TBMM'de tüm partilerin oylarıyla kabul edilen İstanbul Sözleşmesi'nin önceki gece Cumhurbaşkanı'nın tek başına imzaladığı kararla feshedilmesine toplumun geniş kesimlerinden tepki yağdı.
 
İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Karar’ı Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye, sözleşmeyi imzaya açıldığı 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalamış, 14 Mart 2012 tarihinde ise onaylamıştı. Birçok sosyal medya kullanıcısı sözleşmeyi fesheden Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, sözleşmenin imzalandığı günlerde paylaştığı mesajı da hatırlattı. Erdoğan 2011 yılında yaptığı paylaşımda, “Kadına Şiddet Artık ‘İnsan Hakkı İhlali.’ Sözleşme, Türkiye’nin öncülüğünde hazırlandı” demişti.
 
İstanbul Sözleşmesinin kaldırılmasına ilişkin tartışmalar geçtiğimiz yaz aylarında  tekrar gündeme gelmiş. Toplumun bir çok kesiminden bu konu hakkında uyarılar ve eleştiriler gelmişti ama bugün sabah saatlerinde İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Karar’ı Resmi Gazete’de yayımlandı. Türkiye sözleşmeyi imzaya açıldığı 11 Mayıs 2011 tarihinde imzalamış, 14 Mart 2012 tarihinde ise onaylamıştı. Karar çıkar çıkmaz bi çok ünlü isimden eleştiriler geldi.

Gazeteci Fatih Portakal: Merkez Bankası başkanı sabaha karşı tek bir kararname ile görevden alınıyor. İstanbul Sözleşmesi tek bir kararname ile yine sabaha karşı feshediliyor. Tek bir kişi tek bir imza. Bu kadar. Gerçekten ağlamak istiyorum artık.

Oyuncu, Seslendirme Sanatçısı Yekta Kopan: “Uluslararası bir sözleşmenin ilk imzacısı, 11 Mayıs 2011’de ilk imzacısı, 24 Kasım 2011’de ilk onaylayan ülke oluyorsunuz. İmzasına ev sahipliği yaptığınız için adını koymuş oluyorsunuz. Ve bir gece yarısı bu sözleşmeyi kendi açınızdan feshediyorsunuz. İstanbul, İstanbul Sözleşmesi’nde yok.”

İYİ Parti Adalet ve Hukuk Politikaları Genel Başkan Yardımcısı Bahadır Erdem: “AKP kadını yaşatmayı değil kadını öldürmeyi seçti Cumhurbaşkanı Kararı Anayasa aykırıdır. Bütün bu hukuksuzlukların sebebi ise bütün yetkileri Tek Adamda toplayan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir Güçlendirilmiş İyileştirilmiş Parlamenter Sisteme olan ihtiyaç her gün artıyor. Cumhurbaşkanı Kişinin Temel Haklarını düzenleyen ve AY.90'a göre Kanun hükmünde olan İstanbul Sözleşmesini CB Kararı ile kaldıramaz İnsan Haklarına ilişkin Kanun ile CB Kararı arasında fark varsa Kanun hükümleri uygulanır Cumhurbaşkanı Yetki Gaspı yapmıştır AYM iptal etmelidir.”

Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu: İstanbul Sözleşmesini iptal etmek, kadına şiddetle mücadeleyi reddediyorum demektir. Aynı zamanda kadın-erkek eşitliğini teşvik etmeyi de reddediyorum demektir. Ayrıca TBMM'nin yetkisinin gaspı ile Anayasa mı delindi? Cumhurbaşkanı ülkeyi Anayasa'ya göre mi yönetiyordu da?”

Eleştirilere cevap olarak Fahrettin Altun da bir açıklama yaptı
İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrıldığını bildiren Cumhurbaşkanı kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından Twitter hesabından açıklamada bulundu. Altun mesajında, “Dünden bugüne Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kadınların toplumsal, ekonomik, siyasi ve kültürel hayata daha fazla katılmaları için verdiğimiz mücadeleyi kararlılıkla sürdürüyoruz. Kadınlar, hayatın nesnesi değil öznesidir. Her zaman güçlü kadın güçlü Türkiye diyeceğiz” ifadelerine yer verdi.

İbrahim Akın Kazancı