İl sınırları içinde, akaryakıt istasyonlarından bidon, şişe gibi kaplarla ya da doğrudan yakıt alımı konusunda yeni bir karar devreye girdi. Artık bu tür alımların denetimi sıkılaştırılacak ve isteyenler yalnızca Açıktan Akaryakıt Alma Talep Formu doldurarak yakıt alabilecek.


Çanakkale Valiliği’nin resmi internet sitesinde yapılan açıklamada, bu kararın gerekçesi terör eylemleri, orman yangınları ve sabotajların önüne geçmek olarak açıklandı. Yapılan incelemelerde, mevcut mevzuatın bu tür olayları engelleyici bir düzenleme içermediği belirtilirken, yeni karar ile açık şekilde denetimin sağlanması amaçlanıyor.

Çanakkale il sınırları içerisinde faaliyet gösteren akaryakıt istasyonlarında bidon, şişe ve benzeri kaplarla ya da açıktan yakıt alım ve satışının düzenlenmesi hususlarını kapsadığı aktarılan karara ilişkin genel esaslar şöyle aktarıldı; “Çanakkale il sınırları içerisinde zorunlu haller (herhangi bir nedenle hareket kabiliyetini kaybetmiş ve akaryakıt ikmali için istasyona getirilmesi mümkün olmayan her türlü taşıt, çim biçme makinesi, ağaç kesme motoru gibi çalışma alanında kullanılması zorunlu olan motorlu aletler ve benzeri ekipmanlar, traktörler için kullanılacak ve uygun koşullarda tarım arazisi yakınlarında muhafaza edilecek yedek akaryakıt vb.) dışında akaryakıt istasyonlarından bidon, şişe ve benzeri kaplarla ya da açıktan yakıt alımı ve satışı yasaklanmıştır.

İlgili diğer mevzuat hükümleri saklı kalmak şartıyla, yukarıda belirtilen zorunlu hallerde bidon, şişe ve benzeri kaplarla açıktan benzin, mazot, gaz vb. yakıt satışı yapılmadan önce akaryakıt istasyonları işletmecileri yakıt almak isteyen kişi, halihazırda akaryakıt istasyonlarında bulunan Ek’deki Açıktan Akaryakıt Alma Talep Formu’nu tanzim ederek yakıt alabilecektir. İş bu form akaryakıt istasyonlarında gizliliğe ilişkin gerekli tedbirler alınmış olarak dosya/klasör içinde muhafaza edilecektir. Akaryakıt istasyonlarında açıktan yakıt alan kişilerin kimlik bilgilerini içeren Ek’deki formun tutulduğu dosya ve klasörler, bağlı bulunulan Polis Merkezi Amirliği/Jandarma Karakol Komutanlığı tarafından gerekli görülen hallerde denetlenecektir. 5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesi gereğince alınan bu karara uymayan akaryakıt istasyonu sorumluları hakkında fiil ayrı bir suç teşkil etmediği taktirde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesi ve diğer hükümleri gereği yasal işlem yapılacaktır.”

Haber Merkezi