Bazen sosyal medyada şöyle bir paylaşım görüyorum: “Başka ülkede yaşayamam…”
Bazen sosyal medyada şöyle bir paylaşım görüyorum:
“Başka ülkede yaşayamam…”
.
Düşünüyorum,
Taşınıyorum,
Haklılar galiba diyorum.
.
Biz de olan bu olayların başka ülkelerde meydana geldiğini sanmıyorum.
.
İşte en son okuduğum haber.
.
Sizlerin de tarafsız bir gözle bakmanızı istiyorum.
Lütfen okuyun ve yorum yapın.
…
Gümüşhane’nin merkeze bağlı Dumanlı Köyü sınırları içerisindeki Taşköprü Yaylası'nda kaynağı ve akarı olmayan, doğal güzelliğiyle görenleri etkileyen Dipsiz Göl var.
.
Bu göl:
Deniz seviyesinden tam 2 bin 140 metre yükseklikte…
Temiz havası, bitki örtüsü, dağ çayırlarıyla kaplı manzarasıyla turizmin ilgisini çeken bir göl.
.
Gel zaman, git zaman birileri ortaya çıkıp:
“Bu gölde hazine var!” diye bağırmasın mı?
.
Çok bilen biri demiş ki:
“Burada Roma İmparatorluğu'nun Anadolu'daki 4 büyük lejyonu arasında gösterilen 15’inci Apollinaris lejyonunun hazinesi var…”
.
Eski gördüğü her hamamda, mezarda, camide, evde ve kuyuda hazine arayan gözü doymaz definecilerden biri “Haklı galiba” diyerek yasal izin almış.
.
Fakat adından da anlaşılacağı üzere “Dipsiz” olmasından endişe duyulur.
.
Devlete der ki: “Sayın yetkili, ben bu göle balıkadam sokamam, hayati tehlikesi var. Hem soksam bile gölün dibini kazmam gerekiyor. Balık adamla bu iş olmaz…”
Sorarlar: “Ne yapacaksın peki?”
Cevabı hazırdır zaten:
“Gölü boşaltacağım…”
.
Tam 12 bin yıllık Dipsiz Göl'ün boşaltılması gerekiyordu.
.
Ahali: “Devlet buna izin vermez” diye düşünürken,
Gümüşhane Valiliği ile Kültür ve Turizm Müdürlüğü izni verdi:
“Gölü boşaltıp kazabilirsiniz…”
.
Ve başvuran hazineci gölü boşaltıp hazineyi tam 5 gün boyunca arar.
.
Sonuç mu?
Nafile…
Hazine filan yoktur.
Belli ki Romalılar hazinelerini alıp gitmişlerdir.
.
Kazıyı yapanın adı, sanı, ismi, cismi ise saklıdır.
Nedense kimse bilemez?
.
Bunca zahmetin ardından açıklamalar gelir:
Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Raif Kandemir, define araması sırasında suyu boşaltılan Dipsiz Göl'ün son buzul döneminde oluştuğunu ve en az 12 bin yaşında olduğunu belirtti. Kandemir, “Dünya üzerindeki buzul göller, son buzul çağından kalmadır ve yaşları 18 bin ile 12 bin yıl arasında değişir. Ülkemizde başta Kaçkar Dağları olmak üzere, dağlarımızın yüksek kotlarında buzul göller bulunur. Böyle kıymetli bir oluşuma, kendi kafalarına göre hiçbir uzmana danışmadan nasıl müdahalede bulunuyorlar? Buzul göller, dünyadaki en temiz sulardır ve küresel ısınmanın konuşulduğu şu günlerde gelecek kuşakların belki de ihtiyaç duyacağı böyle bir kaynak fütursuzca yok edildi. 12 bin yılda oluşan bu gölü nasıl olacak da siz doldurarak eski haline getireceksiniz? 12 bin yıllık bir değer ve ekosistem göz göre göre yok edilmiştir” dedi.
.
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğretim üyesi Doğa Koruma Alanları Uzmanı Doç. Dr. Ertan Düzgüneş de define söylentisiyle gölün boşaltılmasının talihsiz bir olay olduğunu belirterek şunları dedi:
“12 bin yıllık veritabanı yok olmuş durumda. Tekrardan buranın suyla doldurulacağı söyleniyor ama doldurulacak su şimdi kullandığımız su. Gölde yapılan tahribatın yarattığı kayıp çok büyük. Bu talihsiz girişim sonucunda alanın turistik değerini konuşmak bence yanlış. Burada ekosistem tahribatı var ve bu ekosistem geri dönülemez biçimde yok olmuştur. Tekrardan doldurulduğu takdirde 12 bin yıllık belleği geri kazanabilecek miyiz? Kazanamayacağız. Dolayısıyla kendi kendini rehabilite edebilir mi? Bu da onlarca veya yüzlerce yıl sonra görülebilir.”
.
KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi ve Doğal ve Tarihi Değerleri Koruma Derneği Başkanı Doç. Dr. Coşkun Eruz ise “Böyle bir alanda, bilim insanı olarak bizler araştırma yapabilmek için en az 5 kurumdan herhangi bir şekilde müdahalede türlerin zarar görmeyeceğini, ekosisteme zarar verilmeyeceğini ve elde edilen sonuçları da raporlarla ilgili kurumlara sunmak suretiyle izin alabiliyoruz. 'Hazine var' denilerek böyle bir ekolojik varlığı darmadağın etmek çok yazık oldu. Bölgemizin tarihi açısından çok kötü oldu. Böyle bir değeri kaybettik. Dipsiz Göl'ün tahrip edilmesi ulusal kayıp. Dipsiz Göl'de define olması mümkün değil. Böyle bir cehalet olamaz. Bugünkü çağda dahi zorla boşaltılan bir gölü ya da yararak boşaltılan bir göl alanının, nasıl altına bir şey gömüp üstüne suyla doldurdular? Bunu anlamak, böyle bir şeyi düşünmek, kabul etmek bilime, hukuka, insanlığa çok da yaraşır bir durum değil. Yazık ettik o göle" diye konuştu.
.
Gümüşhane Valiliği'nden yazılı açıklama yapıldı.
“Kazı çalışması için 2 kişinin 23 Mayıs'ta verilen dilekçesinde, Dumanlı köyü İstovrama mevkisi 137 ada 98 No'lu parselde define araması talebinde bulunmuştur. Konu ile ilgili olarak; Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğüne bahsedilen alanın doğal, tarihsel ve arkeolojik açıdan sakınca olup olmayacağını belirlemek üzere görüş talep edilmiş, Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden alınan kurum görüşlerinde, belirtilen alanın doğal ve tarihi sit alanları dışında olduğu ilgili kurumlarca tespit edilmiştir. Söz konusu görüşler çerçevesinde, Gümüşhane Müze Müdürlüğünce define arama ruhsatı düzenlenmiştir. Belirtilen alanda İçişleri Bakanlığı temsilcisi, Maliye Bakanlığı temsilcisi ve Müze Müdürlüğü temsilcisi ile jandarma ekipleri gözetiminde define kazısı yaptırılmıştır. 4 gün süren arama çalışması sonrasında, 10.11.2019 tarihi itibarıyla da alanda kapatma işlemi yapılarak alan eski haline getirilmiştir. Define araması yapılan alanda taşınır, taşınmaz herhangi bir kültür varlığına rastlanmamıştır.”
.
Herkese sormuşlar ama Üniversite hocalarına kimse sormamış.
.
Peki, “Ne oldu şimdi?” derseniz.
.
Gitti 12 bin yıllık sular…