Atom çayının içeriğindeki maddeler vücudun bağışıklık sistemini korur. Buna bağlı olarak en fazla kış aylarında soğuk havalarda tercih edilir. Dolayısıyla bu özel bitki çayının hangi faydaları olduğunu detaylı bir şekilde bilmek gerekir. 

Atom Çayı Nedir?

Atom çayı, birçok bitkiden hazırlanan ve vücudu birçok hastalığa karşı korumaya yardımcı olan şifalı içecektir. Sağlığa yararlı olan çeşitli bitkileri içerir. Bu özel maddeler birleşerek solunum yolu rahatsızlıklarını önler. Özellikle de kış ayları yaklaştığında pek çok kişinin mutfağında yerini alır. Bitkisel takviye niteliğinde olan atom çayı, soğuk havalarda içilebilecek alternatiflerden biridir.

Atom Çayının İçinde Neler Bulunur?

Atom çayı faydaları içeriğindeki bitkisel bileşenlerle ortaya çıkar. Güçlü bir içeriğe sahip olan bu bitki çayı birbirinden farklı maddelerden oluşur. Fakat içeriğinin değişebileceğini de belirtmek gerekir. Genel olarak atom çayında yer alan bitkiler şunlardır:

•             Zencefil 

•             Kuşburnu 

•             Hibiskus

•             Zerdeçal 

•             Tarçın 

•             Karanfil

•             Tarçın 

•             Muskat 

•             Yenibahar

Atom Çayı Faydaları Nelerdir? 

Atom çayı faydaları söz konusu olduğunda birçok etkisinden bahsetmek mümkündür. Çeşitli baharat ve bitkilerden oluşan bir forma sahip olan bu bitki çayı kırmızı renkli ve küp halindedir. Fakat sadece bitki karışımlarını da içerebilir. Soğuk havalarda bağışıklığı güçlendirme etkisi olduğu için en fazla kış aylarında tercih edilir. Kırmızı atom çayı faydaları şu şekilde sıralanabilir:

•             İçeriğinde bulunan zerdeçal, ses telleri için yararlıdır. Özellikle de boğaz yolu enfeksiyonuna bağlı olarak yaşananses kısıklığınıiyileştirmeye yardımcı olur.

•             Akciğer sağlığına iyi gelir ve bronşit kaynaklı iltihapları temizler.

•             Gribe neden olan virüslerle savaşır. 

•             Enerji vererek halsizliği ortadan kaldırır. Dinamik ve zinde bir vücut sağlar.

•             Sindirim sistemiyle ilgili problemleri gidermeye yardımcı olur. 

•             Bademcik iltihabına iyi gelir. 

•             Gün içinde yaşanan baş ağrısını azaltır ve enerjiyi yükseltir. 

•             Kol ve bacak gibi uzuvlardaki kemik ağrısını azaltır.

•             Vücuttaki toksinleri atar ve metabolizmayı hızlandırır. 

•             Boğaz ağrısına iyi gelir. 

Atom çayı, her zaman tüketime uygun bir bitkisel içecek olsa da kış aylarında daha fazla tercih edilir. Zira, soğuk havalarda kırılgan olan bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların daha kolay atlatılmasına yardımcı olur. Dolayısıyla kış aylarında bitkisel bir takviye olarak kullanılır. Genelde kırmızı ve bordo renklerinde olan atom çayı küp halinde veya kurutulmuş bitki ve baharat karışımlarından oluşur. Sıcak su ile pratik bir şekilde hazırlandığı için her yerde tüketilebilecek içecek alternatifidir.

Atom Çayı Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Atom çayı faydaları birçok hastalık üzerinde etkilidir. Kış çaylarından biri olan bu doğal içecek en fazla soğuk algınlığına iyi gelir. İçeriğindeki zerdeçal, hibiskus ve kuşburnu gibi bitkiler C vitamini bakımından zengindir. Bu nedenle bronşit, grip ve bademcik iltihabı gibi bağışıklık sisteminden kaynaklanan problemler için içilebilir. Aynı zamanda doğal bir ağrı kesicidir ve buna bağlı olarak baş, kol ve bacak gibi bölgelerdeki ağrıyı geçirebilir. Bununla birlikte öksürük ve boğaz ağrısı gibi solunum yolu rahatsızlıkları önleme etkisi vardır. Atom kış çayı faydaları sayesinde birçok hastalığı engelleme ve vücudu rahatlatma özelliği taşır.

Atom Çayı Zayıflatır Mı?

Atom çayının faydaları sindirim ve metabolizma işleyişinde de etkilidir. Farklı bitkilerin birleşiminden oluşan bu içecek zayıflamaya da yardımcı olur. İçerisinde yer alan tarçın, zerdeçal, yenibahar ve karanfil gibi maddeler metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda yağ yakımını ve ödem atılımını sağlar. İçinde bulunan tarçın kan şekerini dengeler ve zerdeçal ile zencefil yağ yakımına destek olur. Karanfil de ödem atılmasını kolaylaştıran bir baharattır. Dolayısıyla atom çayı, kilo verme sürecinde tüketilebilecek içecek alternatiflerinden biridir. Fakat şekersiz içilmesi faydalarının görülmesi açısından oldukça önemlidir.

Evde Atom Çayı Nasıl Yapılır? 

Atom çayı, evde kolay bir şekilde yapılabilecek içecek çeşitlerinden biridir. Belirli malzemeler hazırlandıktan sonra kaynatma ve demleme usulü hazır hale getirilir. Evde atom çayı yapımı için gereken malzemeler şunlardır:

•             2 adet zencefil 

•             5 yaprak hibiskus 

•             1 yemek kaşığı zerdeçal 

•             2 adet çubuk tarçın 

•             1 kök havlıcan 

•             1 yemek kaşığı yenibahar 

•             1 tatlı kaşığı karanfil

•             2-2,5 litre su

Atom çayını hazırlarken öncelikle tüm malzemeler bir tencerenin içerisine alınır. Üzerine belirtilen miktarda su eklenir ve kaynatılır. Ardından 1-15 dakika daha kısık ateşte pişirilerek dinlenmeye alınır. Bu süreçte demlenen çay tüketime hazır hale gelir. Atom çayının günde en fazla 2 bardak tüketilmesi önerilir.

Atom Çayını Kimler İçemez?

Atom çayı, genelde faydalarıyla bilinen doğal bir karışımdır. Fakat bu bitki çayının bazı rahatsızlıkları olan kişiler tarafından tüketilmemesi önerilir. Özellikle de içindeki bitkilerden veya baharatlardan herhangi birine alerjisi olan bireyler içmemelidir. Aynı zamanda rafine şeker içeren ve işlem görmüş atom çayları da diyabet hastaları için uygun değildir. Zira yapay tatlandırıcılar insülin açısından risk yaratabilir. Aynı zamanda herhangi bir rahatsızlığı olmayan bireyler içtiklerinde yan etkilerini hissediyorlarsa içerisinde herhangi bir bitkiye karşı alerjileri olabilir. Bu nedenle tüketmeden içeriğindeki maddeler incelenmelidir.

Atom Çayının Zararları Nelerdir?

Atom kış çayı faydaları bakımından oldukça zengindir. Fakat kontrolsüz tüketim ve alerjik durumlar neticesinde bazı zararları ortaya çıkabilir. Özellikle de içerisindeki herhangi bir maddeye alerjisi olanlar bu çayı tüketmekten kaçınmalıdır. Diğer yandan birçok baharat içerdiğinden çok fazla içildiğinde midede yanma hissine neden olabilir. Dolayısıyla mide hassasiyeti olan kişilerin de her gün içmemeleri gerekir. Bununla birlikte tamamen doğal olarak hazırlanmalıdır. Zira işlenmiş olan atom çayı ürünleri çok faydalı olmaz. Yapay şeker içerdiğinden besleyiciliği düşük olur ve yararları görülmez.

Atom Çayını Hamileler Tüketebilir mi?

 

Atom çayı, pek çok kişi tarafından tüketilebilen bir bitki çayıdır. Bu noktada hamileler tarafından tüketilmesinin uygunluğu da merak edilen konulardan biridir. Bu bitkisel içeceğin hamileler tarafından içilmesinin herhangi bir sakıncası yoktur. Doğal bir takviye niteliğinde olduğu için içilmesi önerilir. Fakat anne adaylarının atom çayının içerisindeki maddelere karşı alerjilerinin olmaması gerekir. Dolayısıyla tüketmeden önce bundan emin olmak için uzman doktora danışılması en doğrusudur. 

Atom Çayı Faydaları ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular 

ATOM ÇAYI EMZİRME DÖNEMİNDE İÇİLEBİLİR Mİ?

Emzirme dönemi, anne ve bebek için en hassas süreçlerden biridir. Atom çayının bu dönemde emziren anneler tarafından tüketilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat anne ve bebek sağlığını daha iyi korumak için uzman onayıyla tüketilmesi gerekir. Aksi durumda alerjik semptomlar veya farklı yan etkiler görülebilir.

ATOM ÇAYI STRESE İYİ GELİR Mİ?

Atom çayı genelde fizyolojik sağlığın daha da güçlenmesine yardımcı olur. İçerisinde bulunan L-Theanine amino asidi zihinsel performansı artırır. Bununla birlikte stresi azaltmaya destek olabilir ve buna bağlı olarak daha rahat hissettirebilir.

ATOM ÇAYI GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Kırmızı atom çayı faydaları ile öne çıkar ve günde belirli miktarlarda tüketilmesi önerilir. Bu bitkisel çay için önerilen miktar 2 bardaktır. Fazlasının içilmesi sağlık açısından yararlı değildir. Şifalı bir karışım olduğu için aç veya tok karna içilebilir. Fakat hassas mideye sahip olan kimselerin tok karna tüketmeleri daha sağlıklıdır. 

Kaynak: Medicalpark