Anestezili Manyetik Rezonans (MR) işleminin hastanın sakinleşmesi için anestezik ilaçlar verilerek uygulanan bir yöntem olduğunu belirten Medical Park Çanakkale Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Ahmet Bilen, “Hareketsiz durma problemi olan, bebek, çocuk ve yaşlı hastalar için daha çok tercih edilen anestezili MR çekiminde asıl amaç, hastanın sabit kalmasını sağlamaktır” dedi.
KORKU DUYANLAR OLABİLİYOR
MR her ne kadar yeni nesil radyolojik görüntüleme yöntemlerinden biri olsa da, bazen birçok hastanın bu işlemden korku ve endişe duyabildiğinin altını çizen Uzm. Dr. Ahmet Bilen, “Özellikle yaşlı hastalar, klostrofobisi (kapalı alan korkusu) olanlar, uzun süre sabit kalamayanlar ve çocuk hastalar için normal MR çektirmek oldukça zordur. Bu gibi durumlarda anestezili MR çekimine ihtiyaç duyulur” diye konuştu.
KİMLER İÇİN UYGUN?
Anestezili MR görüntülemesinin kimler için gerekli olduğuna değinen Uzm. Dr. Ahmet Bilen, şu bilgileri paylaştı:
“Bunama problemleri olan yaşlılar, teknisyenin söylediği komutlara uyamayacak yaş ve durumdaki çocuklar, kapalı alan korkusu olan hastalar, zihinsel engelli bireyler, hareketlerini kontrol etmekte zorluk yaşayanlar, ventilatör (solunum) desteğine ihtiyacı olanlar, hareketsiz kalması zor olan ve uzun süre hareketsiz durumda bekleyemeyecek olanlar için anestezili MR çekimi gerçekleştirilir.”
HASTANE YETKİLİLERİ ÖNCEDEN BİLGİLENDİRİLMELİ
Uzm. Dr. Ahmet Bilen, hekimlerinin Manyetik Rezonans (MR) yöntemi ile görüntü alınmasını talep ettiği hastaların bu işleminin uygulanmasını engelleyecek durumlardan herhangi biri kendilerinde mevcutsa, mutlaka hastane yetkililerine önceden bilgi vererek anestezili MR çekimi için randevu almaları gerektiğinin altını çizdi. MR işleminde hastaya verilen anestezinin hafif olduğunu da sözlerine ekleyen Uzm. Dr. Bilen, “Burada kullanılan anestezi, ameliyatta verilen derin anesteziden farklı olarak hafif bir sedasyon şeklindedir'' diyerek açıklamalarını sonlandırdı.
Haber Merkezi