Kas ve bağ yapılarındaki zayıflık, anatomik bozukluklar ve genetik yatkınlık diz kapağı çıkığına sebep olabilir. Ayrıca ani hareketler de bu sağlık sorununu doğurabilir.

 

Patella çıkığı, dizde şişme, şekil bozukluğu, şiddetli ağrı ve hareket kısıtlılığı belirtileriyle kendini gösterir.Ciddi bir ortopedik sorun olan diz kapağı çıkığı, fizik tedavi, dizlik kullanımı veya cerrahi müdahale gibi farklı yöntemlerle tedavi edilebilir.

 

Patella Nedir? Diz Kapağı Anatomisi

Diz kapağı (patella), uyluk kemiği (femur) ile kaval kemiği (tibia) arasında bulunan bir eklem yapısıdır.

Diz ekleminin önünde bulunan patella üçgen şeklindedir. Normal durumda diz kapağının arka yüzeyi, uyluk kemiğinin oluğu içinde kayar.

Diz kapağı birden fazla bağ ile diz eklemine bağlanır. Kas grubunun oluşturduğu tendonun içine gömülü olan patellanın ana işlevi diz eklemini korumaktır.

Diz kapağı, diz ekleminin stabilitesine katkıda bulunur. Eklem hareketi sırasında kıkırdak yapısı sayesinde sürtünmeyi azaltır.

Patella, uyluk ön kas grubunun bir parçası olarak görev yapar. Bu kas grubu kasıldığında, patella aracılığıyla oluşan kuvvet, patellar tendon yoluyla kaval kemiğine iletilir. Böylece bacağın düzleştirilmesi sağlanır. Patella bu süreçte kaldıraç görevi üstlenerek, kasın gücünü artırır ve daha az enerjiyle daha etkili hareket imkânı tanır. Diz kapağının yerinde ve düzgün çalışması için çevresindeki bağ dokularının ve kasların güçlü olması gerekir. Özellikle medial patellofemoral ligament (MPFL) gibi bağ yapıları diz kapağının yana doğru kaymasını engelleyerek patella zedelenmesi riskini azaltır. Bu bağların zayıflığı ya da travmaya bağlı yırtılmaları, patellanın yerinden çıkmasına neden olabilir.

 

Kaynak:Medicalaprk