Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915 günü yaşananların dakika dakika anlatıldığı “Yenilmez Armadaya Karşı Çelik Yürekler” isimli sergi Türk Ordusu’nun elde ettiği başarıyı film tadında anlatıyor. Çanakkale Kent Müzesi’nde açılan sergi, 30 Nisan’a kadar ziyarete açık olacak.
 
Dünya kaderini belirleyen ve 1. Dünya Savaşı’nın gidişatını değiştirerek Çarlık Rusyası’nın yıkılmasına yol açan Çanakkale Deniz Zaferi, şu ana kadar yapılan en kapsamlı sergi ile anlatılıyor. Gazeteci İlyas Çolak’ın başında bulunduğu AFK Anafarta Film & Kitap ve Çanakkale Belediyesi’nin işbirliği ile gerçekleşen sergi, 12 Mart günü Çanakkale Kent Müzesi’nde ziyarete açıldı. “Yenilmez Armadaya Karşı Çelik Yürekler – Adım Adım Destansı Zaferin Öyküsü” ismiyle açılan sergiye dair sorularımızı yanıtlayan İlyas Çolak, serginin özellikle çocukların görsel hafızalarına hitap ederek çok daha kolay öğrenmelerini  sağladığını belirterek; “Yenilmez Armadaya Karşı Çelik Yürekler, ilkokul seviyesinden itibaren her yaş grubuna hitap eden bir çalışma. 18 Mart 1915 gününü, düşmanla ilk görsel temasın sağlandığı andan itibaren dakika dakika o ana dair fotoğraflarla anlatıyor. Böylelikle ziyaretçiler kendilerini bir anda o atmosferin içerisinde buluyorlar. Bir nevi film tadında, o anları yaşayarak verilen mücadelenin aslında ne kadar büyük olduğunu idrak etmelerine katkıda bulunuyor. AFK Anafarta Film & Kitap olarak böyle bir çalışmayı Çanakkalelilerle buluşturmanın gurunu yaşıyoruz. 5 yıllık bir çalışmanın ürünü olarak ortaya çıkan bu çalışmayı Çanakkale Halkı ile buluşturmamızda destek veren ve önemli bir kültürel eseri halkla buluşturan Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’a teşekkür ediyoruz” dedi.
 
SERGİDE PANDEMİ ÖNLEMİ
 
12 Mart’ta ziyarete açılan sergide pandemi kurallarına riayet edildiğini ifade eden İlyas Çolak; “Pandemi, son bir yıl içerisinde kültürel çalışmalara da sekte vurdu. Bu nedenle Çanakkale Kent Müzesi’nin almış olduğu tedbirler var. Serginin açılışında herhangi bir tören doğal olarak yapılamadı. Sayın Gökhan, 12 Mart’ta sembolik olarak hem açılışı yapmak hem de hayırlı olsun demek için ziyaret ederek sergiyi inceledi. Devam eden süreçte ziyaretçiler hes kodu bildirerek müzeyi ziyaret edebilecekler. Aynı anda en fazla 10 kişinin ziyaret edebildiği müzede, maske mesafe gibi konularda da son derece dikkatli davranılıyor. Çarşıya yolu düşenlerin özellikle çocuklarıyla beraber vakit geçirecekleri bir atmosfer var” dedi.
Yenilmez Armadaya Karşı Çelik Yürekler isimli sergi 30 Nisan’a kadar Çarşı Caddesi’nde bulunan Çanakkale Kent Müzesi’nde ziyarete açık olacak.
 
İbrahim Akın Kazancı