.


Ekonomik sıkıntıları, artık iktidarın memurları bile saklayamıyor. Geçtiğimiz Ağustos ayı istatistiklerine göre ne yazık ki işsizlik rekor kırdı. Allah gençlerimizin yardımcısı olsun. Hazine ve Maliye Bakanı bu senenin başında sallıyordu. İstihdam seferberliği başlatıyoruz diyordu. Demek ki milleti kandırıyormuş. 2019 yılında 2.5 milyon gencimize iş bulunacaktı. Bırakın yeni işi, mevcudu korumak bile mümkün olmamış. 2019 yılının üçüncü çeyreği devrildi bir arpa boyu yol alınmamış. Yol tersine alınmış demek ki.
İnşaat ve tarım sektörleri en fazla istihdam yaratan sektörlerdir. Her ikisinde de krizin ne kadar büyük olduğunu işsizlik rakamları da izah ediyor. İşsizlik, Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Türkiye genelinde 15 yaş ve üstü işsiz sayısı 2019 yılı Ağustos döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 980 bin artarak 4 milyon 650 bin kişiye ulaştı. Bu yılın Şubat döneminde işsiz sayısı ölü sezon olduğu için 4 milyon 730 bin kişi olmuştu. O tarihten bu yana işsiz sayısının en yüksek olduğu dönem Ağustos dönemi oldu. Öte yandan yüzde 14 işsizlik oranı Ağustos dönemleri arasında son 15 yılın en yüksek rakamı oldu.
Genç nüfusta işsizlik oranı çok yüksek. Allah gençlerimize sabır versin. Gençlerimizin % 27’si iş arıyor. Dörtte birinden fazla.
İstihdam edilenlerin sayısı 2019 yılı Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 790 bin azalarak 28 milyon 529 bin kişi, istihdam oranı ise 2 puanlık azalış ile %46,3 oldu.
Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 94 bin, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 695 bin kişi azaldı.
Çalışan sayısının azalması, bu rakamın 600 bini geçmesi, işten çıkarmaların doruğa çıktığını göstermektedir. Gençlerin işsiz kalması, geleceğe dair planlarını ertelemeleri sosyal sorunları da beraberinde getirmektedir.
İşsizlik sorunu hemen bütün ülkelerin gündemindedir. Gelişmekte olan ülkelerde çok daha büyük sorundur. Bu sorunu azaltacak en önemli strateji, üretim sektörünü güçlendirmek, desteklemektir.
Fabrikaların, öz kaynakları işleyen, katma değerini artıran tesislerin çoğaltılması, istihdamı artırmada en etkili uygulamadır. İnşaat sektörü, en fazla istihdam yaratan sektördür. Kriz öncesine kadar istihdamda önemli rol oynamıştır. Ancak tıkanmaya başlamıştır.
İnşaat sektörü kadar istihdam yaratan ikinci önemli sektör tarım ve tarıma dayalı sanayidir. Ne yazık ki bu sektörde de, kaçış devam etmektedir. Aşırı denebilecek düzeyde gıda ürünü ithalatı, ithalatta gümrük muafiyetleri, tarım sektörünü kazanamayan bir sektör haline getirmiştir.
İktidar sefa içinde yüzdüğünden vatandaşın halini görmesi veya anlaması imkânsız görünmektedir. Üretimi baltalayan ithalat politikalarının değiştirilmesi zorunludur. Enflasyonu düşürmek için güdülen ucuz mal ithalatı, bütün sektörlerde üretimi baltalamaktadır. Aksi halde sosyal sıkıntılar sokağa taşmak üzeredir.