.
Dünyanın dört bir tarafında çevre kirliliğiyle mücadelede önemli çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle fosil yakıt kullanımı ve karbondioksit salınımını azaltmak için ciddi tedbirler alınıyor. Duman ve karbondioksit salınımı da sıkı bir şekilde takip ediliyor.
Uluslararası Solunum Dernekleri Forumu Çevre Komitesi tarafından yapılan araştırmada, kaynağında hava kirliliğini azaltan müdahalelerin son derece etkili olduğu tespit edildi. Özellikle sağlık alanında hatırı sayılı gelişmeler olduğu gözlendi.
İrlanda'da sigara içme yasağının birinci haftasından başlayarak takip edilen hasta kayıtlarında, çeşitli nedenlere bağlı ölümlerde % 13, kalp rahatsızlığına dayalı ölümlerde %26, inme vakalarında %32’lik bir azalmanın olduğu gözlenmiş. Kayıtların en önemli sonuçlarından biri de sigara içmeyenlerde sağlık sorunlarının daha fazla azalması olmuş.
Amerika Birleşik Devletleri Utah'da bir çelik sanayinin tasfiye edilmesi, başka yere taşınmasıyla, zatürre, bronşit, astım ve benzeri hastalıklarda ciddi azalmalar meydana gelmiş. Özellikle çocuklarda, hastalık nedeniyle okul devamsızlıkları yarı yarıya azalmış.
1996 Olimpiyat Oyunları sırasında Atlanta’da sporcuların yarışma alanlarına kolay ulaşması için ana caddelerin kapatılmasıyla, trafik kaynaklı hava kirliliği önemli derecede azalmış ve solunum yolları rahatsızlıkları nedeniyle hastanelere başvuru neredeyse %40’a yakın azalma göstermiş. Astım ve kalp rahatsızlıklarıyla ilgili olarak hastane ziyaretlerinin de azaldığı belirtiliyor kayıtlarda.
Otobüsler, kahvehaneler, işyerleri, kapalı ortamlarda uygulanan sigara içme yasağının olumlu etkileri yanında ev içerisinde de çevre kirliliğinin azaltılmasına yönelik alınan tedbirlerin de sağlık sorunlarını azalttığına dair raporlar peş peşe yayınlanıyor. Nijerya'da, dokuz aylık bir hamilelik döneminde iç mekân hava kirliliğini azaltan temiz aşçı sobaları olan aileler daha yüksek doğum ağırlıkları, doğumda daha fazla gebelik yaşı gözlenmiş, erken doğum sorunları azalmış.
ABD’de Hava Temizliğiyle ilgili yasanın yürürlüğe girmesinden 25 yıl sonra, Çevre Koruma Kurumunun sağlık yardımlarında 2 trilyon dolar azalma olduğu ortaya çıkmış. Halk sağlığında çevre kirliliğiyle mücadelenin tüm eylemlerden daha etkili olduğu gözlenmiş.
ABD’de 1990 ile 2015 yılları arasında alınan tedbirlerle çevre kirletici unsurlar, kükürt oksitler, azot oksitler, karbon monoksit, uçucu organik bileşikler ve kurşun salınımları %73 oranında azalmış görünüyor.
Kentsel büyüme, sanayileşme, küresel ısınma ve hava kirliliğinin zararına dair yeni bilgiler, kirlilik kontrolü için acil eylem planlarının önceliklerini her geçen gün artırıyor.
Hava kirliliğiyle mücadele çalışmaları sağlıkla ilgili sorunları birinci derecede azaltan uygulama olarak görünüyor. Trafik yoğunluğunu azaltmaya yönelik uygulamalar bile sağlık sorunlarını azaltırken, çevre kirleticilerle yerinde mücadele daha sağlıklı gelecek için önem arz ediyor.
Beyaz enerjiye yatırımın desteklenmesi ve kolaylaştırılması, termik santrallere filtre takılması, çevre kirletici unsurların salınımının azaltılması, sağlık sorunlarını azaltacak en önemli uygulamalar olarak dikkati çekiyor. Dumansız hava sahası söylemlerinin havada kalmaması gerekiyor.