Çanakkale Belediye Özel Halk Otobüsü Kooperatifinin satın alarak hizmete soktuğu, kendi kendine yangın söndürme sensörü olan ileri teknoloji iki adet 8,5 metrelik aracın tanıtımı ve 3’ü yeni göreve başlayan 4 kadın şoförün kartlarını teslim etmek üzere Çanakkale Belediyesi önünde tören düzenlendi.

Gelişen Çanakkale’de yeni otobüslere ihtiyaç olduğunu dile getiren Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan,  değişmesi gereken 42 aracın daha kaldığını ifade ederek, “Bu araçların kooperatiflerimize hayırlı olmasını diliyorum. Kazasız belasız günler diliyorum” dedi.  4 kadın şoföre de kartlarını teslim eden Başkan Gökhan, “Çanakkale kadına değer veren, kadını önceliğe alan bir kent.  Kadınlar burada özgüvenle yaşıyor. Bu da bunun ispatı” dedi. Toplamda 6 kadın şoförümüz kent ulaşımında hizmet verecek.

Çanakkale Belediye Özel Halk Otobüsü Kooperatifinin satın alarak hizmete soktuğu, kendi kendine yangın söndürme sensörü olan ileri teknoloji iki adet 8,5 metrelik aracın tanıtımı ve 3’ü yeni göreve başlayan 4 kadın şoförün kartlarını teslim etmek üzere Çanakkale Belediyesi önünde tören düzenlendi.
Törene Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, Çanakkale Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürü Hayati Gürses, Özel Halk Otobüsleri Kooperatif Yetkilileri, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Ali Demir, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı İsmet Güneşhan, belediye çalışanları katıldı.
 “BU YENİ ARAÇLAR STANDARTLARA UYGUN, SON TEKNOLOJİ ARAÇLAR”
Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan yaptığı konuşmada öncelikle yeni araçların tanıtımını yaparak, “Toplu taşıma sistemimizde özel halk otobüslerimiz 104 araç ile hizmet veriyor. 53 adet 12 metrelik araç, 6 adet de9 metrelik aracımız var.  44 tane de ilk hizmete giren 7 metrelik araçlarımız var. 7 metrelik araçlarımızın değişmesine yönelik çalışmalarımız devam ediyor, Kooperatifimiz de para kazanması gerekiyor. Faizler inse de kredi almak hem zor hem de faiz oranları da yüksek. Kooperatif kredi talebinde bulundu. Bir ya da iki araç daha alınacak. Kent büyüyor, binici sayısı da artıyor.  Araçlarımızın da büyümesi ve sayısının artması gerekiyor.  Giderek araç sayımızı artıracağız. Değişmesi gereken 42 aracımız kaldı. İki aracımız da kullanılamaz hale gelmişti. Bu yeni araçlar standartlara uygun, son teknoloji araçlar.  Bu araçlar da 27 koltuk var, ayakta yolcu ile 68 kişilik bir kapasitesi var.  Bu araçların kooperatiflerimize hayırlı olmasını diliyorum. Kazasız belasız günler diliyorum.
“KADINLARIN BU ÖZGÜVENİNİ GÖRMEK BENİ MUTLU EDİYOR”
Kadın şoförlere kartlarını teslim eden Başkan Gökhan, “Bu araçlar da çalışan arkadaşlarımız içerisinde 2, belediye otobüslerinde ise 1 kadın şoförümüz bulunuyor.  Bu kadın şoförlerimizin arasına 3 kişi daha eklendi.  Toplamda 6 kadın şoförümüz kent ulaşımında hizmet veriyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir’de 17 kadın şoför olduğuna dair bir haber gördüm.  İzmir’in nüfusu kaç milyon. 136 bin nüfuslu Çanakkale’de 6 kadın şoför var. Ne kadar önde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Çanakkale kadına değer veren, kadını önceliğe alan bir kent.  Kadınlar burada özgüvenle yaşıyor. Bu da bunun ispatı. Vatandaşlar da kadın şoförlerden çok memnun. En azından çok daha kibar bir muamele ile karşılaşıyorlar. Bu zamana kadar kadın şoförler ile alakalı hiç şikâyet almadım. Erkek şoförler gücenmesin ama bazen şikâyet alıyoruz. Onları da anlıyorum. Vatandaşımıza ne gerekçe olursa olsun iyi davranmak zorundayız. Kadınların bu özgüvenini görmek, kendilerine önem verildiğini hissetmiş olduklarını görmek,  beni çok mutlu ediyor” dedi.
ONLAR KENT ULAŞIMININ GÜLEN YÜZLERİ
Canan Göçmen , “Kadın kuaförlüğü yapıyordum. Sonrasında şoförlük yapmaya karar verdim, gerekli belgeleri aldım. 5 aydır kent içerisinde hizmet veriyorum. Biz kadınlar her şeyi başaracak güçteyiz” dedi.
Hülya Göktuna,  “Esenler’de manav dükkânı işletiyordum.  Sonra bir karar verdim, ağır vasıta ehliyet aldım, şimdi buradayım, çok mutluyum” dedi.
Özlem İğne, “Antalyalıyım. Çocuklarım küçük olduğu için çalışmıyordum.  3 yıldır Çanakkale’de yaşıyorum. Belediyemizin kadınlara bakış açısı ve çalışma özgürlüğüne gösterdiği özen ve benden önceki kadın arkadaşların şoförlük yapması beni imrendirdi, yol gösterdi.  Ben de heves ettim. Kooperatifimizin de desteği ile ben de bir haftadır bu hizmeti sunuyorum. Artık Çanakkaleliyim diyorum” dedi.
Son olarak, Çanakkale’nin ilk kadın şoförlerinden olan, belediyeden emekli Nezihat Kuşçu engelli araçlarını kullanıyordu. Kooperatifte şoförlüğe devam ediyor.
“BENİM ÖNERİM BU YAŞIN 70 OLMASIDIR”
 Öte yandan, tanıtımın konuşmasında, 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz binmesi ile ilgili hala sıkıntılar olduğunu da dile getiren Başkan Gökhan bir öneride bulunarak, “Kaybettikleri kazançlarının telafisi gerekli, onlar da haklı. Belediye otobüsüne bedava binilebilir ama özel halk otobüslerinde katkı verilse de bunun artması gerekiyor. Benim önerim bu yaşın 70 olmasıdır. Çünkü insanların ömürleri de uzadı” dedi.
Dilek Akşen