Malum yazlık çiftler başlıyor. Domates, biber, mısır, pamuk, kavun, karpuz yerlerinin ilk sürümleri başlıyor. Yine bağ ve bahçelerde, zeytinliklerde toprak işleniyor.

Mazotun en çok kullanıldığı zamanlar. Mazot fiyatları da yerinde durmuyor. Yazlıklar ekilinceye kadar 50 lirayı geçeceğe benziyor.

Mazot da her geçen gün zamlanıyor. 1000 liralık mazotla 5 dönüm yer ancak sürülebiliyor. Daha ikilemesi var. Ekimi var. Daha çok mazot gidecek. Fakat beş sene önce cumhurbaşkanının da ayağında galoşlarla gösteri yaptığı şarjlı traktör olsaydı bedavaya gelecekti sürme işi.

Tarlaları şarjlı traktörlerle sürüp ekecekti çiftçimiz. Bir zamanlar damat bakan demişti ki, benim kayınpeder aya dört şeritli yol yapacağım dese bizim millet inanır. İnanır mı bilinmez ama artık kandırılmak istemiyor. Hani yalancının mumu yatsıya kadar yanar diye bir de atasözümüz var. Yalanlar üst üste gelince pes artık demeden de edemiyor insan.

Zamanın Tarım ve Orman Bakanına göre şarjlı traktörün projesini hazırlamışlar ve bugün yarın seri üretime geçeceklerdi. Beş sene geçti üzerinden. 7 liralık elektrik şarjıyla akşama kadar çift sürecekti. Bir de yedek aküyü alıp gittin mi yanına ertesi gün sabaha kadar sürülmedik tarla bırakmayacaktı memleketin çiftçisi.

İktidar sahipleri milletin aklıyla dalga geçmeye devam ediyor. Bugünlerde en çok dalga geçtikleri de emekliler. 2024 yılını emekliler yılı ilan ettiler utanmadan. Süründürüyorlar resmen.

Memlekette elektriğin kaç lira olduğunu bilmeyen yoktur. Bir zamanlar şarjlı bisikletler vardı. Çok hesaplıydı. Ehliyet de istemiyordu. Sahi nerde şimdi onlar? Birden kayboldu. Paralar Çin’e gitti.

Japonya’nın adeta markası olan Toyota, yeni hibrit arabasını neden sadece elektrikli yapmadı acaba? Tesla yaptı. Çok da memnunlar. Şehir içinde kullanacaksanız hiç sorun yok. Uzun yola gidecekseniz sorun var. Akü ömrü, ne yazık ki sağladığı tasarrufu götürüyor.

Gelelim tekrar şarjlı traktöre. Arabası varsa bu işin traktörü de olur. Yanlış değil. Peki, fiyatından haberi olan var mı? Tesla’nın elektrikli arabası aynı segmentteki arabalardan çok daha pahalı. Traktör daha ucuza çıkabilir mi? Elbette hayır.

Tarımda kullanılan şarjlı el aletlerinin akıbetini bilen var mı? Budama, silkme, toprak işleme aletleri hepsi çöpe gitti. Neden acaba? Bu iş halen bir düzen tutmuyor ve sürdürülebilir değil.

Şarjlı traktör tam bir yalanmış. Zaten inşallah ile biten cümlelerin hepsi yalan çıktı. İnşallah maşallah ile memleket sürekli batağa gitti. İş bilmezlerin elinde oyuncağa döndü.

Yedi liralık mazotla akşama kadar çift sürecekti memleketin cefakâr çiftçisi. Orta boy traktörlerin mazot deposu neredeyse emekli maaşıyla doluyor artık.