Turgut Reis Ortaokulu, TÜBİTAK Bilim Fuarı Destekleme Programı kapsamında ‘Türk Denizciliği’ teması ile hazırladıkları bilim projelerini sergiledi. Üretilen projeler ile deniz kirliliği konusunda farkındalık oluşturmak amaçlandı. 55 öğrenci, 16 danışman öğretmenin katkısı ile üretilen 21 proje fuarda sergilendi.
Her öğrencinin bilimsel bir proje yapabileceği ve her okulun da bir bilim fuarı gerçekleştirebileceği öngörüsünden yola çıkarak gerçekleştirilen 4006 Bilim Fuarları programı kapsamında Çanakkale İl Merkezinde Eğitim Öğretim çalışmalarını sürdüren Çanakkale Turgut Reis Ortaokulu ‘Türk Denizciliği’ teması ile 4006 Bilim Fuarlarını gerçekleştirdi. 55 öğrenci, 16 danışman öğretmenin katkısı ile üretilen 21 proje fuarda sergilendi.
Fuara İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Yıldıray Ölçek, Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Esra Yüksel, Barbaros Mahallesi Muhtarı Şaban Şahin, okul müdürleri, veliler ve öğrenciler katıldı.
Deniz kirliğine dikkat çekmek için hazırlanan projeler okul koridorunda sergilendi. Fuarın açılış konuşmasını gerçekleştiren Okul Müdürü Şule Yıldızoğlu, “Turgut Reis Ortaokulu 4006 TÜBİTAK Bilim fuarımızı gerçekleştiriyoruz. TÜBİTAK Bilim fuarımızın teması Türk Denizciliğin üzerine. Okulumuzda gerçekleştirilen bu fuara 55 tane öğrenci katıldı. Toplamda ise 21 tane projemiz var. Öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilen 21 Projeye 16 öğretmenimiz projelere rehberlik yaptı. Esasında okulumuzun tüm derslerini içine alan bir proje aslında. Projeler hem sosyal hem de bilim dersleri içeriyor. Çanakkale’nin, Türkiye’nin ve Dünyanın denizciliğinden yapılan yaklaşımlarla ortaya çıkan projelerden oluşuyor. Çanakkale bilindiği gibi bir deniz şehri. Deniz şehri olduğu için de çocukların denizin altında yaşananlara karı daha bilinçli olmasını istedik. Biz de öğrencilerden deniz ile ilgili proje yapmalarını istedik. Hem günlük ve sosyal hayatımızda deniz ve su ile alakalı projeler yaptılar” dedi.
“TURGUT REİS ORTAOKULUNDAN BU TÜR PROJELERİN ÇIKMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Fuarda öğrencilerin hazırladığı projeler ile yakından ilgilenen Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, daha sonra yaptığı değerlendirmede “Deniz Kentiyiz. Burada deniz üzerine, özellikle denizde beklenen tehlikeler üzerine bir şeyler üretmişler. Denizlerin kirlenmesine yönelik, canlıları bekleyen tehlikelere yönelik, özellikle gemilerden atılan atıklar, ağların denize bırakılması sonucu, canlıların o ağlara takılmaları noktasında, sadece denizlerde değil de su ve toprak oluşumunda da çok güzel projeler yapmış öğrencilerimiz. Hatta tohumların önemi, birbirleri ile konuştuğu ve etkilendiğine yönelik projeye dökmüşler. Turgut Reis Ortaokulundan bu tür projelerin çıkması çok önemli. Çünkü daha ziyade dar gelirli ailelerin çocuklarının okuduğu bir okul. Buradan hareketle böyle bir duyarlılık ve beceri ile proje haline getirmeleri sevindirici. Çanakkaleli çocuklarımıza güveniyoruz. Biz de daha iyi yerlerde olmaları için destek olmaya geldik” dedi.
“PROJELERİ ÇEVRE AÇISINDAN HERKES GÖRMELİ”
Fuar gezisinin ardından bir açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Ferhat Yılmaz ise “Bilindiği gibi Okullarımız TÜBİTAK’ın da destekleri ile her yıl bilim fuarı yapmaya çalışıyorlar. Herkes katılım gösteriyor. Bu fuarımızın özelliği geleceğin temasını taşıyor olması. Çanakkale bilindiği gibi ortasından bir boğazın geçerek, iki kıtada da toprağı bulunan dünyada ender şehirlerden biri. Biz deniz ile iç içe olduğumuz için deniz de artık hayatımızın bir parçası. Bu nedenle okulumuzun böyle bir tema belirlemesinden dolayı kutluyorum. Fuarda farklı çalışmalarımız da var özellikle çevre ile ilgili. Bu fuarda yer alan projeler çevre açısından herkesin görmesi gereken bir çalışmalar” dedi.
Dilek Akşen