Erdoğan da Bayramiç beyazını tattı
Zirve kapsamında Türkiye'nin farklı ve zengin coğrafyasından ürünlerin sergilendiği "Coğrafi İşaretli Ürünler İhtisas Fuarı’nda Çanakkale ürünleri büyük beğeni topladı. Çanakkale standında Çanakkale’nin Coğrafi işaretli ürünleri olan Ezine Peyniri, Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Çanakkale el halısının yanı sıra coğrafi işaret tescili alma niteliğine sahip olan Çanakkale Domatesi, Ezine Eski Kaşarı, Ezine İnek Peyniri, Gelibolu Sardalyesi, Gökçeada Zeytinyağı, Geyikli Zeytinyağı, Gökçeada Kekik Balı, Ayvacık Karakovan Balı, Lapseki Şeftalisi, Lapseki Kirazı, Yenice Kaypa Biberi, Çanakkale Peynir helvası, Bayramiç helvası, Biga Lokumu, Biga Köftesi, Mevlevi Tatlısı, Süt Reçeli yer aldı. Zirvede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan ve Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran Çanakkale standını ziyaret ettiler. Bayramiç Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Pehlivan Emine Erdoğan’a marka tescilli ürünlerden Bayramiç Beyazı ve Bayramiç Elması’ndan ikram etti. Pehlivan, “Ürünlerimize göstermiş oldukları ilgiden dolayı çok teşekkür ederiz” dedi.
TESCİLLEME ÖNEMLİ
Zirvede konuşan Emine Erdoğan, zirve kapsamında yapılan çalışmaları, Anadolu'nun mirasına sahip çıkmak olarak gördüğünü, ülkenin her köşesinden fışkıran zenginliği tescillemenin önemli olduğunu söyledi. Erdoğan, "Bugün Türkiye'de, Adana'nın kebabından, Ayancık keten bezine, Kastamonu siyez bulgurundan, Mut zeytinyağına, Nizip sabunundan Safranbolu safranına kadar yüzlerce coğrafi işaretli ürün mevcut. Gaziantep baklavası, Aydın inciri ve Malatya kayısısı ise, AB'den coğrafi işaret tescili almış üç ürünümüz. Afyon sucuğu, Kayseri mantısı, Giresun tombul fındığı gibi 15 ürün için de, AB'ye tescil için başvurularımız yapıldı, işlemlerimiz devam ediyor. İnşallah en kısa zamanda bu ürünler de ülkemizin anonim değerleri olarak dünya sahnesine çıkacak" dedi.
“ELİMİZİN ALTINDA MÜTHİŞ BİR POTANSİYEL VAR”
Erdoğan, bu sevindirici gelişmelerin sadece bir başlangıç olduğunu ifade ederken, "Türk Patent ve Marka Kurumu'nun envanterine göre, Türkiye'de coğrafi işaret alabilecek ürün sayısı 2 bin 500'e yakın. Yani hemen elimizin altında müthiş bir potansiyel var. Çünkü Türkiye medeniyetlerin doğumhanesi, farklı kültürleri barındıran bir çeşitlilik havzasıdır. Bu muhteşem hazine, bitkiden tekstile, esanstan gastronomiye kadar her alanda kendini ortaya koymaktadır" diye konuştu.
Merve Çakmak