Duble yollar, otoyollar fayda etmiyor. İnsanımızın eğitim seviyesi geriledikçe kazanın imkânsız olduğu yerde bile kaza yapıyor.

Yolları iyileştirmek, arabaları son model yapmak kazaları ne yazık ki azaltmıyor. Kurallar da geliştirildi. Cezalar caydırıcı düzeylere çekildi ama nafile. Bu bayram da yine onlarca insanımız trafik kazalarında hayatını kaybetti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, bayram tatilinin geride kalan 8 gününde meydana gelen 4 bin 998 trafik kazasında, 66 kişinin hayatını kaybettiğini, 8 bin 352 kişinin yaralandığını duyurdu.

Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, bayram tatilinin son gününde kara yollarında trafik yoğunluğu yaşandığını belirtti.

Polis ve jandarmanın bayram tatili boyunca denetimlerini aralıksız sürdürdüğünü vurgulayan Yerlikaya sadece bayramın yedinci gününde 628 trafik kazası meydana geldiğini, 382 bin 467 araca denetim, 25 bin 215 araca hız ve radar işlemi, 34 bin 407 araca ise diğer işlemlerin yapıldığını bildirdi.

Haberlere konu olan gündem maddesi ise, trafik kazalarının nedenlerinden ziyade radar kontrolü yapılan yerlerde sürücülerin birbirini uyarması ve uyaranların ceza alması idi. Efendim bunlara ceza yazılması hukuki mi diye tartışmalar vardı. Elbette yasal. Kuralları çiğneyenlerin ceza alması, kural ihlalini tekrarlamaması açısından önem arz ediyor.

İnsanımız kuralları sürekli ihlal etmek suretiyle kazalara sebebiyet veriyor. Ciddi bir test sisteminin olması gerekiyor artık. Arabanın iyisine binmek bir anlam ifade etmiyor. Güvenlik sistemleri ne kadar geliştirilirse geliştirilsin fayda etmiyor. Bayram tatili boyunca çok sayıda insanımız hayatını kaybetti.

Yaklaşık beş bin trafik kazasının meydana gelmesinin sebebini bir günde uygulanan cezalardan çıkarmakta yarar var. Toplamda 60 bin araca ceza işleminin uygulanması akıl alır gibi değil. Diğer bir deyişle her 100 araçtan 15 adedi kusur işlemiş. Bu çok yüksek bir oran. İnsanın kazadan kaçma şansı neredeyse çok zor.

Trafik kazalarını azaltmanın en önemli yolu, yollara elektronik denetim sistemlerinin yerleştirilmesi. Başka çare yok. Nasıl olsa ekmek su istemez sistemler. Nasıl yerleşim yerlerine konan EDS’leri gören araba kullanıcıları melek gibi geçiyor yerleşim yerlerinden. Şehirlerarası yollara da aynı sistemlerin yerleştirilmesi. Ortalama hız tespiti için konan elektronik denetleme sistemleri çok yararlı olmuyor. Hızını bilenler bir yerlere oturup çay kahve içerek hız limitlerini düşürebiliyorlar. Bu nedenle beş on kilometrede bir hız denetleme sistemlerinin yerleştirilmesi gerekiyor. Kesilen cezalar da bunu gösteriyor zaten. Suç işleyenlerin yarıya yakını aşırı hızdan8 ceza yemiş. Bunların kazaya sebebiyet vermeleri neredeyse kaçınılmaz. Şu 9 günlük bayram tatili binlerce haneye zehir oldu. Dokuz bine yakın vatandaşımız yaralandı. Önemli bir kısmı sakat kalacak.

Yolların iyileştirilmesi kazaları önlemekten uzak görünüyor. Kazaları önlemede, sürücülerin de iyileştirilmesi, kurallara uyum ve sürüş hâkimiyetinin geliştirilmesi gerekiyor. Ehliyeti bakkaldan almıyoruz. Üstelik aracı ehliyet kullanmıyor.