Ağrı kesici bir bitki olarak bilinen papatya, kokusuyla dinlendirici ve sakinleştirici bir etkiye sahiptir.

 

Çiçeklerinin özlerinden elde edilen bitkisel yağ antibakteriyel ve antiviral özellikleriyle geleneksel tıpta kullanılır.

 

Özellikle de kozmetik alanda tercih edilen papatya yağı saç ve cilt için faydalıdır.

Papatya Yağı Nedir?

Papatya Yağı Nedir?

 

Papatya yağı, Asteraceae familyasına ait olan ve dünya genelinde bilinen bir bitki olan papatyanın çiçeklerinden elde edilir.

 

Buhar distilasyonu yöntemiyle elde edildiği için uçucu yağ özelliğini taşır. Soluk mavi ve yeşilimsi bir renge sahip olan papatya yağının çiçeksi bir kokusu vardır.

 

Bu özelliğiyle genelde aromaterapide tercih edilir. Anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antioksidan özellikleriyle de cilt ve saç sağlığını desteklemek için de kullanılabilir.

 

Papatya Yağı Faydaları 

Papatya yağı faydaları bakımından tercih edilen bir bitkisel yağdır.

 

Yüzyıllardır sağlık ve güzellik için kullanıldığı için günümüze kadar gelmiştir. Değerli özelliklere sahip olan papatya yağının faydaları şunlardır:

 

Doğal ağrı kesici özelliği sayesinde baş ağrısını, kas ve eklem ağrıların ıhafifletir.

Solunum yolu rahatsızlıklarında nefes açıcı özelliği vardır. Banyo suyuna eklendiğinde veya oda kokusu olarak kullanıldığında burun tıkanıklığını giderebilir.

Kokusu ve içerdiği doğal bileşenlerle stresi uzaklaştırır ve uyku problemlerini giderir.

Adet sancı ve ağrılarına iyi geldiği için regl günlerinin daha rahat geçirilmesine yardımcı olur. Bu etkisinden faydalanmak için karın bölgesine masaj yaparak uygulanabilir.

Boşaltım sistemi sağlığını güçlendirir ve özellikle bağırsak hareketliliğini sağlar. Kabızlık ve metabolizma durgunluğundan kurtulmak için karın boşluğuna masaj olarak uygulamak mümkündür. 

Antihistaminik etkisiyle yarayı iyileştirir ve bebeklerde pişik önleyici olarak kullanılabilir. Aynı zamanda bebeklerde görülen karın ağrısının geçmesi için de işe yarar. Bunun için 2 damla papatya yağı masaj olarak karın bölgesine uygulanmalıdır. 

Antibiyotik özelliğiyle bakteri ve enfeksiyonla mücade etme gücü vardır. Buna bağlı olarak deride oluşan iltihapların ve bağırsaklardaki parazitlerin giderilmesinde etkilidir.

Migren ve sinüzit rahatsızlıklarının geçmesine yardımcı olur. 

Aromaterapide anksiyete ve stres gibi kaygı bozukluklarının yönetilmesinde papatya yağı kullanılabilir. 

Papatya Yağının Saça Faydaları

Papatya Yağının Saça Faydaları

 

Papatya yağının saça faydaları arasında birçok olumlu etkilerinden bahsedilebilir. Dış etkenlere sürekli maruz kalan saçlar zamanla yıpranır.

 

Papatya yağı canlılığını yitirmiş ve kurumuş saçların yeniden canlanmasını ve parlaklık kazanmasını sağlar.

 

Aynı zamanda yumuşaklık kazandırdığı için daha kolay şekillenmesine yardımcı olur.

 

Papatya yağının saça faydaları arasında kepek oluşumunu önlemesi ve kaşıntıyı hafifletmesi de yer alır. Birkaç damla yağı saç uçlarına sürerek bu etkileri görmek mümkündür. 

 

Papatya Yağı Yüze Faydaları 

Papatya yağı yüze faydaları konusunda oldukça etkili bir bitkisel üründür.

 

Saf formda veya diğer doğal yağ bileşenleriyle karıştırılarak uygulandığında yararlı etkilerini sunar. Papatya yağı yüze faydaları genel hatlarıyla şunlardır:

 

Anti-inflamatuar özelliğiyle sivilce, tahriş ve kızarıklığı geçirmeye yarar. 

Doğal nemlendirici olduğu için yüzde oluşan soyulmalara iyi gelir ve kuruluğu önler. 

Güneş yanıklarının etkilerini hafifletebilir. 

Göz çevresindeki kırışıklığı ve yüz bölgesindeki sarkmaları önler. Gözaltı morluklarını gidermede etkisi vardır. 

Sivilce veya güneş lekelerine iyi gelir. 

İçeriğinde yer alan vitamin ve mineraller yüz bölgesindeki cilt kusurlarının azaltılmasına yardımcı olur.

Papatya yağı faydaları özellikle cilt sağlığında etkilidir. Fakat alerjik semptomlar göz önünde bulundurularak olası yan etkileri önlenmelidir.

 

Zira papatyaya alerjisi olan bireyler bu bitkisel yağı kullandıklarında cilt üzerinde kaşıntı, kızarıklık ve döküntü gibi problemlerle karşılaşabilir. 

 

Papatya Yağı Cilde Faydaları

Papatya yağı cilde faydaları güçlü nemlendirici ve hücre yenileyici özelliğiyle ilişkilidir.

 

 E vitamini içeren papatya yağı kuruyan cildi nemlendirir ve yumuşak bir his bırakır.

 

Özellikle dirsek ve topuk çatlaklarında kullanıma uygundur. Aynı zamanda ciltteki kızarıklık ve iltihapları da geçirmeye yaradığı için sağlıklı görünmesine yardımcı olur.

 

Papatya yağı cilde faydaları arasında daha birçok unsur vardır. Sedef ve egzama gibi problemlere de iyi gelen bu bitkisel yağ çok yönlü özellikleriyle bilinir. Kir ve yağlanmayı önlediğinden cilt temizliğinde de kullanılabilir.

 

Dolayısıyla cilt sağlığını iyileştirmeye yönelik çeşitli yararları olduğu için kozmetik alanda papatya yağı en tercih edilen bitkisel yağlardan biridir. 

 

Papatya Yağının Zararları Nelerdir?

Papatya Yağının Zararları Nelerdir?

 

Papatya yağı faydaları ile öne çıkan bir bitkisel yağ ürünü olduğu için genelde zararları bilinmez.

 

Tüm cilt tipleri farklı olduğu için herkeste yararlı etkiler sunması beklenemez.

 

Özellikle de papatyaya karşı alerjisi olanların bu bitkisel yağı kullanmamaları gerekir.

 

Alerjik semptomları test etmek için cilde veya saça uygulamadan önce cildin küçük bir alanına yağı sürerek 30 dakika beklemek gerekir. 

 

Yıkadıktan sonra kızarıklık ve tahriş görünmüyorsa kullanıma uygun anlamına gelir.

 

Fakat kaşıntı, kızarıklık ve kabarcık gibi alerjik belirtiler meydana geldiyse cildin diğer kısmına uygulanmaması önemlidir.

 

Diğer yandan alerjisi olmayan kişilerin ciltlerinde dahi tahriş problemi yaşanabilir.

 

Bunun nedeni hassas cilde sahip olmalarıdır. Bu durumda diğer bitkisel yağlarla seyreltilerek kullanımı olumsuz etkileri engeller. 

 

Papatya Yağı Nasıl Kullanılır?

Papatya yağının faydaları için uygun ve ölçülü miktarda yüz, saç ve vücut kısımlarında kullanmak gerekir. Böylece beklenen etkileri daha iyi bir şekilde görülebilir.

 

Aşağıda papatya yağının kullanım alanları ve nasıl uygulanması gerektiğine dair bilgiler verilmiştir:

 

Cilde parlaklık, nem ve yumuşaklık kazandırması için birkaç damla papatya yağı alınır ve masaj yaparak uygulanabilir. 

Vücudu rahatlatma ve gevşetme etkisi olduğu için özellikle banyo öncesinde masaj yapılması önerilir. 

Ağrıyan eklem bölgelerine masaj yapılarak kullanılması mümkündür.

Saç dökülmesi problemi için diğer doğal yağlarla maske haline getirilerek saçlara uygulanabilir. Aynı zamanda şampuan ve saç bakım maskelerinin içine ilave edilmesi de etkisini göstermesine destek olur. 

Kulak ağrısı ve iltihabı durumunda kulak içine 1 damla damlatılması rahatsızlığa iyi gelebilir. Doktor kontrolünde kullanılmalıdır.  

Stres ve kaygıdan uzaklaşmak için aromaterapi amacıyla buhurdanlıkta kullanılabilir. 

Papatya Yağı Faydaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular 

Papatya Yağı İçilir mi?

Papatya yağı her ne kadar bitkisel bir yağ olsa da içilmesi veya yemeklerde kullanılması uygun değildir. İçildiğinde mideyi tahriş eder ve önemli sağlık sorunlarını ortaya çıkarabilir. Genelde esansiyel ve masaj yağı olarak tercih edildiği için cilde uygulanır. 

 

PAPATYA YAĞI SAÇLARIN RENGİNİ AÇAR MI?

Papatya yağı, papatya özlerinden elde edildiği için doğal bir açıcıdır. Saçların renk tonunu açmaya yardımcı olur ve daha parlak görünmesini sağlar. Bu özelliğinden yararlanmak için saç uçlarına ve diğer kısımlarına doğrudan sürülerek güneş ışığında beklemek gerekir. Her saç renginde aynı etkiyi göstermediğinden koyu renkli saçlarda etkisi çok fazla görülmeyebilir.

 

PAPATYA YAĞINI KİMLER KULLANAMAZ? 

Papatya yağı seyreltilmeden kullanıldığında hassas cilt tipine sahip olan kişilerde tahrişe neden olur. İçilerek tüketilmediği için çocuklardan uzak tutulması gerekir. Aynı zamanda papatya varfarin ve siklosporin ilaçlarıyla tepkimeye girebilir. Uçucu bir yağ olduğu için hamile ve emziren kadınların da kullanmadan önce doktora danışmaları gerekir. 

 

PAPATYA YAĞI EVDE NASIL YAPILIR?

Papatya yağı evde yapılabilecek basit bitkisel yağ ürünlerinden biridir. Bunun için 1 su bardağı zeytinyağı ve 1 poşet kurutulmuş veya taze papatya gerekir. Orta boyda kavanozun içine ince parçalara ayrılan papatyalar eklenir ve üzerine zeytinyağı ilave edilir. Ağzı sıkıca kapatıldıktan sonra 2-3 hafta boyunca odanın güneş alan bir yerinde bekletilmelidir. Bu süre zarfından sonra bir tencere suyla doldurulmalı ve ısıtılmalıdır. İnce bir tülbent yardımıyla karışım süzülerek papatya yağı elde edilir.