Çok sayıda faydası olan ve özellikle boğaz enfeksiyonları için sıklıkla önerilen çaylardan olan ayva çayı, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde rahatlatıcı etkisiyle öne çıkan içeceklerdendir. Ayva çayı, bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye sahip olan çaylar arasında yer alır. Ayva çayının faydaları nelerdir ve bu çay hangi hastalıklara iyi gelir? Ayva çayının bilinen tüm faydaları bir arada!

Ayva Çayının Faydaları Nelerdir?

Ayva çayının faydaları oldukça fazladır. Öksürük, soğuk algınlığı, nefes darlığı gibi onlarca solunum yolu rahatsızlığına iyi geldiği bilinen ayva çayı, özellikle kış aylarında ve bahar aylarında en sık tüketilen içecek çeşitlerindendir. Sıklıkla tüketilen ve içerisinde C vitamini, B vitamini, demir, magnezyum, potasyum bulunan ayva, kalorisi düşük olan bir besin kaynağıdır. Ayva ağacının yaprakları da çay içeriğinde ayvayla birlikte tüketilebilir. Sağlıklı beslenmenin temel taşlarından biri olan meyve tüketiminde de yer alan ayva, çay olarak tüketildiğinde fayda sağlayan özellikleriyle şifa kaynağıdır.

 

Antioksidan içeren besinlerden olan ayva ve ayva yaprağı, bağışıklık sistemi üzerinde iyileştirici etkiye sahiptir. Ayva çayının faydaları bunlarla da sınırlı değildir. Aynı zamanda hücre iyileştirilmesi için de etkili olan ayva ve ayva çayı, vücudun yenilenmesine yardımcı olur. Diyet çeşitlerine uyum sağlayan ayva, düşük kalorili içeriğiyle zayıflamaya da yardımcıdır. Çayı yağ yakımında etkili olan ayva, diyetlerde sıklıkla kullanılan bir meyvedir. Vücudun ödem ve şişliklerden arınmasına katkıda bulunan ayva ve ayva yaprağı, günlük olarak bir orta boy şeklinde tüketilebilir. Potasyum içeriği çok zengin olan ayva, yüksek tansiyona da iyi gelebilir. Potasyum zengini olan meyve çayı, yüksek tansiyonu düşürerek tansiyonun dengede kalmasına katkıda bulunur.

 

Ayva Çayının Faydaları Nelerdir?

 

Ayva Çayı Nasıl Yapılır?

Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıklar için uzmanlar tarafından sıklıkla önerilen ayva çayı, sadece ayva ile veya ayvanın yaprakları da eklenerek demlenebilir. Ayva çayı, sıcak ya da soğuk şekilde içilebildiği gibi, içerisine çeşitli aromalar da eklenebilir. Limon, ıhlamur, zencefil, tarçın gibi gıda ve bitkilerle birlikte demlenebilen ayva çayı, hoş kokusu ve lezzetli içimiyle tüm soğuk algınlığı hastalıkları için dinlendirilerek içilebilir. Ayva çayının ise yapımı oldukça kolaydır. Ayvaları yıkadıktan sonra kabuğuyla birlikte dilimleyerek tüketmeniz önerilir. Ayva çayı demlerken ayvaları çekirdekleriyle birlikte demlik içerisine koyabilir, üzerine kaynayan suyu ekledikten sonra en az 5 dakika dinlenmesini bekleyebilirsiniz. Bu çay günde 1-2 fincan tüketilebilir.

 

Ayva Çayının Özellikleri Nelerdir?

Ayva çayının faydaları birkaç etkiyle sınırlı değildir. Ayva çayı, göz hastalıklarından bağışık sistemine çok sayıda konuda insan sağlığını destekleyen çaylar arasında yer alır. Göz sağlığını iyileştirdiği bilinen ayva, içeriğinde ayva suyu, göze uygulandığında gözlerin dinlenmesine yardımcı olur. Cilt sağlığı üzerinde de etkili olan ayva, akne ve sivilce oluşumunu önleyerek mevcut sivilce ve aknelerin iyileşmesinde de kullanılır. Cilt sağlığını destekleyen ve antioksidan içeriğiyle ciltteki toksinlerin atılmasını sağlayan ayva, cildin sağlıklı bir görüntüye kavuşmasında yardımcıdır.

 

Ayva Çayının Sindirim Sistemine Etkisi Nedir?

Ayva, sindirim sistemini destekleyen bir meyvedir. Dolayısıyla ayva çayı da sindirimi kolaylaştıran çaylar arasındadır. Yemeklerden sonra bir fincan ayva çayı tüketerek sindirimi kolaylaştırabilir, gıdalardan alacağınız demir oranını da artırabilirsiniz. Ayva C vitamini yüksek olan meyvelerden olduğu için demir emiliminin artmasına katkıda bulunabilir. Ayvayı tüketirken içerisinde bulunan minik partikülleri de tüketmeniz büyük önem taşır. Kansere karşı koruyucu olduğu bilinen ve kolonu temizlediği öne sürülen bu partiküller, vücudun toksinlerden arındırılmasında etkilidir.

 

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

Ayva çayı, ayva yaprağı ve ayva meyvesinden elde edilir. Ayvanın meyve olarak da insan sağlığını destekleyen yapısı, özellikle kış mevsimlerinde faydasını gösterir. Şeker, Ekmek, Limon, Tekkeş, Kara Ali ayva çeşitlerinin bilinen isimleridir. Ayva ağaçları toplamda iki formda meyve verir. Biri armut şeklinde olan ayvalardır. Bir diğeri ise elma şeklinde üretilen ayvalardır. Türkiye coğrafyasında en çok yetişen ise armut şeklinde olan çeşittir. Ayvanın bilimsel olarak kanıtlanan faydaları aşağıdaki gibidir.

 

İçerdiği öğelerle kolon kanseriyle savaşan ve bağışıklığı güçlendiren ayva, damar tıkanıklıklarına iyi gelir.

Ayva vitamin ve mineral içeriğiyle göz hastalıkları üzerinde iyileştirici bir güce sahiptir.

Ayva cilt rahatsızlıklarına iyi gelir. Ciltte oluşan ve serbest radikaller tarafından meydana getirilen tüm olumsuzluklara meydan okur.

Özellikle sivilce oluşumunu önleyen ayva, aknelerin cilt üzerinde bıraktığı olumsuz etkileri ortadan kaldırabilir.

Kalp rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen ayva, kolesterol seviyesini dengede tutar.

Çay olarak tüketilebilen ayva, tüm solunum yolu rahatsızlıklarında gönül rahatlığıyla tüketilebilir. Etkisini artırmak için ise yanına başka bitki ve meyveler de ilave edilebilir.

Ayva çayı öksürük üzerinde de oldukça etkilidir. Özellikle taze ya da kuru zencefille birlikte tüketildiğinde iyileştirici özelliktedir.

Ayvanın Faydaları Nelerdir?

 

Ayva Çayı Tüketirken Nelere Dikkat Edilir?

Ayva çayını fazla miktarda tüketmemek gerekir. Aşırı ayva çayı tüketimi; şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim rahatsızlıklarına yol açabilir. Ayrıca ayvanın tüylü bölümleri ise alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğinden temizlendikten sonra çay demlenmelidir. Bununla birlikte bulantı şikayetleri de ortaya çıkabilir. Bu nedenle ayva çayının aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Beslenmenize yeterli miktarda ayva çayı ekleyerek sağlıklı yaşama adım atabilir, hayatınızda doğanın mucizelerine yer açabilirsiniz.

 

Bitki çaylarının faydaları hakkında bilgi almak için bir çok bitki çayı Medikal Park Sağlık Rehberi içeriklerini inceleyebilirsiniz. Limonlu adaçayının faydaları ile daha fazla antioksidan içeren bitki çaylarını öğrenebilir, ayva yaprağının faydaları içeriğini inceleyerek ayva hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz. Bitki çayları arasında yer alan beyaz çayla ilgili içeriğe göz atabilir, beyaz çayın faydaları hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Ayva çayıyla birlikte tüketildiği bilinen zencefil çayının faydalarına da hemen ulaşabilirsiniz. İncir meyvesi ve yaprakları da sıklıkla tüketilen bitkiler arasındadır. İncir yaprağının faydaları metnini okuyarak bilgi edinebilirsiniz. Şifalı otlar hakkında da bilgi alabilir, hayıt otu gibi faydası çok fazla olan otların faydalarını öğrenebilirsiniz. Fesleğen gibi çok çeşitli bitkilerin faydaları için Medikal Park Sağlık Rehberi’ni inceleyebilirsiniz.

 

Sıkça Sorulan Sorular

AYVA ÇAYI NEREDEN TEMİN EDİLİR?

Market veya manavdan satın aldığınız ayvaları dilimledikten sonra çay olarak demleyerek tüketebilir, dilerseniz ayva yapraklarını aktardan temin edebilirsiniz.

 

AYVA ÇAYI YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLİR?

Ayvanın kabuklarını da kullanarak çay demlemeniz önerilir. Ayvanın içi gibi kabuğu da çok sayıda vitamin ve mineral içerir.

Kaynak: Medicalpark

 

AYVA ÇAYI YAPARKEN TÜYLERİ TEMİZLENMELİ MİDİR?

Ayva çayı yaparken meyvenin kabuk kısmında bulunan tüyler temizlenmelidir. Tüyler meyve olarak tüketilirken de ayıklanmalıdır.

 

AYVA MEVSİMİ NE ZAMANDIR?

Eylül ayının sonu ile ekim ayının başlarında hasat edilen ayvayı, özellikle kış mevsiminde taze olarak tüketebilirsiniz.

 

DİLİMLENMİŞ AYVANIN KARARMAMASI İÇİN NE YAPILIR?

Ayvayı dilimledikten sonra limonla ovma işleminden geçirebilir ya da limonlu suda bekleterek kararmasını önleyebilirsiniz.

 

AYVANIN ŞEKER ORANI YÜKSEK MİDİR?

Ayva şeker oranı düşük olan meyve çeşitleri arasında yer alır. Bu özelliği sebebiyle diyetlerde de sıklıkla kullanılır.

 

AYVANIN HERHANGİ BİR ZARARI VAR MI?

Ayva tüketirken ayvaların tüysüz olarak tüketilmesi ve tüylerden arındırılırken dikkatli olunması gerekir. Bunun dışında ayvanın herhangi bir zararı olmadığı bilinir.