Türkiye Cumhuriyeti tarihine ilk siyasi parti olarak ismini yazdıran Cumhuriyet Halk Partisi, dün 96 yaşına girdi. Partinin kuruluş Yıldönümü dolayısı ile yurdun bir her ilinde gerçekleştirilen kutlama etkinlikleri kapsamında da Çanakkale’de İl Başkanlığı tarafından düzenlenen yemekte bir araya gelen üyeler Partinin 96. Yılını kutladılar. CHP Genel Başkan Yardımcısı Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek yaptığı açılış konuşmasında, “Bizim verdiğimiz mücadele Demokrasi mücadelesidir. Cumhuriyet Halk Partisi üyeliği, onurlu bir toplum hizmetidir. Görevimiz ne olursa olsun, hangi görevde olursak olalım, görevlerimizin hepsi geçici, asıl olan Cumhuriyet Halk Partisidir” dedi
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk siyasi partisi olarak 96 yıldır varlığını sürdüren Cumhuriyet Halk Partisi kuruluş yıldönümü kutlamaları Çanakkale İl Başkanlığı’nca verilen bir yemekle sonlandı.
Kutlama yemeğine CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, Milletvekili Özgür Ceylan, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, İl Başkanı İsmet Güneşhan, Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, İlçe Belediye Başkanları, üyeler ve partililer katıldı.
“KAYBOLAN DEMOKRASİYİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ”
Düzenlenen gecenin açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Başkanı İsmet Güneşhan “Çanakkale Ruhu ile başlayan, 19 Mayıs ile devam eden ve 9 Eylül 1922’de biten sürecin dirayeti Tam Bağımsızlığımızı elde etmek ve Misak-ı Milli sınırları içerisinde, bayrağımızın altında hep beraber özgürce yaşamaktır. Bu zaferden tam bir yıl sonra, 9 Eylül 1923 tarihinde Cumhuriyet Halk Fırkası kurulur, 16 Eylül 1924 yılında ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk Trabzon’da tarihi konuşmasını yaparak, Tüm Cumhuriyet Halk Partililere seslenir; ‘Halk Fırkası, memleket ve milletin her türlü dayanaktan mahrum bırakarak, felakete atıldığı uğursuz hengâmede, bütün milleti kadrosu içine alarak kuvvet ve kudret yapan, harici düşmanlarını kovan, dâhili düşmanlarını imha eden, halka hürriyet ve hâkimiyet temin eden mukaddes bir cephedir. Halk Fırkası hiçbir saf ile ittifak etmeyerek Türkiye Cumhuriyetini kuran devrimci ruhun bütün memleketlerde karşılık bulmasıdır ’der. Bu söylemin üç ana noktası vardır; Bunlardan birincisi, bütün milleti kapsayan, yani herkesi kucaklayan, milletin kimliğine, inancına, yaşam tarzına bakmadan herkesi kucaklayan bir parti olmasıdır. Atatürk Trabzon’da yaptığı bu açıklamasında Cumhuriyet Halk Fırkasını bu şekilde açık ve net bir şekilde dile getiriyor. İkincisi ise halka hürriyet ve hâkimiyeti temin eden bir parti olması. Yani ‘Egemenlik Kayıtsız şartsız milletindir’ sözünün temelinin geçtiği yer Trabzon’da yaptığı bu önemli konuşmaydı. Üçüncüsü ise Cumhuriyeti kuran devrimci ruhtan söz etmesidir. Kurtuluş Savaşı ve Türkiye Cumhuriyetinin bağımsızlığı, sadece bizim için değil, emperyalizmin boyunduruğu altında ezilen tüm mazlum halklar ve dünya siyaseti açısından da önemli bir devrimci harekettir. Tüm Cumhuriyet Halk Partililer gönül rahatlığı içerisinde şunu söyleyebilir ki Türkiye Cumhuriyetinin en temel yapısında Cumhuriyet Halk Partisinin imzası vardır. Kurtuluş savaşı veren kadrolar, Cumhuriyeti kurmuş, egemenliği saraydan alıp halka, yani Cumhura vermiştir ve ‘Egemenlik, kayıtsız, şartsız milletindir’ dedirtmiştir. 1947 yılından sonra ise çok partili siyasi hayata geçilerek, demokrasi için önemli bir adım atılmıştır. Bu ülkeye sosyal demokrasi anlayışını tanıştıran yine Cumhuriyet Halk Partisi Kadroları. Şimdi ise bizler düşen görev, kaybolan demokrasiyi yeniden inşa etme görevi, biz Cumhuriyet Halk Partililere düşmektedir.
“HALKA RAĞMEN KİMSE BU ÜLKEDE SİYASET YAPAMAZ”
Bir Konuşma yapan Milletvekili Özgür Ceylan ise ülke gündemini değerlendirerek, gelinen süreçte ülkenin Cumhuriyet Halk Partisinin 6 ilkesine ihtiyaç olduğunu söyledi. Ceylan “Ekonomide, İç politikada, dış politikada ülkemiz adeta savruluyor. Bizler bu dönemde ülkemizin ihtiyacının ne olduğunu biliyoruz. Bugün ülkemizin ihtiyacı partimizin 6 ilkesi, ülkemizin ihtiyacı Cumhuriyet Halk Partisi. Biz Cumhuriyetçilik dedik. Cumhuriyette egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. Bizim Halkçılık anlayışımız ise her şey halk için ve halkla beraber yapmak dermektir. Siyasi iradenin meşruiyeti yalnızca halktadır. En son yaşadığımız 31 Mart seçimlerinde halkımız iktidara tokat gibi bir cevap verdi. Ardından 23 Haziran’da halkın seçimini tanımaya iktidara yine bir tokat daha attı. Ve biz onlara halkçılığın ne olduğunu bir kez daha onlara gösterdik. Çünkü hiç kimse halka rağmen bu ülkede siyaset yapamaz” dedi.
“CUMHURİYET HALK PARTİSİ KURTULUŞUN PARTİSİDİR”
Genel Başkan Yardımcısı ve Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek ise yaptığı konuşmasında Cumhuriyet Halk Partisinin kuruluş sürecine değinerek “Limni adasının Mondros bölgesinde 31 Ekim 1918 tarihinde Mondros Mütarekesi imzalandı. Bu mütarekenin 7. Maddesi çok önemlidir. Çünkü bu madde işgal devletlerine istediği bölgeyi işgal etme yetkisi veriyordu ve işgaller başladı. İlk olarak Osmanlının Başkenti İstanbul işgal edildi. Daha sonra Adana, Antep, Urfa, Maraş, Antalya, Konya ve 15 Mayıs 1919’da İzmir işgal edildi. 16 Mayıs 1919’da yani İzmir İşgalinden bir gün sonra da Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma Vapuruna bindi. İşte 16 Mayıs 1919’da başlayan milli mücadele 9 Eylül 1922’de İzmir’de zaferle taçlandı. Onun için bugün çok çok önemli. Cumhuriyet Halk Partisi, kurtuluşun partisidir. Çünkü Cumhuriyet Halk Partisi ilkelerinde Kuvayı Milliye vardır, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk vardır. O zaman da Cumhuriyet Halk Partisi kadroları milletin hak ve hukuku için mücadele etti. Onun için kurtuluşun partisidir. Aynı zamanda kuruluşun partisidir Cumhuriyet Halk Partisi. Çünkü Tarihteki 17’inci devletimiz Türkiye Cumhuriyeti devletini kurmuştur. Bunun için Kurtuluş ve Kuruluşun partisi olarak 96. Yılımız hepimize kutlu olsun. Sivas Kongresinden 100 yıl sonra o Mondros Mütarekesi reddedilmişti. Çünkü bu işgallere karşı milletin direnme hakkı olduğu vurgulanmıştı. Sivas kongresinde ulusal bağımsızlık kabul edilmiş, tüm manda ve himaye reddedilmişti. Bu yüzden Sivas kongresi önemli ve Sivas’ta Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti bir bütün olarak teşkil etmiştir. Daha sonra Bu Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinde de de partimiz doğmuştur” dedi.
“GÖREVLERİMİZİN HEPSİ GEÇİCİ, ASIL OLAN CUMHURİYET HALK PARTİSİDİR”
Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek konuşmasının devamında, “Bugün de bu bilinçle hareket ediyoruz. Ankara’dan İstanbul’a Adalet yürüyüşünde attığımız her adım, hep birlikte aynı 100 yıl önceki gibi, hak, hukuk, adalet mücadelesidir. Hepimize düşen tarihi bir sorumluluk var. Cumhuriyet Halk Partisi büyük devrimler gerçekleştirdi. İlk devrimimiz Cumhuriyeti kurmaktı. Sonra demokrasiyi kurmak, daha sonra sosyal demokrasiyi tesis etmek. Bugün bizlere yine önemli bir görev düşüyor. Belki de 4’üncü devrim olacak. O da Türkiye Cumhuriyetini ta demokrasi ile taçlandırmak. Bu görevi de başarı ile gerçekleştireceğiz. Çünkü bu özgürlükte, bu liyakatte kadrolarımız var, Cumhuriyet Halk Partisi örgütleri var, ilkelerimiz var ve tarihten aldığımız güç var. Bugün Hukuku araç olarak kullanan bir iktidar, otoriter bir sistemi meşrulaştırmaya çalışıyor. Onun için Cumhuriyet Halk Partisinin verdiği mücadele çok önemli. Bugün bizim verdiğimiz mücadele Demokrasi mücadelesidir. Cumhuriyet Halk Partisi üyeliği, onurlu bir toplum hizmetidir. Görevimiz ne olursa olsun, hangi görevde olursak olalım, görevlerimizin hepsi geçici, asıl olan Cumhuriyet Halk Partisidir” dedi.
Konuşmaların ardından Parti üyesi olan ve yıllarca partiye emek veren üyelere teşekkür plaketleri takdim edildi. Belediye Başkanları ve Milletvekillerinin takdim ettiği plaket töreninin ardından canlı müzik eşliğinde üyeler 96. Kuruluş yıldönümünü kutladılar.
Dilek Akşen