Turizmde pandemi’nin ardından gerçekleşen aşılamanın yaygınlaşması ile turizm sezonunun son durumunu Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı Cihan Müşterioğluna sorduk. Müşterioğlu; ‘’Aşılamanın hızlanması ve aşıya olan güvenin artmasıyla korona günlerinde kapalı kalan insanlar için tatil sezonun ekime kadar uzamasını bekliyoruz’’ dedi.
 
 
Pandemi’nin ardından Turizminin son durumunu öğrenmek için Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO) Başkanı Cihan Müşterioğluna sektör ile ilgili son beklentilerini sorduk. Müşterioğlu sezonun uzun bir süre devam edeceğini söyledi. Uzun sürecek sezon ile ilgili; ‘’Pandemi günlerinin getirdiği ertelenen bir talebin olması yaz sezonunun uzamasına sebebiyet vermesini öngörüyoruz, ağustos ayının son günlerine geldiğimiz bu günlerde eylül ayına talepler gelmeye devam ediyor.’’ dedi.
 
 
Müşterioğlu; ‘’Ancak her ne kadar talep yönünde ivme olsa da pandemi öncesindeki verilerin altında geçen yıla göre daha güçlü bir talep hissetmekteyiz. Pandeminin getirdiği bireysel tatile çıkma eğilimleri gücünü korurken aşılanmanın getirdiği güven ortamı ile tekrar tur otobüsleriyle tatile çıkanların oranlarında artışlar gözlemlemeye başladık. Yürütülen aşı kampanyası sonucu özellikle tatil için tercih edilen şehirlerdeki nüfusun büyük bölümünün aşılanmasıyla çok yüksek vaka sayıları eskisi gibi görünmüyor. "İç talepte temmuz ve ağustosta fiyatlar nedeniyle gelemeyen, belli bir yaş üstündeki kesimlerin fiyatların daha uygun olduğu eylül-ekim gibi tatile geleceğini düşünüyoruz "Her zaman salgın riskiyle karşı karşıya olduğumuzu göz ardı etmeden ilerlemeye çalışıyoruz dünden daha iyi konumdayız. Her ne kadar iç talepte umutlu olsak ta yurtdışından halen güçlü talep yok.2021 yılı da 2020 yılı gibi dışardan gelen ziyaretçi sayılarında beklentimizin altında kalmaya devam ediyor. ‘’ diye ifade etti.
 
Ülkelerdeki vaka sayılarında artış ile turizm beklentileri üzerinde etkilerine değinen Müşterioğlu; ‘’Son zamanlarda dünyanın çeşitli ülkelerinde vaka sayılarının tekrar yükselişe geçmesi bu pandemi sürecinin birkaç yıl daha hayatımızın bir parçası olacağını öngörebiliriz. Normalleşme sürecine diğer turizm ülkelerinden biraz geç başladığımız için ilk dalgada yurtdışından gelebilecek turistlerin önemli bir bölümü Mısır Tunus Fas tercih ederken Avrupa birliği ülkeleri ise Avrupa içinde Portekiz ve Yunanistan’ı daha öne çıkartarak tavsiyelerde bulundular. Bizim normalleşme sürecine geçmemizle beraber bu ülkelere gidecek turistlerin bir bölümünü ülkemize çektik, ilk tatillerini diğer ülkelerde değerlendirenlerinse ikinci tatillerini ülkemizde değerlendirebileceklerini öngörüyoruz.Gelen rezervasyonlara bakılınca birçok turistin bu yıl içinde bir kere farklı ülkede tatil yaptığı görülüyor. Muhtemelen gittikleri yerlerde yeterli düzeyde memnun olmadılar. Çünkü daha önce Türkiye'yi görmüş turistler Türk misafirperverliğini, yemeklerini ve hizmet kalitesini başka bir yerde bulamazlar. Elimizdeki en büyük bir diğer güç ise güler yüzümüz.  ‘’şeklinde konuştu.
 
 
Müşterioğlu; ‘’2’diğer ülkelerde artan vaka sayıları bazı yabancı tur operatörlerince eylül ayı itibariyle Avrupa ülkelerinin eylül ayında tekrar kapanma kararları alabileceklerini dile getirilmekte bu durumun olması durumunda yurtdışından ülkemize gelebilecek turistlerin sayısında düşüşler yaşanabileceğini öngörmemiz gerekir. Rezervasyon talepleri hala son dakika olarak ifade ettiğimiz son birkaç gün kalaya kadar gerçekleşmeye devam ediyor bu da turizmcilerin organizasyonlarını planlarken önlerini görmede önemli bir engel olarak karşısına çıkıyor. Biraz morallerin düzeldiği bir yaz sezonunu geride bırakmaya başlıyoruz, önümüzde uzun bir kış sezonu var; aşılanma hızının, kampanyalarının ve aşının pozitif etkileri ile kış sezonunda da turizm hareketliliğinin devam etmesi yeni kapanmaların gelmemesine bağlı. Tekrar kapanmalarında başlayabileceğini öngörerek,  pandemi öncesindeki günlerdeki gibi büyük bir umutla yarınlara bakmaya çalışıyoruz. Yarınının bugünden güzel olması dilekleriyle herkese sağlıklı bir yarın dileriz.’’ dedi.
 
Özel Haber:
İbrahim Akın Kazancı