Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında kabul edilerek finanse edilen "Kanola Ekelim Yağ Olsun, Bal Olsun" projesi kapsamında, Çanakkale'nin Çan ve Gelibolu ilçelerinde Kanola Yetiştiriciliği konulu eğitim toplantıları düzenlendi.
“KANOLA ÜRETİMİNDE SERTİFİKALARI TOHUM KULLANILMALI”
Proje ile bir açıklama yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ  “İl Müdürlüğümüzce hazırlanan Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından "Tarım Arazilerinin Kullanımının  Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında kabul edilerek finanse edilen "Kanola Ekelim Yağ olsun,  Bal Olsun" projesi kapsamında 148 üreticimize 624 torba sertifikalı kanola tohumu % 25 üretici % 75 devlet katkılı olarak temin edilmiştir. Projemiz Çanakkale’nin 6 ilçesinde yaklaşık olarak 13 bin dekar alanda uygulanacaktır. Proje ile amacımız; kanola üretiminde üreticileri sertifikalı tohum kullanmaya teşvik ederek;  kendi elde  ettikleri ürünü tohumluk olarak kullanmalarının önüne geçip bitkisel yağ üretiminde erusik asit içermeyen ürün elde edilmesini sağlamak, elde edilecek küspesinde glukozonalat içermeyen kanola üretilmesini sağlayıp hayvancılıkta ülkemizin kesif yem ham maddesi açığının kapatılmasını sağlamak ve bölgemizdeki kanola ekim alanını, verimini ve kalitesini arttırarak ülkemizin bitkisel yağ açığının kapatılmasına katkı sağlamak amaçlanmıştır. Bunun yanında Arılar için çok önemli bir nektar ve polen kaynağı olan kanolanın ekim alanlarını arttırarak arıların ilkbahar beslenmesini ve yaza kuvvetli girmesini sağlayarak bal üretiminin arttırılması amaçlanmıştır.” dedi.
Toplantılarda Ziraat Yüksek Mühendisi Hülya Ayağ ve Pazarlama Kooperatifi Genel Müdürü Ziraat Mühendisi Ali Hakan Doğanuz tarafından Kanola Yetiştiriciliği konusunda katılımcılara sunum yapıldı.
Haber Merkezi