Sürekli olarak günlük hayatımızda kullandığımız sendromun ne olduğunu pek bilmeyiz.
Sürekli olarak günlük hayatımızda kullandığımız sendromun ne olduğunu pek bilmeyiz.
.
Açıklaması şöyle:
“Özel bir bozukluğu gösteren ve bir arada görülen, tanıyı kolaylaştıran belirtilerin ve bulguların tümü.
Psikolojik sendrom, kısaca ve basit olarak, istem-dışı içine düşülen kısır döngü olarak tanımlanabilir.” diyor tarifinde.
.
Hani içine düşmeden anlatılmaz derler ya, o mesele.
Anladımsa “Sendromum” osun denmez her halde.
.
BU sendrom denilen şey bir tane değil ki:
Kaç tane varmış haberimiz yok.
Yaşadıkça daha neler öğreneceğiz kim bilir?
.
Alın size sendromlar.
Belki de sizde de sendrom var bilmiyorsunuz…
İşte tam 17 adet sendrom ve seçin kendinize bir veya birkaç tane:
.
1. Anti-Ego Muhalifliği Sendromu
Özellikle hayatının büyük bir kısmını sanata vermiş fakat bu konuda ciddi bir sanat kariyeri elde edememiş birçok tasarımcı ve sanatçının ister istemez içine düştükleri psikolojik rahatsızlık.
Bu rahatsızlığın en büyük sorunu, yaşanılan başarısızlık yüzünden toplumun beğendiği eserlere, eleştirel yaklaşımlarda bulunulmasıdır. Bazı ileri safha durumlarında, toplumca beğenilen eserleri yok etmeye kadar giden fiili eylemlerde bulunma arzusu görülmektedir.
2. Aşırı Empati Sendromu
Psikolojide ‘başkası bu konuda ne düşünür’, genel halk arasındaki tabiriyle ‘el alem ne der’ düşüncesiyle birey, hayatında kişisel olarak yapacağı seçimlerde bulunması ve bir noktada kendi hayatını başkalarının fikirlerine göre yaşamasına sebep olan bir psikolojik rahatsızlıktır.
3. Pazartesi Sendromu
Özellikle hafta sonu tatilinden sonra tekrar işbaşı yapmak zorunda olduğunu, daha doğrusu psikolojik açıdan sorumlulukları düşünme yüzünden hafta sonu tatilini psikolojik açıdan tatil değil de sıkıntıya çevirme durumudur.
4. Peter Pan Sendromu
Büyüme korkusu olan çocuklarda ve olgun oldukları halde çocuk gibi davranan (sosyal açıdan) insanlarda görülen davranış bozukluklarına verilen addır.
5. Munchausen Sendromu
Çevrenizde yalandan yere hastalık hikâyeleri anlatan kişiler var mı?
Varsa eğer, işte mustarip oldukları sendrom tam olarak bu.
6. Porto-Rikolu Sendromu
Kişinin bir sıkıntı ya da bir ruhsal yakınmasının (olasılıkla paranoid sanrılar etkisi ile çevreye zarar verme isteği) olması ile başlayan karşısına çıkana vurması, dövmesi ile beliren bir durumdur.
7. Don Juanizm Sendromu
Karşısına çıkan kişilerle devamlı olarak cinsel ilişkide bulunarak, o kişileri adeta bir eşya yerine koyması ve bu cinsel girişimlerden ötürü yine de sıkıntı duyması ve sürekli olarak eş değiştirmesi dürtüsüne verilen isimdir.
8. Othello Sendromu
Adını ünlü yazar William Shakespeare’in “Othello” adlı eserinden alan bu rahatsızlık, kişinin sevdiği birini hastalık derecesinde kıskanması durumu olarak ifade ediliyor.
9. Yabancı El Sendromu
Beynin iki yarısı arasında ilişkinin zayıflaması veya bozulmasından kaynaklanan bu rahatsızlıkta, insan, bir eliyle tuttuğu nesnenin şeklini bile algılayamıyor.
10. Huzursuz Bacaklar Sendromu
Sık görülen rahatsızlığı yaşayanlar genellikle yatağa girip hareketsiz kaldıklarında bacaklarında fark ettikleri, ancak tam olarak da tarif edemedikleri rahatsız edici hislere kapılıyor.
11. Capgras Sendromu
Kişinin çevresindekilerin gerçek olmadığı, başkalarının onların yerine geçtiğine inanması olarak tanımlanıyor.
12. Olfaktör Referans Sendromu
Çevresine katlanılmaz ölçüde kötü bir koku yaydığına inanan kişi, beden kokusuyla aşırı meşgul olurken ve bundan dolayı kendilerini suçluyor.
13. Moebius Sendromu
Kişi doğuştan yüz felci ile doğar. Kişi gözlerini kapatamaz veya hiç bir yüz ifadesini gerçekleştiremez.
14. Stockholm Sendromu
Banka soyguncusu tarafından 6 gün boyunca rehin tutulan bir kadın, soyguncuya duygusal olarak bağlanır. Serbest kaldığında soyguncuyu savunmakla kalmaz, nişanlısını terk ederek kendisini rehin alan banka soyguncusunun hapisten çıkmasını bekler.
15. Alice in Wonderland Sendromu
Bu sendromda kişinin algılama yeteneği bozulur. Nesneleri olduklarından daha büyük ya da daha küçük görmeye başlarlar.
16. Dunning-Kruger Sendromu
“Cahil cesareti” olarak tanımlanıyor. Teorileri özetle, “Cehalet, gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır” diyor.
17. Tükenmişlik Sendromu
Tükenmişlik sendromu, yaygın olarak insanların yüz yüze çalıştığı mesleklerde bireylerin, duygusal yönden kendilerini tükenmiş hissetmeleri, işleri gereği karşılaştıkları insanlara karşı duyarsızlaşmaları ve kişisel başarı duygularında azalma şeklinde görülen bir sendromdur.