Bugün size gündemi meşgul eden 6’lı Masanın en baştan beri nasıl gelip, nerelere evrildiğini anlatmak istedim.
En baştan şöyle başlayayım ve hafızaları yoklayalım.
.
Masanın kurulduğu günlerde “Aday olacak mısınız?” sorusuna Meral Akşener, “Ben Cumhurbaşkanı adayı olmayacağım, ben Başbakan olacağım” dedi, “Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçtiğimizde yapılacak ilk seçimlerden birinci parti çıkacağız ve ben Başbakan olacağım” dedi.
.
Böylece 6’lı masanın mihmandar partilerinin liderleri olarak aralarına nifak sokulmasını engelledi.
Kemal Kılıçdaroğlu’nu tek aday olarak bıraktı.
(Akşener’in asıl amacı bu dedikodulara maruz kalmamak için masadan bir aday çıkarmamaktı. Tahminimce kendisine de bu teklifi yaptı ama olumlu sonuç alamadı.
Akşener’in böyle düşünmesi normaldi aslında, zira yanında 8 seçim kaybetmiş bir lider vardı.).
Sonuçta kuruluş aşamasında şöyle bir karar alındı:
“Masadaki her parti bağımsız anket şirketlerine anket yaptıracak ve aday belirlemede bu anketlere bakılarak karar verilecekti. Böylece kimse siyasi koltuk hesabına göre milletin önüne geçmeyecekti…”
.
Adaylık arayışı bu sebeple son kısma bırakıldı.
Çünkü ortak bir metin gerekiyordu.
İktidara gelindiğinde izlenecek yol haritası çizilmeliydi ki, gösterilecek aday da bu yolda propagandasını yürütsün…
.
Her şey güllük gülistanlık olarak 1 sene yürüdü.
.
Sıra aday açıklamaya yaklaşırken, anketler belli olmaya başladı.
.
Gazetelerde bile yayınlanan tüm anketlerde Erdoğan, Kılıçdaroğlu, İmamoğlu ve Yavaş arasındaki yarışmada İmamoğlu ve Yavaş açık ara Erdoğan’ı geçiyordu.
Kılıçdaroğlu ise neredeyse başa baş görülüyordu.
.
Meral Akşener, Kılıçdaroğlu’nun adaylığı düşündüğünü hissetti aslında.
Hatta bir sabah katıldığı Fox TV’de “6’lı masa noter makamı değildir” deyiverdi.
.
Böylece harekete geçerek anketlerde ön plana çıkan belediye başkanlarına yönlendi ve onları ikna etmeye çalıştı.
.
Saraçhane’deki sarılma boşuna değildi.
.
Bu anket sonuçları masaya gelince ve isimler telaffuz edilince Kılıçdaroğlu itiraz etmiş, “Onlar belediye başkanı, olmaz” demiş.
Diğer 4 partinin liderlerinin “Kılıçdaroğlu adayımız” demesiyle ortalık karışmış.
Akşener ise masadakilere, (Tahminimce) “Bizim yaptırdığımız 11 ankette İmamoğlu ve Yavaş Yüzde 65-68 bandında gözüküyor… Kılıçdaroğlu ise 3 ankette yüzde ellinin biraz üzerinde gözükürken, diğer 8 ankette yüzde elli veya altında gözüküyor. Kılıçdaroğlu aday olursa kaybetme riskimiz oldukça fazla. Hâlbuki diğer adaylar olursa elimizi kolumuzu sallayarak seçimi alırız” demiştir. (Bu anket sonuçlarını, Cumartesi günü Boğaz Medya’da canlı yayına bağlanan İYİ Parti Gen. Başk. Yard. Rıdvan Uz söyledi)
.
İYİ Parti tekrar masaya dönüş için şunları benimsiyor: “Kemal Bey ankete razı olursa bu mümkün olur. Aksi halde bir araya gelinmesi artık mümkün değil. Açıkçası masayı bozan Meral Hanım değil. Biz, vatandaşın istediği adayla seçime gidilmesi halinde kazanma şansımızın yüksek olduğunu düşünüyorduk. Ancak önerimiz kabul görmedi…”
.
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve diğer parti liderlerinin “Bizim anketler öyle demiyor” şeklindeki bir cevapla karşılaşan Akşener masaya şunu hatırlatmıştır: “Adayımızı oy çokluğu ile değil, oy birliği ile belirleyecektik hani?” demesine rağmen, bu mutabakat unutulmuş olacak ki, söylediğine pek itibar edilmeyince o da masadan ayrılmış.
.
Tüm kıyamet ondan sonra koptu zaten.
.
Aldatılmışlık hissiyle ağzına geleni söyleyen Akşener, oldukça kızgındı.
Belediye başkanlarının isimlerini kamuoyuna açıkça söyledi ve çadır karıştı…
“Milletin ortak iyiliği için iyi niyetlerle oturduğumuz 6’lı masa, artık potansiyel adayların tartışıldığı bir ortak akıl platformu olmaktan çıkmıştır. Tek bir adayın tasdiki için çalışan, bir noter masasına dönüşmüştür.” dedi ve devam etti:
“Biz de İYİ Parti olarak 3 yılı aşkın bir süredir sokaklarda, dükkânlarda ve meydanlarda, sıklıkla duyduğumuz; milletimizin yoğun bir teveccüh gösterdiğine hemen her yerde şahit olduğumuz ve yapılan tüm kamuoyu araştırmalarında da uzun süredir Sayın Erdoğan’a karşı açık ara kazandığını gördüğümüz 2 ismin adaylığı konusunda görüşümüzü beyan ettik. Bu 2 isim; Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı'mız Sayın Mansur Yavaş ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı'mız Sayın Ekrem İmamoğlu’ydu…”
.
Kemal Kılıçdaroğlu bu açıklamanın ardından çok sakin bir açıklama yaparak: “Merak etmeyin bütün taşlar yerine oturacak” dedi. Daha sonra da “Bu sofraya ‘o oturmasın, bu oturmasın’ diyerek bu ülkeyi toparlayamayız. Birilerini hor görerek göz ardı ederek Türkiye’yi değiştiremeyiz.” ifadelerini kullanarak beklemeye geçtiklerini anlatmaya çalıştı.
.
Sonrasında Akşener’in aday göstermeye çalıştığı iki başkan bir açıklama yaptı.
Ekrem İmamoğlu:
“Millet İttifakı halkımızın içinden geçtiği zor bir dönemde ağır bir sorumluluk alarak devleti etkin ve demokratik, toplumu huzurlu ve zengin kılma iradesiyle kurulmuş bir siyasi birliktir. Milletimize çaresiz, umutsuz ve yalnız olmadıklarını göstereceklerine inanıyorum. CHP’nin öz evladı ve Millet İttifakı’nın Belediye Başkanı olarak milletimizin arzu ettiği birlik içinde, ittifak masasında irademizi temsil eden Sayın Kılıçdaroğlu'nun ve Millet İttifakı’nın, eksilmeden çoğalarak büyüyeceğinden şüphem yoktur.” Dedi.
.
Mansur Yavaş ise şöyle bir paylaşım yaptı:
“Bugüne kadar yaptığımız açıklamalarda Genel Başkanımız Sn. Kemal Kılıçdaroğlu’nun iradesi dışında hareket etmeyeceğimizi belirtmiştik. Aynı çizgideyiz. Temennimiz, Millet İttifakı’nın tüm paydaşlarıyla yoluna devam etmesidir.”
.
Sonrasında 5’e düşen 6’lı masa olağanüstü toplandı ve “Yola devam” kararı aldı.
.
Şu saate kadar son durum bu.
.
Gelelim sorulara vebazı cevaplara:
“Meral Akşener’in çıkışına sebep olan ‘Oy birliği mutabakatı var mıdır? Yoksa bu mutabakat Oy çokluğu şeklinde midir?”
.
“Eğer oy birliği ile aday belirlenecekti ise, neden olay oy çokluğuna dönmüştür?”
.
“Akşener kendisini veya İYİ Partili birisini aday göstermeden neden masayı bozma, dağıtma kararı alsın ki?”
.
“Meral Akşener’in oylarının yüzde kaçı AKP’ye gider?”
.
“Akşener aday olarak öne sürdüğü belediye başkanları ile görüşmeden onların ismini telaffuz etmiş midir?”
.
“Masayı dağıtanın, masadan kalkanın veya kaldırılanın başına neler geleceğini İYİ Parti kurmayları hesap edememiş midir?”
.
“6’lı masanın elinde yüzde 68-65 oy alan bir aday varken, neden yüzde elli oy alan adayda ısrar edilmektedir?”
(Ben bile çarşıda gezerken CHP’li olup Kılıçdaroğlu’na oy vermeyeceğini beyan eden kişiler bana görüşlerini bildirmişlerdi ve çoğunluk Mansur Yavaş diyordu)
.
“Mansur Yavaş aday olduğu takdirde kendilerinin aday göstereceğini beyan eden HDP, şimdi ne yapacaktır?”
Kılıçdaroğlu “Taşlar yerine oturacak” derken bunu mu kastetmiştir?
.
“6’lı masanın etrafında İYİ Parti olduğu için yanaşmayan diğer sol partilerle el sıkışılmıştır. Böylece taşlar yerine oturmakta mıdır?”
.
“HDP oylarını garantileyip kavuşan 6’lı masa, İYİ Parti’nin oyları olmadan seçim kazanabilecek midir?”
.
“İYİ Parti kendi başına bir aday çıkardığında diğer sağ partileri yanına alabilecek midir?”
.
“İYİ Parti bir aday çıkararak AKP ve MHP içinde kendi partilerine kızan ancak Millet İttifakına “CHPKK” diyerek oy vermemeye yemin etmiş seçmene bir alternatif olabilir mi?”
Böylesi bir durumda İYİ Parti Cumhur İttifakından yüzde kaç oy alabilir?
.
İYİ Parti “Ya Tarih olacağız, Ya Tarih yazacağız” derken, sizce hangisi olacaktır?
.
CHP’li Gazeteci Yılmaz Özdil, 6’lı Masa’dan ayrılan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener hakkında, “Sokağa çıktığınızda, gençlere baktığınızda 2 adayın seçimi kazanma ihtimali var ve kamuoyu onları istiyor. Meral Akşener bunu dile getirdiği için masa tarafından dışlandı. Ayrılmak zorunda kaldı. CHP'li bir gazeteci olarak söylüyorum ‘Meral Akşener masayı dağıttı’ demek bir gazetecilik ahlaksızlığıdır.” derken ne demek istedi?
.
Şimdi sonuca bakalım.
Kulisler şöyle diyor:
“Kılıçdaroğlu, HDP desteğiyle seçimi ikinci tura taşıyıp sonra ki hamlede İyi Parti tabanındaki Erdoğan muhaliflerinin oyunu alarak Cumhurbaşkanı seçilmeyi planladığı iddia ediliyor…”
.
Meral Akşener için bir ittifak kuracaksa bunlar:
“Memleket Partisi,
Zafer Partisi,
Bağımsız Türkiye Partisi,
Yeniden Refah Partisi” olabilir deniyor.
.
Ayrıca suikaste kurban giden Sinan Ateş’in eşini de partiye davet edeceği söyleniyor…
.
Akşener’in adayı olarak “Hukukçu Ersan Şen” ismi sosyal medyada yayılmış bile…
.
Daha yaşımız genç.
Allah uzun ömürler verirse, yaşayıp neler göreceğiz kim bilir?