Bebeklerin özellikle ilk altı ay anne sütüyle beslenmesi doktorlar tarafından sıklıkla belirtilmektedir.

 

İlk altı ay anne sütüyle beslenen bebekler, 6. aylarına geldiklerinde ek gıdaya geçiş sürecine girerler.

 

Bu süreçte ebeveynler, bebekleri için hangi gıdayı nasıl yedirmeleri konusunda araştırmalara başlarlar. BLW, katı gıdaya başlayacak olan bebekler için bebek odaklı bir beslenme biçimidir.

BLW Nedir?

BLW yöntemi, literatürde bebek liderliğinde beslenme anlamına gelmektedir. BLW nedir, sorusunun yanıtı en temel ifade ile bebeğin kendi kendini beslemesi şeklinde verilebilir.

 

BLW, klasik bir yöntem olan bebeğin yemesi gereken besinleri püre halinde yedirmeden çok farklı bir beslenme şeklidir. Bebeğin liderliğinde beslenmede, isminden de anlaşılacağı gibi tamamen bebeğin seçimine bırakılan bir yöntemdir.

 

Bebeğin alması gereken besinler yiyebileceği kıvamda pişirilerek bebeğin önüne koyulur.

 

Bu aşamadan sonra her şey minik elleriyle bebeğin kontrolündedir. Önüne koyulan besinlerden hangisini nasıl yemek istiyorsa ebeveyn gözetiminde o şekilde yer.

 

Bu yöntemde en önemli şey anne babanın sabrıdır. Çünkü BLW yönteminde bebekler kendileri beslendikleri için etrafı kirletmeleri, çok uzun sürede yemek yemeleri ya da daha az veya çok yemek yemeleri kaçınılmazdır.

 

BLW yöntemi, Dr. Gill Rapley tarafından geliştirilmiştir.

 

BLW nedir, kelime açılımı nasıldır sorusuna, kavramın Baby Led Weaning'in kısaltması olduğu yanıtı verilebilir. Baby led weaning, Türkçe'ye bebeğin sütten kesilmesi şeklinde çevrilse de aslında BLW bir beslenme yöntemidir.

 

Ek gıdaya geçecek olan bebeklerin beslenme yöntemlerinden biridir. BLW, Türkçe'de bebek liderliğinde beslenme anlamına gelmektedir.

 

BLW Yöntemi Nedir?

Bebek liderliğinde beslenmede çorbalar ve püreler yerine daha çok katı gıdalar tercih edilmektedir.

 

Bebeklerin tutup, kavrayıp, kendi yiyebileceği sıcaklık ve büyüklükte katı gıdalar olmalıdır. BLW'nin asıl amacı bebeklerin kendini ve çevresini keşfedip, otonom becerilerini arttırmaktır.

 

Bu yöntemle beslenen bebekler, istedikleri besini istedikleri hızla yerler. Bebekler yiyeceklerini kendileri yedikleri için el- göz koordinasyonu ve çiğneme becerileri daha hızlı gelişir.

 

BLW, bebeğin karnının yanı sıra özgüvenini de besleyen bir yöntemdir.

 

BLW Yöntemine Ne Zaman Başlanmalıdır?

BLW yöntemine başlamak için öncelikle anne babanın bu sürece geçmeye kendini hazır hissetmesi gerekir.

 

Bebekler 6. aydan sonra ek gıdaya başlamalıdır. BLW yöntemiyle beslenmeye başlayacak olan bebek desteksiz bir şekilde dik oturmayı öğrenmiş olmalıdır.

 

Herhangi bir sebeple çiğneme ve yutma fonksiyonları tam anlamıyla gelişmemiş bebekler için bu yöntemin uygulanması uygun görülmemektedir.

 

BLW Yöntemi Nasıl Uygulanır?

BLW yöntemiyle beslenmesine karar verilen bebek, mama sandalyesine oturtulur ve önüne bir tabak koyulur.

 

Bu tabağın içinde bebeğin tutabileceği büyüklükte ve sıcaklıkta yiyecek olmalıdır. Bebeklerin motor gelişimleri henüz tamamlanmadığı için küçük besinleri kavramakta güçlük çekerler.

 

Ayrıca fazla sıcak besinler canlarını acıtacağı için onlarda korku oluşturabilir bu yüzden yiyecekleri ılık olmalıdır.

 

Bebeğin tabağında çok fazla çeşit olmamalıdır. Mümkünse bir yada iki farklı besin olmalıdır ki yiyecekleri tanıyıp tadını algılayabilsinler.

 

BLW yöntemi öncesinde ek gıdaya yeni başlayan bebeklerin neye alerjisi olup olmadığı bilinmediğinden 3 gün kuralı uygulanmalıdır.

 

Üç gün kuralı, bebeğin aynı besini üç gün yemesidir.

 

Üç günün sonunda bebek alerjik tepki vermediyse bu yiyeceği yemeye devam edebilir ve ebeveynler yanına farklı besinler ekleyerek bu kuralı devam ettirebilirler.

 

Bebek liderliğinde beslenme süresince bebekler asla yalnız bırakılmamalı ve sürekli gözetim altında tutulmalıdır. Küçük ve yapışkan yapılı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

 

BLW yöntemindeki amaç bebeğin tam anlamıyla doyması değil besinleri tanımasıdır. Ek gıda denemeleri bebek ne çok açken ne de çok tokken yapılmamalıdır.

 

BLW Yönteminde Bebekler Ne Yer?

BLW yönteminde pişirilecek olan sebze ve meyveler buharda haşlayarak, suda haşlayarak ya da fırınlayarak pişirilmelidir.

 

Bebek liderliğinde beslenmede bebeklere kavrayabilecekleri büyüklükteki besinler verilmeli, küçük, yapışkan, sert veya taneli yiyecekler verilmemelidir.

 

Ek gıdaya geçen bebeklere mevsimine uygun olarak patates, tatlı patates, havuç, brokoli, karnabahar gibi sebzeler buharda haşlanarak verilebilir. Ayrıca elma ve armut gibi sulu meyveler de buharda haşlayarak BLW yöntemiyle verilebilir. Muz direkt soyularak bebeğe verilebilir.

 

Çiğneme fonksiyonu gelişen bebeklere genellikle 7. aydan sonra kırmızı et önerilmektedir. Öncelikle kuzu etinden başlanılmalıdır çünkü en az alerjen etki gösteren et kuzu etidir. Aynı zamanda çiğneme fonksiyonu gelişen bebeklere tavuk da verilebilir. Kırmızı et ve tavuk haşlanarak pişirilmelidir.

 

Zamanla omlet, makarna, köfte, pankek gibi yiyeceklere geçilmelidir.

 

Fakat yumurtanın beyazı alerjen bir yapıya sahip olduğu için bir yaşına kadar yumurtanın beyazı bebeklere önerilmemektedir. 9. aya gelen bebeklerin balık tüketmeleri önerilmektedir. Bebekler için genellikle somon, hamsi ve istavrit tercih edilir.

 

Bu balıklar buğulama yöntemiyle ya da fırınlayarak pişirilmelidir. Ayrıca yoğurt, haşlanmış taze fasülye, kıyma ve avokado bebeklere verilebilecek besinler arasındadır. BLW yöntemiyle beslenen bebekler ellerini daha fazla kullandığı için daha çabuk ve kolay çatal ve kaşık tutabilir.

 

BLW Yönteminin Avantajları Nelerdir?

BLW'nin avantajlarının en başında bebeğin motor becerilerini geliştirmesi gelmektedir.

 

Bebek yemeğini kendi yediği için besinlerin görünüşünü, tadını, dokusunu ve kokusunu tanır. Ayrıca besinleri damaklarıyla ezerek yedikleri için çiğneme fonksiyonu çok hızlı gelişir.

 

Bebekler zamanla kendi açlık veya tokluklarının farkına varır ve ihtiyacı kadar tüketir böylece gereksiz kilo alımının önüne geçilir. BLW yöntemiyle beslenen bebekler genellikle çocukluk çağında daha az yemek seçerler ve tatlı yiyeceklere aşırı düşkünlükleri olmaz.

 

Katı yiyeceklerle ek gıdaya başlamak ebeveynleri korkutsa da bilimsel çalışmalar sonucunda BLW yönteminin boğulma riski taşımadığı konusunda görüş birliğine varılmıştır. Bebek liderliğinde beslenme sayesinde bebeklerin bedensel ve zihinsel gelişimi daha hızla gelişmektedir.

 

BLW Yönteminin Dezavantajları Nelerdir?

Her yöntemin avantajları ve dezavantajları olduğu gibi BLW yönteminin de dezavantajları ve avantajları var.

 

Dezavantajlarının arasında ek gıdaya bu yöntemle başlayan bebeklerin ilk başlarda oldukça az yemesi belirtilebilir.

 

Bu süreçte sabırlı olunmalıdır. Bebekler besinlerini kendileri yiyeceği için etrafı dağıtacak ve pisletecektir. Bu durumda anne ve babaya etrafı ve bebeği temizlemek adına iş düşecektir.

 

Bu durumu azaltmak için mama sandalyesinin altına bir örtü serilebilir, bebeklere mama önlüğü giydirebilir. Her 6. ayını dolduran bebek bu sürece hazır olmak zorunda değildir.

 

Her bebeğin gelişimi kendine özeldir. Beslenme sırasında kusma ve öğürmelerle karşılaşabilirsiniz, bu durum azaltılmalıdır çünkü bebekler için bu durum korkuya dönüşebilir.

 

BLW Yöntemi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

BEBEĞİMİN BİR BESİNE ALERJİSİ OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?

Bebeğinize 3 gün kuralını uygulayarak hangi besinlere alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Eğer bir sonuca varamadıysanız ve alerjik reaksiyon artıyor geçmiyorsa hemen bir doktora başvurmanız doğru olacaktır.

 

BLW YÖNTEMİNE HANGİ YİYECEKLERLE BAŞLAMALIYIM?

BLW yöntemine, havuç, bal kabağı, tatlı patates , brokoli ve karnabaharla başlayabilirsiniz. Tabaklarına çeşit çeşit yiyecek koymak yerine bir ya da iki çeşit (örneğin brokoli yanına yoğurt) yiyecek koymalısınız.

 

BLW YÖNTEMİNE BAŞLAMAK İÇİN NEYE DİKKAT ETMELİYİM?

BLW yöntemine başlarken bebeğinizin desteksiz bir şekilde oturabiliyor olması önemlidir. Desteksiz bir şekilde oturabilen ve altı ayını doldurmuş bebekler BLW yöntemine başlayabilirler. Kaynak:Medicalpark