Seçimlere iki hafta gibi bir süre kaldı. Adaylar yoğun bir şekilde seçim çalışmalarına devam ediyor.

Adaylar, gerek yazılı ve görsel medya da gerek sosyal medyada vaatlerini anlatıyorlar. Mahalle mahalle, sokak sokak, ev ev dolaşıyorlar (tabi bu trafik ve sınırsızca yollara caddelere sokaklara park etmiş araçların arasından dolaşarak) Çanakkale halkının kendilerine oy vermeleri için vaatlerini sıralıyorlar.

Çanakkale’ nin birçok sorunu var ancak bana göre acil çözülmesi gereken sorunların başında trafik ve otopark sorunu geliyor.

 Gazetede yazı yazmaya başladığım 5 yıldır şehrin otopark ve trafik sorunun değişik yazılarımda değişik başlıklar altında yazmaya, çözüm önerilerini sunmaya elimden geldiğince gerek kamuoyuna gerekse yetkililere duyurmaya çalıştım. Halktan, okurlardan çevremden bu konuda haklı serzenişime destek bulurken yetkililerden hiçbir geri dönüş alamayışım çok üzücü ve bu konuya bakış açılarının da ne olduğunu görmemiz açısından manidardı.  Birçok yazımda trafik sorunun çözmek için şimdiden el atın, bunun içinde şehrin her köşesinde  otopark sayısını artırın merkeze katlı otopark yapın alanları değerlendirin diye defalarca elimden geldiğince yazdım. Ama nafile yazmışım. Eğer şu kardeşlerini duyup otopark sorununa kalıcı çözümler üretselerdi bugün yaşadığımız trafik ve otopark sorununu yaşamazdık.

 Bu soruna bazı yetkilerin yaklaşımı; Efendim vatandaş aracını park etmesini bilmiyor veya park ederken bencil diyorlar. Ya da bir başka söylemde ise şehir içine bisikletle gelsinler yaklaşımı. Bu bisiklet yaklaşımı şunu doğurmaz mı? Kişi tek başınaysa ve küçük bir şeyler getirip götürecekse tamam. Ama vatandaş eşiyle çocuklarıyla şehir içine gelecekse3- 4 bisikletle mi inecekler yada aldıkları muhtelif ürünleri bisiklet gidonuna mı asacaklar torba torba, kutu kutu (ya büyük paketler ne olacak). Mantıklı değil.

 Modern şehir yaşamında otomobil vb araçlar hayatın bir gerçeği. Ve neredeyse her evde en az bir araç var, eski veya yeni.  Bu araçlar iş saatlerinde şehir merkezinde akşamları da sokak aralarına cadde üstlerinde hatta bazen kaldırımlarda park etmek zorunda kalıyorlar. Ve buda şehir genelinde müthiş bir otopark ihtiyacını doğuruyor. Ama mevcut alanlar iyi değerlendiril-miyor ergonomik kullanılmıyor. Kişilere bırakırsanız bunların içinde mutlaka araç park etmesini bilmeyenler çıktığı gibi fazlasıyla bencil araç sahipleri de vardır. Ama çözümü var.

Bütün bunları çözmek öncelikle kamunun yani devletin ve yerel yönetimlerin sağlaması gerekli. Örneğin valilik birçok okul bahçesini tatil günlerinde ücretli otopark haline getirerek hem vatandaşın otopark sorunun çözümüne katkı sağlar. Elde edilen gelirle de okulların temizlik vb giderleri için bir kaynak oluşturabilir.

Belediye ise birçok yerde katlı otopark yapabilir ve yapmalıdır. Örneğin yeni belediye binasının yanındaki alan kamu kuruluşlarının alanlarıyla birleştirilerek ortak büyük katlı otopark yaparak makul ücretli hizmet verecek otoparklar yapabilir kamu bu işe yanaşmazsa kendisi katlı otopark yapmalıdır. Bencil sürücüler için araç park yerlerinde araçlar yerleri arasına (çapraz ve iki araçlık yeri işgal edenler için) demir borularla düzen sağlanabilir ve alanlarda maksimum kullanım sağlanır.  Cuma pazarında ki otopark alanında düzenleme yapılarak ve demir boru düzeneğiyle kapasite en az % 20 artırılabilir. Pazara yeri yenilenerek altı otopark yapılabilir. Yüzden fazla araç park yeri kazanılabilir

Heba edilen yerlere gelirsek yeni belediye binası  yapılırken yazmıştım  alan iyi değerlendirilseydi hem mevcut kapasitenin 4-5 katı daha fazla araç park edebilir katlı otopark  yapılabilir, binanın bir kargocuların bulunduğu caddeye beyaz eşya tamircileri ve kargocular için  işyerleri yapılabilir buraların araçları katlı otopark tarafından giriş çıkış yaparak trafik yoğunluğunun önüne geçilebilirdi (Müşterilerde bu katlı otoparktan yararlanır, araçları cadde üzerinde park edecek yer aramak  için tırmalamazlardı.

Aynı şekilde Cumhuriyet meydanı altı daha yeni yenilendi. Bu alanın altı zeminden 2 -2.5 metre derine inerek otomobiller için otopark yapılsaydı onlarca araçlık bir otopark kazanılabilirdi. Buranın üstü de yine tören konser alanı olarak kullanılabilirdi. Ama bu düşünülmedi. Daha bunun gibi birçok otoparka alanı değerlendirilebilirdi. Bunlar değerlendirilse yol kenarlarına park eden araçlar azalacak tek şerit halinde kullanılan caddelerimiz iki şerit halinde kullanılacağı için trafikte rahatlayacaktı. Tabi bu sorun çözülmek isteniyormu. İstenirse çözüm üretilir.

 Adayların vaatlerini incelediğimde bu konuda beni tatmin eden otopark ve trafik çözümleri ile ilgili  pek proje göremedim.  Sayın Burak Kunt raylı sistem yapacağından bahsediyor ki bence bu mümkün değil birincisi bu ekonomik krizde böylesine bir projeye yerli finansal kaynak bulması çok zor görünüyor. Yabancı kaynak bulsa bile bu krediye onay çıkar mı? İstanbul ve Anakara gibi yerlerdeki acil ulaşım projelerine bile onay çıkmadı. Bana göre bu imkânsız.

Sayın Jülide İskenderoğlu’ndan da bu konuda net bir çözüm duymadım eğer ifade ettiyse de önce özür diler sonrada projelerini dinlemek ve incelemek isterim.

Sayın Muharrem Erkek ise katlı otoparklar ya da yeni otoparklar projeleri yerine akıllı otopark projesi var. Ancak otopark sayısı ve yerlerini artırmadan akıllı otoparklar sorunu ne kadar çözer?  Bazı yolları tek yön yaparak, bazı yolları trafiğe kapatarak sorun çözülür mü sorunun çözümüne etkili olur mu bana makul gelmedi. Bence Covid-19 (corona) hastasına, grip ilacı verip ateşini parasetemol ilacı ile ateşi düşürmeye çalışmaya benzettim affınıza sığınarak.

 Çanakkale de yaşayan bir vatandaş olarak tüm adaylardan trafik ve otopark kalıcı ve etkin çözümler bekliyorum. Adayların trafik ve otopark sorunu ile ilgili çözümlerini duymak varsa görsellerini görmek ve sizlerle paylaşmak isterim.

Bu şehrin daha yaşanılır bir hale gelmesi insanların trafikte saatlerini heba etmemesi için her nokta her atıl köşe otopark olarak değerlendirilmelidir. Katlı otoparklar araçların tek araçlık ve düzgün park etmesini sağlayacak düzenlemeler yapılarak şehirdeki araç sahipleri nefes almalıdır, stres yapmamalıdır. Bunun için acil çözümler üretilerek ivedilikle harekete geçilmelidir. Tüm adaylara çağrımdır; Lütfen trafik için dolayısı ile katlı otoparklar ile mevcutların düzenlenmesi ile kalıcı hızlı çözümler üretip bu şehrin otopark ve akışkan trafiğe acil ihtiyacı var. Bu şehir halkı için lütfen kulak verin.