Programda tüketici hakları konusunda açıklamalar yapan Berkit, son yıllarda tüketicilerin haklarını öğrendiğini ve bilinçli alışveriş yapmaya başladığını söylerken, en çok şikayetin ise zincir marketler ve etiket fiyatları olduğunu belirtti.

Berkit, “Son dönemde Türkiye’de zincir marketlerde etiket fiyatları konusunda da rekabet sıkıntıları var. Bu zincir marketlerde ürün yelpazesi ve kalemi çok olduğu için bir karmaşa yaşanıyor. Ama fiyatları tek tabanca olarak bu zincir marketler belirliyor. Geçtiğimiz aylarda da rekabet kurulu bu zincir marketlere çok büyük cezalar kesti” dedi 
Tüketicilerin satın aldıkları hizmet yada ürün ile ilgili yaşadıkları sorunların çözümü için Tüketici Koruma Derneği Çanakkale şubesi olarak Cumhuriyet Meydanındaki dernek binalarında vatandaşa ücretsiz hizmet verdiklerini de ifade eden Berkit, “Vatandaşlarımızı tüketici hakları konusunda bilgilendirip sorun yaşayan tüketicilere yol gösteriyoruz “ dedi.
Tüketici Koruma Derneği Çanakkale Şube Başkanı Ali Rıza Berkit katıldığı televizyon programında tüketici hakları ile ilgili açıklamalar yaptı. Berkit açıklamasında, “Öncelikle tüketicilerimizin aldığı ürünlerde yaşadığı sorunlar ile ilgili olarak şu bilgiyi vereyim, Çanakkale’deki satıcılar üretici değil sağlayıcı. Bu bilgiyi Çanakkaleli esnaflar zarar görmesin diye veriyorum. Üretmedikleri bir ürünün arızalı ya da ayıplı olmasının arkasında durmamaları gerekir. Çanakkale’deki esnafların arızalanan ya da ayıplı olan malı aldıkları yere kanunlar çerçevesinde iade etmeleri gerekiyor. Çanakkaleli esnaflarımız ürünlerini aldıkları yerden ürünlerin garantileri konusunda belge alsınlar ve arızalanan ya da ayıplı olan mal ve ürünleri satın aldıkları yerin verdiği garanti kapsamında iade edebilsinler ya da yenisi ile değiştirebilsinler. Bir başka önemli hatırlatma da şu ürünün parasını kim aldıysa, faturayı kim kestiyse üründen o kişi ya da firma sorumludur. Bir bilgi daha vereyim hak arama ile ilgili 2022’ de 15 bin 430 TL’ye kadar ki kusurlu ya da bozuk ürün yada hizmetler ile ilgili hak arama uyuşmazlıklarda tüketici mahkemelerine başvuru yapılmayacak, Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapılacak. Bu rakam her yıl değişen bir rakam. Şikayete ve uyuşmazlığa neden olan mal ve hizmet bedeli 15 bin 430 TL’nin üzerinde ise bu uyuşmazlıklara tüketici mahkemesi bakacak. Tüketici hakem heyetleri bir uyuşmazlık konusun 6 ay içinde sonuçlandırması gerekiyor. Çanakkale tüketici hakem heyetinde bu süre 2 aya kadar inmiş durumda. Önemli bir uyarı yapacağım, tüketiciler ürün alırken fatura belgelerini, bozulmuş ürünleri servise verirken yine servis fişlerini almayı unutmasınlar. Bu belgeler, bozuk ya da ayıplı mal ile ilgili hak arama sürecinde tüketicilerin haklarını araması için gerekli olan belgelerdir” dedi.

“TÜKETİCİNİN CAYMA SÜRESİ HAKKI SADECE KAPIDAN SATIŞ VE İNTERNETTEN SATIŞA VAR”
Berkit konuşmasında tüketicileri uyararak “Haklı olanlar kadar haksız tüketiciler de var. Sabit yerlerden yapılan alışverişlerde üründe kusur yoksa kapıdan ve internet üzerinden satışlarda olduğu gibi tüketicinin 14 gün cayma süresi yok. Birçok tüketici sabit alışveriş yerlerinden alışveriş yapıldığında da 14 gün cayma süresi olduğunu zannediyor. Sabit alışveriş yerlerinden alığınız üründe kusur yoksa ürünü değiştirme ya da iade edip parasını geri alma gibi bir hakkı yok tüketicinin sadece bazı firmalar kendinden alışveriş yapan tüketiciler bu hakkı sunuyor. Ancak böyle bir kanun ya da tüketiciyi koruyan bir madde henüz Türkiye’ de çıkmadı.” dedi.

“REKABET TÜKETİCİ İÇİN HAYATIN HER ALANINDA OLMALI”
Berkit son olarak zincir marketlerin etiket fiyatları konusunda beraber hareket etmeleri ile ilgili durumu da değerlendirerek, “Son dönemde zincir marketler ile ilgili çok şikayet var. Bu konuda kanun serbest piyasada satıcı ürününü istediği fiyata satabilir. Devlet “Rekabet Kurulu” diye bir kurul oluşturmuş, bu kurul mal satan herkese “ Mal satacaksınız, ama rekabette edeceksiniz” diyor. Devletin Rekabet Kurulu inşat sektöründe ve bankacılık sektöründe bazı rekabette uymayan durumları yakaladı ve çok ciddi cezalar kesti. Son dönende Türkiye’ de sık sık gündemine gelen zincir marketlerde etiket fiyatları konusunda da rekabet sıkıntıları var. Bu zincir marketlerde ürün yelpazesi ve kalemi çok olduğu için bir karmaşa yaşanıyor. Ama fiyatları tek tabanca olarak bu zincir marketler belirliyor. Geçtiğimiz aylarda da rekabet kurulu bu zincir marketlere çok büyük cezalar kesti. Peki bir başka konuya geçelim zincir marketlerde rekabet olsun ama hayatın diğer alanlarında da rekabet olsun mesela araç muayene istasyonları. Yılbaşında ücretleri otomatik olarak artıyor ve ücretler sadece araçların kontrol edilmesi için çok pahalı. Tüketicinin hizmeti alırken bir tane dinlenebileceği yer yok. Yağmur yağıyor kar yağıyor tüketiciler yağmurda soğukta sıra bekliyor. Araç muayene istasyonlarının da rekabete açılması lazım. Hazır yeri gelmişken doğal gaz ve elektrik kullanımı konusunda da rekabet olması ya da bu kurumlar kamulaştırılmalı” dedi.

Ogün İnal