını özel şirketler üstlenirken, köylerden gelen öğrencilerin taşımacılığı ise Köy Birlik’e bağlı minibüslerle yapılıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, her yıl olduğu gibi bu yıl da köy minibüs şoförleriyle anlaşma yapmak için ihaleye çıktı. Ancak, Erenköy, Dümrek, Kalabak, Halileli ve Çıplak köylerindeki minibüs şoförleri, ihale şartlarının kendileri için uygun olmadığını belirterek ihaleye katılmadı.



Her köye farklı tarife


Minibüs şoförleri, özellikle artan mazot fiyatlarının ihaleye yeterince yansıtılmadığını dile getirdi. İhale kapsamında köylere farklı oranlarda zam uygulandığını belirten şoförler, bazı köylerde yüzde 15, bazı köylerde yüzde 30, bazılarında ise yüzde 60 zam yapılmasının adaletsiz olduğunu savundular. Bu farklılık, şoförlerin ihaleye katılmama kararında etkili oldu. Ayrıca, ihale şartnamesindeki ağır sorumluluk maddeleri ve olası ceza yaptırımları da şoförlerin bu kararı almalarında önemli bir rol oynadı. Sonuç olarak, birçok köyde öğrenciler servis bulmakta zorlanırken, yetkililerin çözüm üretmesi bekleniyor.

Atakan Alkış