Sakız kabağının meyvesi silindirik, etli kısmı ise beyaz renktedir. Mutfakta kendine en fazla yer bulmuş kabak türlerinden biri de bal kabağıdır. Yemeği yapıldığı gibi tatlısı da yapılır. Bunun dışında sarı kabak da mutfaklarda sıkça kullanılır. Daha çok kızartması yapılır, diğer kabak türleri gibi bol miktarda mineral içerir. Vitamin açısından da zengindir.
Tarihi çok eskilere dayanır, yaklaşık 7500 yıl önce keşfedilmiştir. Düşük kalorili bir sebze olup yüksek oranda su içerir. Antioksidan, vitamin, mineral açısından zengin olması hasebiyle doğal şifa kaynağı olarak kabul edilir. Sindirimi kolaylaştırıcı lif içerdiği için geçmişten günümüze pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Kabak lifi faydaları arasında kilo vermeye katkısını hatırlatmak uygun olur.
Özellikle sağlıklı beslenerek kilo vermek isteyenlerin diyet ve detoks sebzesi olarak tercih edilir, uzmanların tüketilmesini desteklediği yiyecekler arasında yer alır. Sağlıklı bir yaşamın kapısını açan kabak çekirdeği faydaları nedeniyle uzmanlarca önerilen besin kaynağı olup düzenli tüketildiğinde pek çok hastalığın semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.
Kabağın Besin Değeri
Kabak faydaları oldukça fazla olan bir yiyecektir. İçerdiği vitamin mineraller nedeniyle kabağın faydaları sağlık açısından pek çoktur. A vitamini, C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, E vitamini açısından zengindir. Bunun yanı sıra karbonhidrat, protein, bol miktarda potasyum içerir. Gerçek bir mineral deposu olan kabakta; demir, magnezyum, folat, bakır, selenyum, fosfor, tiamin, niasin, manganez, kolin, çinko ile birlikte pek çok bitkisel bileşik bulunur.
Sağlık Açısından Kabağın Faydaları Nelerdir?
Kabak faydaları hakkında yapılan araştırmalar lif zengini olan sebzenin bitki bazlı antioksidan kaynağı olduğunu ortaya koymuştur. Beslenme uzmanları tarafından yapılan değerlendirmeler kabağın içeriğinde bulunan bitkisel pigmentlerin sağlığı çeşitli yönlerden iyileştirici etkiye sahip olduğunu gösterir.
Bol miktarda su içerdiği ve tokluk hissi verdiği için diyet sebzesi olarak kabul gören kabağı, tek bu yönüyle ele almak yanlış olur. Zira kabağın sağlık açısından bilinmeyen pek çok faydası vardır.
Kabağın faydaları hakkında şunları belirtmeden geçmemek gerekir:
• Bağışıklık sistemini güçlendirir. Bir orta boy kabak, günlük C vitamini ihtiyacının %50’sini karşılayabilir. C vitamini bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar. İçeriğinde bulunan bitki bileşikleri, polifenol ve karotenoidler, iltihap giderici özelliğe sahiptir. Vücudun serbest radikallerle savaşmasını sağlayan güçlü bir antioksidandır.
• Kabakta bulunan A vitamini, lutein, zeaksantin görmeyi güçlendirir, göz sağlığını korur. Katarakt gibi yaşa bağlı ortaya çıkan göz hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur. Retina sağlığı için düzenli tüketilmesi önerilir.
• Kolesterol ve kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur. Lifli yiyecekler kalp sağlığını korur. İçeriğinde kolesterolü düzenlemeye yardımcı olan pektin adı verilen bitkisel lif bulunur. Potasyum, magnezyum ve K vitamini açısından zengindir, kötü kolesterolü düşürür. Potansiyel lif kaynağıdır, kan basıncı seviyesini normal düzeyde tutarak kalbi destekler.
• Kabak lifi faydaları nedeniyle sindirim sistemi için son derece önemlidir. Sindirim sisteminin ihtiyacı olan lifi doğal yolla sağlar. Çözünür lif açısından zengindir, bağırsakta bulunan yararlı bakterilerin besin ihtiyacını karşılar. Sindirim sisteminin sürekliliğini destekleyen çözünmeyen lif içerdiğinden besin emilimini destekler. Bol miktarda su içerdiği için kabızlık problemini giderir.
• Kabağın yemeği dışında tatlısı da yapılır. Kabak tatlısı faydaları nedeniyle tatlı ihtiyacını karşılamak için tercih edilebilir. Hem besleyici hem de sağlıklı bir tatlıdır. Vücudu bakterilerden arındırmaya yardımcı olur. Bağışıklığa destek sağlar. Sindirimi kolaydır. Hemoroid için tavsiye edilir. Basurdan kaynaklanan dışkılama probleminin giderilmesine yardımcı olur. Sağlık açısından kabak tatlısı faydaları pek çoktur, bu nedenle kış aylarında bol bol tüketilmelidir.
• Kemikleri güçlendirme özelliği vardır. Manganez, magnezyum, lutein, K vitamini gibi kemik sağlığını destekleyen vitamin, mineral içerir.
• Kabağın faydaları arasında sinir sistemini desteklemesini unutmamak gerekir. B6 vitamini, B vitamini ve folat içerdiğinden, sinir sistemini korur, beyin sağlığını destekler. Gebelikte tüketilmesi sağlıklıdır, fetüsün kan ve hücre oluşumuna katkı sağlar.
Kabak Lifinin Cilde Faydaları
Kabak faydaları için yalnızca besin değerlerinden, içerdiği minerallerden bahsetmek yeterli değildir. Mucizevi bir yiyecek olan ve şifa kaynağı olarak her alanda kullanılan sebze, lif deposudur. Kabağın mevsiminde kurutulduktan sonra çekirdeklerinin çıkarılması ile elde edilen kabak lifi, cilt güzelliğini destekler.
Cilde kabak lifi faydaları şunlardır:
• Cildi yumuşatır, pürüzsüz görünmesini sağlar.
• Kan dolaşımını ve yeni hücre oluşumunu destekler.
• Selülit oluşumunu önlemeye yardımcı olur.
• Siyah nokta ve sivilce oluşumunu önler.
• Ciltteki kiri, ölü deriyi, makyaj kalıntılarını derinlemesine temizler.
• Batık kıl problemine karşı etkilidir.
Kabak Çekirdeği Faydaları
Kabak faydaları sayesinde cilt sorunlarından kolesterole, sinir sisteminden sindirim sistemine kadar pek çok hastalığın tedavisine destek sunar. Cilt üzerinde olumlu etkisi olan kabak çekirdeği faydaları nedeniyle birçok cilt bakım uygulamasında kullanılır. Cildin E vitamini ihtiyacını karşılar.
Kabak çekirdeğinin faydaları şöyle sıralanabilir:
• Vitamin mineral zenginidir, tok tutar.
• Kalp damar sağlığını korur, damar sertliğini önler.
• Sperm üretimini destekler.
• Kolesterol düşürücü etkiye sahiptir.
• Prostat bezi büyümesine karşı tavsiye edilir.
• Karaciğer toksinlerinin atılımını kolaylaştırır.
• Serotonin hormonunu artırır, depresyon semptomlarını hafifletir.
• İdrar söktürücüdür. Vücutta biriken ödemin atılmasına yardım eder.
Kabak çekirdeği faydaları olduğu kadar fazla tüketildiğinde zararı da olabilen bir yiyecektir. Bu nedenle günlük doz doktor kontrolünde belirlenmeli, kronik hastalığı olanlar dikkatli tüketmelidir.
Kabak Çekirdeği Yağı Faydaları
Kabak faydaları sayesinde sağlıklı yaşamın kapılarını açar. Kabağın çekirdeği de meyvesi kadar değerlidir. Kabak çekirdeğinin yağ formunda omega 3 bulunur. E vitamini, oleik asit, palmitik asit ve bitkisel steroller içerir. Kabak çekirdeği yağı faydaları öncelikle cilt üzerinde kendini gösterir. Cildi besleyerek daha canlı ve güzel görünmesini sağlar. Cilt kuruluğuna karşı etkilidir. Epidermis ve dermisi korur, iltihabı önler. Kabak çekirdeği yağı faydaları arasında kan akışkanlığını dengelemesi önemli bir yere sahiptir. Omega 6 içerdiğinden kan yoğunluğunu düzenler.
Kabak Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
KABAK DİYETİ KİLO VERDİRİR Mİ?
Kabak diyeti kilo vermenizi yardımcı olur. Diyet zamanlarının en çok tüketilen sebzesi olan kabak, yoğun lifli yapısı sayesinde tokluk hissi verir, hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemini çalıştırır. Büyük oranda su içerir, bu nedenle düşük kalorilidir. Metabolizmayı destekler, vücudun günlük vitamin, mineral ve lif ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayacak içeriğe sahiptir. Düzenli tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olur.
KABAK ÇEKİRDEĞİ GAZ YAPAR MI?
Kabak çekirdeği lif bakımından zengin olduğu için sindirim sisteminin çalışmasına katkı sağlar. Nadir de olsa bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Fazla tüketildiğinde midede şişkinlik, gaz, ishal gibi sorunlar yaşanabilir. Bu tür problem yaşayanlar daha dikkatli olmalı, fazla miktarda kabak çekirdeği tüketmekten kaçınmalıdır.
KABAK TATLISI ANNE SÜTÜNÜ ARTIRIR MI?
Bal kabağı yüksek miktarda beta karoten içerir. Anne sütünü artırıcı etkisi olduğu bilinen bal kabağı, aynı zamanda sütün kalitesi üzerinde olumlu etki gösterir. Anne sütünün daha besleyici olmasını sağlar. Süt yapıcı yiyecekler arasında yer alan bal kabağı, tatlı ihtiyacınızı karşılarken aynı zamanda sütünüzü artırır, bebeğinizin ihtiyacı olan vitamin mineralleri doğal yoldan almasını sağlar.
Kaynak: Medicalpark