Hindistan cevizi yağını saç ve cilt dışında kahvenize ya da çayınıza katabilir, spor öncesi içerek enerji yakımını artırabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı Nedir?

İçeriği ile diğer doymuş yağlardan farklı olan Hindistan cevizi yağı, tropikal bir meyve olan Hindistan cevizi ağacının meyvesinden elde edilen bir yağ türüdür.

Hindistan cevizi 15 milyon yıl öncesine dayanan oldukça eski bir geçmişe sahip meyvelerden birisi. Kökeni ise Güney Amerika ve Güney Asya'ya dayanır. Günümüzde en çok yetiştiği yerler arasında Hindistan, Sri Lanka, Endonezya ve Karayipler yer alır. Hindistan cevizi yağı, oda sıcaklığında katı bir yağ türüdür. İçeriğinde orta zincirli yağ asitleri olduğu için diğer doymuş yağlara göre farklılık gösterir. Tereyağı ve palm yağı gibi yağ türlerine göre daha fazla doymuş yağ içeriğine sahiptir. Cilt üzerinde birçok faydası bulunur. Bununla birlikte Hindistan cevizi yağı saça faydaları ile de bilinen ve bu sayede son yıllarda popüler olmuş bir üründür.

Hindistan Cevizi Yağı Ne İşe Yarar?

Birçok faydası olan Hindistan cevizi yağı bu özelliklerinin daha çok bilinmesiyle son yıllarda çok kullanılan bir üründür.

Özellikle cilt ve saç için faydası olduğu bilinen Hindistan cevizi yağı faydalarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür;

*Kan şekerini düzenler: Hindistan cevizi yağı, kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur. İnsülin salgılanmasını sağlayarak, kan şekerini düzenler ve bu sayede kalp krizi geçirme riskini de azaltır.

*Ağız sağlığını korur: Hindistan cevizi yağının diğer bir faydası olarak ağız ve diş sağlığına iyi gelmesi söylenebilir. Diş eti çürükleri ve iltihabının tedavisinde Hindistan cevizi yağı tercih edilebilir.

*Mide sorunlarına iyi gelir: Eğer sık sık bağırsak sorunları yaşıyorsanız, hazımsızlık probleminiz varsa bu yağı kullanmanız önerilir. Antiinflamatuar etkisi sayesinde mide yanması gibi mide ile ilgili sorunlara iyi geldiği bilinir.

*Enerji verir: Hindistan cevizi yağının diğer bir faydası kişiye enerji vermesidir. Özellikle spor öncesi kahvenize bu yağdan bir kaşık ekleyerek daha enerjik şekilde spor yapabilirsiniz.

*Karaciğer ile böbrekleri korur: Karaciğer ve böbreklerin korunmasında da Hindistan cevizi yağı faydası öne çıkar. Böbrek enfeksiyonun yanı sıra idrar yolu enfeksiyonlarında da etkili bir üründür.

*Bağışıklığı güçlendirir: Bağışıklığınızın düşük olması sık sık hastalanmanıza neden olur. Hindistan cevizi yağı bağışıklığınızın düşmesine neden olan etkenlerle sizin için savaşır.

*Alzheimer hastalığına iyi gelir: Alzheimer ve demans gibi ileri yaşlarda sık görülen hastalıklara iyi gelir. Bunun sebebi yağın içindeki keton maddedir. Bu madde alzheimer ve demans hastalıklarının belirtilerinin azaltılmasına yardımcı olur.

Hindistan Cevizi Yağı Saça Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağı saç üzerinde de birçok olumlu etkiye sahip bir malzeme. Hindistan cevizi yağı içinde yüksek oranda C12 bulunur. Bu madde saçların nemlenmesini sağlayarak daha sağlıklı bir hale gelmelerine yardımcı olur.

Saç kepeğinin azalması, elektriklenmenin engellenmesi gibi faydalar da saça Hindistan cevizi yağı faydaları arasında ilk sıralarda yer alır. Eğer kuru ve cansız saçlara sahip olduğunuzu düşünüyorsanız bu yağı saç bakım rutininize ekleyebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı Saça Nasıl Sürülür?

Hindistan cevizi yağının saça faydalarından yararlanmak için saça nasıl uygulanacağını bilmek önemli. Bunun için farklı yöntemler kullanmak mümkün. Bu konuda size en kolay yönteme göre hareket edebilirsiniz.

Hindistan cevizi yağını birçok yerde kolayca bulabilirsiniz. Satın aldıktan sonra en iyi şekilde uygulama için yağı saç diplerinize, köklerine ve uçlarına ellerinizle masaj yaparak iyice yedirdikten sonra en az 1 saat bu şekilde beklemelisiniz. Bu şekilde yağ saçlarınıza iyice nüfuz edecek, Hindistan cevizi yağı saça faydaları daha net ortaya çıkacaktır. Daha sonra saçlarınızı sadece suyla durulamak yerine saç tipinize uygun olan bir şampuan ile saçlarınızı yıkayarak tüm yağdan arınmasını sağlayabilirsiniz. Bu işlemi ne kadar sık aralıkla yapmanız gerektiği ise tamamen sizin saç yapınızla ilgili. Bu yağ, saçınızda ağırlık yapacağı için ince telli bir saçınız varsa ayda bir kere bu işlemi yapmanız yeterli olabilir, en doğru uygulama aralığı için doktorunuza da danışabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağının saça faydalarının yanı sıra cilt üzerinde de birçok faydaya sahip bir malzeme olarak öne çıkar.

Cildinizi onaran bu yağ bunu içeriğinin zengin olmasına borçlu demek doğru bir terim olabilir. İçerdiği Laurik yağ asitleri ile cildin nem kontrolünü sağlayan Hindistan cevizi yağı sayesinde cildiniz her zaman nemli kalır. İltihaplarının kurutulmasında etkili olmasının yanı sıra yaraların daha çabuk iyileşmesine de yardımcı olabilir. Aynı zamanda cildin pH dengesini düzenleyerek dış etkenler karşı cildinizi korumaya da yardım edebilir. Cilt üzerindeki faydalarından bir diğeri göz altı morluklarına, iz ve torbalarına iyi gelmesi. Bu konularda şikayetçi olan birisi iseniz Hindistan cevizi yağını cilt bakım rutininize ekleyebilir, yağı deneyimleyebilirsiniz. Yüz bakımının yanı sıra bu yağı dilerseniz dirsek ve topuklarınıza da sürebilir, bu bölgelerin yumuşamasını sağlayabilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağı Nasıl Kullanılır?

Hindistan cevizi yağının faydalarından yararlanabilmek için en doğru şekilde uygulama yapmak gerekli.

Eğer bu yağı cildinizde kullanacaksanız belirli kurallara uymanız etkili sonuç almanızda faydalı olabilir. Cilt için kullanımda önerilen yöntemlerden birisi yüz kremi olarak kullanılması. Bir miktar Hindistan cevizi yağını parmaklarınıza sürdükten sonra masaj yapar gibi yüzünüze yedirebilirsiniz. Çok yağlı bir cildiniz varsa bu işlemi gün aşırı yapmanız daha etkili olacaktır. Bu işlemi temiz bir yüze yapmanız gerektiğini de unutmamalısınız. Diğer bir yöntem olarak ise Hindistan cevizi yağını direkt yüzünüze uygulamak yerine cilt bakım kremlerinize eklemeyi deneyebilirsiniz. Günlük olarak kullandığınız nemlendirici kremlerin içeriğisine bir miktar bu yağdan ekleyerek yumuşak, nemli ve sağlık bir cilde kavuşabilirsiniz. Etkili sonuç almak için bu işlemi düzenli ve istikrarlı biçimde yapmaya özen göstermelisiniz. Makyaj bitiminizi de Hindistan cevizi ile yapabilirsiniz. Parlak bir bitiş istiyorsanız bir miktar Hindistan cevizini parmaklarınızla yanak, alın ve burnunuzun üzerine sürebilirsiniz. Aynı zamanda dudaklarınızı yumuşatmak ve nemli tutmak için de Hindistan cevizi yağı tercih edebilirsiniz.

Hindistan Cevizi Yağını Spor Yaparken Kullanmak Mümkün mü?

Spor herkesin mutlaka hayatında olmalı. Zinde kalmanıza yardımcı olur, enerji verir, mutluluk hormonu salgılanmasını sağlar, depresyona iyi gelir, esnekliğinini ve vücut direncinizi artırır.

Sporun faydalarını saymakla bitirmek mümkün değil. Spor yaparken aynı zamanda beslenmeye de önem vermek gerekir. Hindistan cevizi yağı saça faydaları, cilt üzerindeki etkilerinin yanı sıra zayıflamanıza da yardımcı olan bir malzeme. Hindistan cevizi yağı özellikle karın bölgesindeki yağların yakılmasında etkili olur. Enerji de veren bir malzeme olduğu için spor yapmadan önce kullanılması önerilir. Doğru kullanım şekli için spordan yarım saat önce kahve, çay ya da smoothie'niz içerisine bir tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı ekleyebilirsiniz. Tadı kötü olmadığı için içimi oldukça kolaydır.

Hindistan Cevizi Yağının İçeriğinde Neler Var?

Hindistan cevizi yağının bu kadar faydalı ve etkili bir malzeme olmasının sebebi çok güçlü bir içeriğe sahip olması.

100 gram Hindistan cevizi yağı yaklaşık 890 kalori ve 82,5 doymuş yağ oranına denk gelir.

Yağın içeriğinde başlıca şu etken maddeleri yer alır:,

*Bol miktarda B, C, E ve K vitaminlerini içerir.

*İçerdiği demir, magnezyum, çinko gibi maddeler sayesinde besleyici bir özelliğe sahip.

*Doymuş asitleri açısından da oldukça zengindir. Bu sayede kişiye enerji verir.

Fazla Kullanımda Hindistan Cevizi Yağı Zararları

Hindistan cevizi yağının faydalarını yukarıda detaylıca inceledik. Ancak kullanımda dikkat edilmesi gereken noktalar da mevcuttur. Örneğin bu yağın fazla tüketilmesi önerilmez.

Kontrolsüz yapılan tüketim fazla kilo alımına neden olabileceği için dikkatli biçimde kullanılmasına özen gösterilmeli. Düzenli ilaç tüketimi yapan birisi iseniz Hindistan cevizi yağı kullanımı konusunda doktorunuza mutlaka danışmanız tedbir amaçlı olarak sizlere önerilir. Fazla tüketimden ise mutlaka kaçınılması gerekir.

Sıkça Sorulan Sorular

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI ZARARLI MI?

Hindistan cevizi yağını yetişkin birisinin kullanmasında bir sakınca yoktur. Bilinçsiz yapılacak bir tüketim ise çeşitli sonuçlara yol açabilir. Çok fazla Hindistan cevizi tüketimi kilo alımına, karaciğerlerin yorulmasına, beyin ve sinir sistemi üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabilir. Mutlaka güvenilir bir yerden alınmalı, içeriği kontrol edilmeli ve bilinçsiz tüketimden uzak durulması gerekir.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI YÜZE DİREKT SÜRÜLÜR MÜ?

Hindistan cevizi yağını bir bakım ürünü olarak direkt olarak yüzünüze sürmenizde bir sakınca görülmez. Cildi nemlendirmeye ve yumuşatmaya yarayan bu özel yağı günlük bakım rutininize ekleyebilir ya da direkt uygulama yapabilirsiniz. Haftada 4-5 kere cildinizi nemlendirmek için kullanabileceğiniz gibi vücut losyonu olarak nemlendirici özelliklerinden de faydalanabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı saça faydalarından yararlanmak için de belirli aralıklarla saça direkt uygulama yapmak mümkün.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI YÜZE TÜYLENME YAPAR MI?

Hindistan cevizinden elde edilen yağı ile ilgili merak edilen konulardan birisi de cilde sürüldüğünde tüylenme yapıp yapmadığı ile ilgilidir. Bilindiği üzere yağlı bakım ürünlerinin çoğu kıl köklerini de beslediği için ciltte tüylenmeye sebep olabilir. Hindistan cevizi yağının ise bilinçli tüketilmesiyle böyle bir sorun yaşamazsınız. Çok fazla tüketimde ise bu tarz sorunlar ortaya çıkabileceği için dikkatli olmakta fayda var.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR MU?

Günlük spor yapan birisi iseniz sporun daha etkili hale gelmesi için Hindistan cevizi yağından faydalanabilirsiniz. Karın bölgesindeki yağların yakılmasına yardımcı olan bu yağı spordan yaklaşık yarım ya da 1 saat önce tüketmeniz önerilir. Direkt içmek yerine kahvenize ya da çayınıza eklemeniz enerjinizin artmasını sağlar. Bilinçsiz ve fazla tüketiminin ise tam tersi bir etkiyle kilo almanıza neden olabileceği de unutulmamalı.

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI NASIL MUHAFAZA EDİLİR?

Hindistan cevizi yağını doğru biçimde muhafaza ederek uzun zaman kullanabilirsiniz. Oda sıcaklığında katı halde muhafaza edilen yağı buzdolabında da saklayabilirsiniz. En önemli nokta güneş ışıklarından korumak olmalı. Bunun için kileriniz varsa orada ağzı kapalı bir şekilde muhafaza edebilir, yine aynı şekilde daha uzun süreli bir kullanım için ise ağzı kapalı şekilde buzdolabında da saklayabilirsiniz. Buzlukta saklanmasına ise gerek yoktur. Hindistan cevizi yağını açtıktan sonra 30 gün içinde tüketmeniz tavsiye edilir.

Kaynak: www.medicalpark.com.tr