Korona virüs vakalarının artışı hızla devam ediyor. Çanakkale'de yüz binde 37.61 ile başlayan vaka verileri şu an 202,75 sayısına ulaşarak artış ivmesi devam ediyor, Tedbirlere uyulmadığı için vakaların daha da artması bekleniyor.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, “Kırmızıya dönüşen illerimizin sayısı gerçekten çok ciddi derecede arttı. Bu, hastalığın şu anda artık üçüncü dalganın üst sınırına doğru gittiğini gösteriyor bize" dedi.
 
Yeni normalleşme ile tedbirlerin azalması ve dikkat edilmediği gözlemlenirken, bazı kısıtlamaların gevşemesinin ardından vaka sayıların arttığı ve artmaya devam edeceği düşünülüyor. Bazıları tek maske bile kullanmazken bazıları çift maske kullanacak kadar dikkatli davranıyor. Toplum içerinde kurallara uymayanlar uyanlardan fazla olduğu için vaka sayısı önlenemez yükselişi devam ediyor.
Açıklanan haritalara göre 37,61-43,76- 81,51- 107,29- 149, 76- 202,75 derken Çanakkale’de korona virüs vaka sayısı her hafta devamlı bir şekilde yükselerek. Öte yandan uzmanlar salgında 3. Dalganın yaşandığını belirtiyor. Çanakkale’de koronavirüs vaka sayısı her hafta yükselirken, kentin kalabalık caddelerindeki yoğunluk tedirginlik yaratıyor. Çanakkale’de koronavirüs vaka sayısı her geçen gün yükseliyor. İlk olarak ilçelerde artış başlarken şimdi ise Çanakkale merkez adeta kırmızıya boyandı. Artan vakalara rağmen, vatandaşlar sosyal mesafe, hijyen ve maske uyarısına dikkat etmiyor, esnaflar kurallara uymuyor, yetkililer ise kuralları ihlal edenlere yaptırım uygulamıyor. Bu umursamazlık ve dikkatsizlik nedeniyle kentte vaka sayısı da hızla artıyor. Prof. Dr. Şener, “Uygun şekilde maske kullanmamak, artık paraşütsüz uçaktan atlamaya benzer” diyerek uyarılarda bulunurken, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Ertuğrul da “En son hafta açıklanan verilere baktığımızda Samsun 100 binde 500'ün üzerine, İstanbul 100 binde 250'nin üzerine çıktı. Ve kırmızıya dönüşen illerimizin sayısı gerçekten çok ciddi derecede arttı. Bu, hastalığın şu anda üçüncü dalganın üst sınırına doğru gittiğini gösteriyor" dedi.

“ÜÇÜNCÜ DALGANIN ÜST SINIRINA DOĞRU GİDİYORUZ”
Hastalığın en önemli bulaş yolunun damlacık olduğunu vurgulayan Ertuğrul, "İnsanlar arasında damlacıklar aracılığıyla bulaşıyor. Damlacıkların yayılabilmesi için de insanların harekete geçmesi, hareket halinde olması gerekiyor. Şu anda tüm illerimizde insan hareketliliği en üst seviyeye taşınmış durumda. Özellikle kısıtlamaların azalması, bazı yerlerde tamamen kalkmasıyla beraber insan hareketliliği gerçekten çok çok arttı. Buna bağlı olarak da virüsün yayılımı arttı. En son açıklanan verilere baktığımızda Samsun 100 binde 500'ün üzerine çıktı, İstanbul 100 binde 250'nin üzerine çıktı ve kırmızıya dönüşen illerimizin sayısı gerçekten çok ciddi derecede arttı. Bu, hastalığın şu anda artık üçüncü dalganın üst sınırına doğru gittiğini gösteriyor bize" dedi.

İbrahim Akın Kazancı