“2020’de esnafı daha zor günler bekliyor”
Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan,  elektriğe gelen son zamlardan sonra esnaf ve sanatkârın çok sıkıntı içerisine girdiğini ifade ederek, iş yerlerine belli kriterlerde indirim yapılması gerekliliğine vurgu yaptı. 2020 itibari ile esnafı daha da zor günlerin beklediğini ifade eden Başkan Özcan, “Bu zorluklar vatandaşa zam olarak yansıyacaktır, ama satış olmazsa, vatandaş alım sıkıntısı yaşarsa zam olsa ne olacak?  İşletme normal giderlerini karşılamakta sıkıntı çekerse bu çözüm değil.  Esnaf da vatandaş” dedi.
Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Birlik Başkanı Ünal Özcan,  elektriğe gelen son zamlardan sonra esnaf ve sanatkarın çok sıkıntı içerisine girdiğini ifade ederek, iş yerlerine belli kriterlerde indirim yapılması gerekliliğine vurgu yaptı. Başkan Özcan, “Tabanda, Esnaf Ve Sanatkârlar Odası Birlik Odası olarak ilimizde sıkıntıları dile getirirken, tavanda, üst kuruluşumuz olan Türkiye Esnaflar ve Sanatkârlar Konfederasyonu Genel Başkanımız da bizlerden sıkıntıları dinleyerek, ülke genelinde sıkıntıları dile getiriyor.  Özellikle son üç ay içerisinde elektriğe gelen ve yüzde 60’ları bulan artış işletmeleri çok büyük sıkıntılara sokuyor. Kasım ayı içerisinde doğalgaza yeniden bir artış bekleniyor. Biz, Çanakkale il genelinde, çok rahat geçirdiğimiz aylar olarak, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül’ün ilk on beş gününü biliyoruz.  Bu rahat geçirdiğimiz aylarda bile esnaf çok zorlandı. 400 TL gelen elektrik faturası 800 TL’ye, 800 TL gelen elektrik faturası bin 100 TL’ye çıktı.  Bu serzenişleri çok duyuyoruz.  Özellikle iş yerlerine belli kriterlerde indirim yapılmalı.  Yılsonu itibari ile asgari ücrete bağlı BAĞ-KUR ve Sosyal Güvenlik Kurumları primleri de artacak.  Gerçekten alım satım işlerinin yavaşladığı ve işletmelerde nakit sıkıntısının yaşandığı dönemde bu artışlarda esnaf ve sanatkâr çok büyük sıkıntı yaşayacak” dedi.
“BU ZORLUKLAR VATANDAŞA ZAM OLARAK YANSISA NE OLACAK?”
Esnafın sıkıntılarının vatandaşa zam olarak yansımasının da artık çözüm olmadığını sözlerine ekleyen Özcan, “Bu zorluklar vatandaşa zam olarak yansısa ne olacak?  Muhakkak yansıyacaktır, ama satış olmazsa, vatandaş alım sıkıntısı yaşarsa zam olsa ne olacak?  İşletme normal giderlerini karşılamakta sıkıntı çekerse bu çözüm değil.  Esnaf da vatandaş. O da kendi ihtiyacını karşılarken en asgari harcamayı yapmaya çalışacak” dedi.
“EKONOMİK ANLAMDA ELLERİNDEN GELEN BÜTÜN KÖTÜLÜĞÜ YAPMAYA ÇALIŞACAKLAR”
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump'ın 'Türkiye ekonomisini mahvedip yok edeceğim' tehdidi konusunda önlemler alınması gerektiğini de ifade eden Esnaf Odası Başkanı, konuyu, “Devletimizin ve silahlı kuvvetlerimizin Fırat’ın doğusuna yapacağı operasyonu sonuna kadar destekliyoruz. Ülkenin güvenliği için dış güçlere karşı sınırımızı korumak adına bu yapılan operasyon doğrudur.  Bununla ilgili bazı ülkelerin bundan rahatsız olduğunu biliyoruz. Ekonomik anlamda ellerinden gelen bütün kötülüğü yapmaya çalışacaklar.  Bu konuda olumsuz şeyler inşallah yaşamayız. Biz yedi sekiz ay önceki döviz artışından ülke olarak çok zarar gördük.  Bir daha bunun önüne geçemezsek ülke olarak çok sıkıntılı bir dönem yaşarız” ifadeleri ile yorumladı. 
“ESNAF İŞ YERİNİ KAPATSA NE OLUR, BU ÇÖZÜM DEĞİL Kİ”
Ekonomik zorlukların esnafı iş yerini kapatmaya sürüklemesinin de asla bir çözüm olmayacağını sözlerine ekleyen Başkan Özcan, “İl genelinde işyeri açılış sayımız kapanış sayımızdan fazla.   Yılsonunda bunun değerlendirmesini yapmak daha doğru olur ama esnaf iş yerini kapatsa ne olur, bu çözüm değil ki. İş yerini kapatan ne yapacak? O da bir şekilde geçimini sağlamalı” dedi.
“ÇANAKKALE’DE ESNAF VE SANATKÂRI E-TİCARETE YÖNLENDİRECEĞİZ”
Esnaf ve sanatkârın kalkınması için yeni yollar da aradıklarını dile getiren Başkan Özcan, “Şu anda bir proje hazırlığındayız. Çanakkale’de esnaf ve sanatkârı e-ticarete nasıl yönlendiririz, bunun cevaplarını arıyoruz. E-ticaret ortamında nasıl satış yaptırırız diye bir proje hazırlıyoruz. İç ve dış pazarda tanıtım yollarını arıyoruz.  Milli Eğitim Müdürlüğü kaybolmaya yüz tutmuş meslek dalları ile ilgili bir toplantı düzenledi. Biz de yenide oluşabilecek kaybolmaya yüz tutmuş meslek dalları arasına hangi gruplar girebilir, mevcutta hangi meslekler var konularında bir bilgi aktarımı sağladık.  Terzilik, ayakkabı imalatı, saat tamiri yok olmaya yüz tutmuş meslek gruplarının başında geliyor, bu grupların yetişen elemanı yok. En önemlisi de yerel basın.  Yerel basın da, gelecek yakın zamanda, kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerin arasında yer alıyor.  Sırası ile yerel gazeteler kapanıyor. Yerel matbaa ve yerel basın da bizim meslek dallarımız arasında, bize kaydoluyorlar.  Ülkenin içinde bulunduğu durumda,  yerel basın yasası ile birlikte, bu sektör de çok ciddi sıkıntılar yaşıyor.  Biz yerel basınla ilgili çalışmalar yapılmasını da teklif ettik” ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı.

Dilek Akşen