Çanakkale Kent Konseyi’nin sosyal medya hesabından düzenlediği ‘Konuşuyorum’ programına konuk olan ÇOMÜ Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener, “Sonbaharda ikinci dalgalanmanın gelmesini bekliyoruz. Bu periyotta yaz döneminde eğer biz günlük vaka sayısını üç haneli rakamlarda tutabilirsek bizim için büyük bir başarı. Ben yaz döneminde iki haneli rakamları görebileceğimizi düşünmüyorum” dedi.
Corona Virüs ile mücadelede normalleşme süreci devam ediyor. Son günlerde artan yeni vaka sayısı ise tedirginlik yarattı. Kent Konseyi sosyal medya hesabından düzenlendiği ‘Konuşuyorum’ adlı programa ÇOMÜ Üniversite Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Şener konuk oldu. Şener, Corona Virüs normalleşme süreci ve sonrası hakkında değerlendirmelerde bulundu.
YÜZDE 50 ORANINDA BİR SIÇRAMA VAR
Doç. Dr. Alper Şener, Çanakkale’ye ilk salgın gelmeden önce bilgilendirmelere başladıklarını söyleyerek, “Türkiye ölçeğin 11 Mart ile başladı. Çanakkale ölçeğinde 23 Mart’ta başladı Kovid öyküsü. Önlemlerde başlangıçtan itibaren Türkiye’den farklı bir çalışma güdülmedi Çanakkale ölçeğinde. Türkiye’de ne yapılıyorsa onu yaptık. Türkiye’den bağımsız olarak sokağa çıkma yasakları uygulanmadı haftalık olarak, seyahat yasakları olmadı. Önce Türkiye genelini değerlendirdiğimizde yasakların kademeli yapılması ve pik hasta sayısı Nisan ayında oldu. Pik hasta sayısı dediğimiz, günlük maksimum gördüğünü olgu sayısı diyoruz. O da Türkiye’de 5 bin 100’lerde bir rakamları buldu. Ondan sonraki süreçte 3 günlük, 7 günlük dalgalanmalardan sonra dalgalanma periyodumuz 10 günlük ve 14 günlük periyoda indi. Dalgalanmayla kastettiğimiz şu; günlük olgu sayısındaki sıçramalar ve minik oynamalar. Bizdeki büyük sıçrama, yani 10’dan birden bir 0’a inme dediğimiz azalma, çökme tablosu hiçbir zaman olmadı. Sonra normalleşme takvimi başladı 1 Haziran’dan itibaren. İlk 2 hafta normalleşmeyi ne kadar olumsuz yönde etkileyebileceğini göreceğiz. Günlük binin altındaki olgu sayılarına indiğimiz zaman normalleşmeye başladık. 13 Haziran itibaren bin 500’lü olgu sayılarına gelindi. Yüzde 50 oranında bir sıçrama var 1 Haziran itibaren baktığımızda. Bu panik olmayı gerektirecek bir durum mu? Rahatsız olmak gerekir, panik olmayı gerektirecek bir durum yok. Çünkü bu kadar rahat olmaya az oldu. Benim korkum şuydu; Birden bire 3 bini, 5 bini bulursak, korkacaktık. Ama şuan ki oynama makul bir düzeyde. Dışarıyı gezdiğinizde, yakın zamanda İstanbul da gittim. Oradaki tabloyu da görmüş oldum. Orada sokakta önlemleri gördüğünüz zaman uyum yüzde 50’nin altındadır. Olgu sayısında bu rakamda bir sıçrama olması gayet doğal” ifadelerini kullandı.
“YAZ SEZONUNDA SIFIRA İNMEMİZ SANKİ BU TAKVİMDE HAYAL GİBİ GÖRÜNÜYOR”
Korona Virüs ile ilgili yapılan tahminlerin zorlaştığını söyleyen Şener, “Çünkü o dönemde daha kapalı bir toplum hayal ederek tahmin yapıyorduk. O dönemde Haziran’ın başı ya da ikinci haftası salgının Türkiye ölçeğinde biteceğini ön görüyorduk. Ama artık şunu ön görebiliriz Türkiye’deki birinci dalga hasta sayısı sıfıra indiği zaman biz bun artık ilk pandemi dalgası bitmiş diyeceğiz. Bu yaz sezonunda sıfıra inmemiz sanki bu takvimde hayal gibi görünüyor. Bu neden önemli bizim için, kendimizi hazırlama anlamında önemli. Bu çok kötü bir şey değil. Salgınlarda şunu demekte fayda var. Hedefiniz sıfırdır o başka konu. Sıfıra inmesi hedef en iyisi. Doğal seyrinde, günlük hasta sayılarının makul seviyelerde kalması toplumda bağışık kazandırmak için de iyi bir stratejidir. Bu aslında sürü bağışıklığına yardımcı olacak. Türkiye ölçeğinde 88 milyonluk popülasyon için günlü bin 500 bağışıklık için yeterli değil. Şuanda şöyle bir öngörüde bulanabiliriz ; Olgu sayılarındaki ufak, tefek dalgalanmalarla; Türkiye’ye eğer ikinci dalga gelecekse birinci dalga bitmeden devam edecek gibi görünüyor” şeklinde konuştu.
“SONBAHARDA İKİNCİ DALGALANMANIN GELMESİNİ BEKLİYORUZ”
Şener, ikinci dalga ile ilgili değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Sonbaharda ikinci dalgalanmanın gelmesini bekliyoruz. Bu periyotta yaz döneminde eğer biz günlük vaka sayısını üç haneli rakamlarda tutabilirsek bizim için büyük bir başarı. Ben yaz döneminde iki haneli rakamları görebileceğimizi düşünmüyorum. İkinci dalga neden gelecek. Bu bir kış virüsü. Çok temel özellikleri olduğu için yaz döneminde birkaç yıl sonra onu görmeyeceğiz. Yaz döneminde hasta sayısı fazla olduğu için bu periyotta aralıklarla görülecek. Çünkü dünyanın tamamını dolaşıyor virüs. Biz yaz dönemindeyiz ama kış periyotu da olduğu için virüs yükü hiçbir zaman azalmıyor. Toplumun yüzde 60’ından fazlası bağışık hale gelse ikinci dalgayı görmemiz söz konusu. Geriye dönük yapılmış çalışmalar var. Avrupa’da hiç önlem alınmayan İsveç’te dahil yüzde 15 toplumsal bağışıklık çıktı. İspanya, İtalya gibi bizim 1-1.5 katı hasta görmüş ülkeler yüzde 3’lerde çıkmış. Türkiye’de bağışıklık yüzde 2-3 olabilir. O yüzden bu virüs ülkeye girdiğine göre ya da bu dönemde dolaştığına göre ikinci dalgayı mutlaka göreceğiz. İkinci dalgayı önlemek pek mümkün görülmüyor”
“KORONA VİRÜS AİLESİ MUTASYONA EĞİLİMLİ BİR AİLE”
Korona Virüs ailesinin mutasyona uğramama şansının olmadığını söyleyen Şener, “Bu yeni bir buluş değil. Bu virüs zaten mutasyona uğramasaydı insanlardan hayvanlara geçmezdi. Bu virüs insandan, hayvana geçerek mutasyonunu tamamladı. Koronavirüs ailesi mutasyona eğilimli bir aile. Kovid dışındaki bütün koronavirüs ailesi mutasyona eğilimli bir aile”şeklinde konuştu.
“İŞİMİZİ KOLAYLAŞTIRAN FAKTÖRLERDEN EN ÖNEMLİSİ DOLAŞAN İNSAN NÜFUSUNUN AZALMIŞ OLMASI”
Çanakkale batının Hakkari’si olma deyiminin avantajını yaşadığını söyleyen Şener, “Ulaşım şartlarının zor olmasından , hasta sirkülasyonunun az olmasından, Çanakkale’nin genel anlamda baktığımızda okullarda tatil olduğu için sokaklarda dolaşan her beş kişiden birisi öğrenci olduğu için öğrenci nüfusunun Çanakkale’den çekilmesinin, salgının Çanakkale’de kontrolünü kolay hale getirdi. Sağlık anlamında baktığınız da tabii ki başarımız var. Ama işimizi kolaylaştıran faktörlerde var. İşimizi kolaylaştıran faktörlerden en önemlisi dolaşan insan nüfusunun azalmış olması. Okulların tatil olması Çanakkale’de salgının kontrolünü inanılmaz kolay hale getirdi. Bir diğer kolay hale getiren konu; Çanakkale Türkiye’nin en yaşlı nüfusuna sahip. Sokakta dolaşan 5 kişiden 1’i öğrenci, 1’i yaşlı. Biz aslında Çanakkale’nin salgın periyodunda yüzde 40’ını ortamdan uzaklaştırdık. Yüzde 60’ı dolaşır pozisyona geldi. Bu yüzde 60’lık gruba baktığımızda salgını kontrol ettik ama hasta sayımız az mı oldu tartışılır. Hasta sayısı çok az oldu diyemem. Benzer il ölçeklerinde hasta oranımız az ama bizim ölçeğimizdeki dünya genelindeki baktığımız zaman hasta sayımız az değil. Hasta sayımız azımsanmayacak sayıdaydı. Hali hazırda önemsenmeyecek rakamlarda değil. Vefat sayısı için net bir yorum yapmayacağım. Çünkü vefat sayılarıyla ilgili ölüm istatistiklerinde bazı noktalarda Corona Virüs ilişkili, ilişkisiz çok tartışma var. Bu rakamları net olarak Sağlık Müdürlüğü birliyor. Salgının başından beri Çanakkale ilçeleri anlamında en değişik dinamik işleyen kısım Çan ilçesi oldu. Çan’ın kendine has bir dinamiği var. Hastalık görülme anlamında Çan’ı diğer ilçelerden ayırabilirsiniz. Onun dışındaki ilçelerde merkezden daha fazla hasta gördüğümüz bir ilçe yok” dedi.
“SEYAHAT YASAĞININ KALDIRILMASI ÇANAKKALE’DEKİ VAKA SAYISINI ARTIRIR”
Seyahat yasağının kaldırılmasına ilişkin açıklamalarda bulunan Şener, “Seyahat yasağının kaldırılması Çanakkale’deki vaka sayısını artırır. Çanakkale harita üzerinde transit geçiş gibi gözüküyor ama kendine has turizm dinamikleri olan bir yer. Şehitlik turizmi, Gelibolu Yarımadası’nın gezilmesi, Bozcaada, Gökçeada’nın kendine has özelliği var. Benim hissettiğim ve bildiğim kadarıyla net rakamlar vermem mümkün değil ama güney illerinde kalabalıklaşma ihtimali fazla olduğu için daha butik, sakin tatil konseptini tercih eden kişi popülasyonu Kovid döneminde Çanakkale coğrafyasını tercih edecek gibi görünüyor. Bu Çanakkale için hem bir avantaj, hem de dezavantaj” diye konuştu
Hasan Sami Er