Bunlardan biri de dana ciğeridir. Dana ciğeri faydaları dikkate alındığında birçok sağlık problemine çözüm olarak sunulduğu görülür. Bu hususta önemli olan, yeterli porsiyonda ve düzenli olarak dana ciğeri tüketeceğiniz bir beslenme programı oluşturmaktır. Dana ciğeri, diğer sakatat çeşitleri ile benzer faydalara sahiptir. Fakat yağ oranı düşük olduğu için pişirmesi ve tüketmesi daha kolaydır. Farklı tariflerden destek alınarak değişik şekillerde pişirilebilir. Örneğin baharatlarla tatlandırılarak öğünlerde dana ciğerine yer verilebilir.

Dana Ciğeri Nedir?

Dana ciğeri, sakatat grubunda yer alan bir besin çeşididir. Danadan elde edilen en büyük organ olarak öne çıkar. Mineral ve vitamin bakımından zengin olduğu için sağlıklı ve besleyicidir. İçeriğinde A vitamini, B12, demir ve folik asit gibi besin öğeleri bulundurur. Bu sebeple de dana ciğeri faydaları oldukça fazladır. Örneğin, bağışıklık sistemini güçlendirmek için reyhan çayı gibi destek olur ve ona benzer şekilde pek çok faydası bulunur. Daha ciğerinin dikkat çeken başlıca özelliği, temel besin öğelerinin bir çoğuna sahip olmasıdır. Bu sebeple pek çok kişi sağlıklı bir yaşam için sumaklı soğan ile birlikte dana ciğeri tüketir. Ayrıca kırmızı et yerine sakatat tüketmeyi tercih edenler dana ciğerine yönelebilir. Bunun beraberinde, daha sağlıklı bir tüketim için ciğer tüketilmek istenildiğinde tariflerde sadece sumak değil sumak suyu da kullanılabilir. Ayrıca tercihe göre ve damak tadına göre taze soğan eşliğinde güzel bir sunum yapılabilir.

Dana Ciğeri Faydaları

Yüksek demir oranına sahip olan dana ciğerinin faydaları arasında, kansızlığı önlemeye yardımcı olması ilk sıralarda yer alır. Bunun beraberinde dana ciğeri faydaları geniş kapsamlı olarak şu şekilde sıralanabilir:

*Kansızlık ile birlikte aritmi ve yorgunluk gibi sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olabilir. Demir eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan bu rahatsızlıklar, demir zengini olan dana ciğeri ile azaltılabilir.

*Metabolizmanın işleyişini daha düzenli hale getirmek için demir ve B vitaminlerini sağlar. Özellikle demir ile vücudun oksijen taşınma mekanizmasını düzenlemeye yardımcı olur.

*Fosfora sahip olduğu için hem diş hem de kemik sağlığına faydası mevcuttur. Ayrıca fosfor, hücre zarlarında önemli bir yapısal rol oynadığı için vücudun yapısına destek olur.

*Dana ciğerinde bulunan kolin de insan vücudu için önemli faydalara sahiptir. Kolin beyin/sinir sistemi, hafıza ve ruh halini düzenlemekle görevli bir bileşendir. Bu kapsamda ruh halinin daha iyi olmasına yardımcı olur ve beyin işleyişini destekler.

*Dana ciğerindeki kolinin bir diğer önemli görevi ise karaciğer sağlığını ve kas kontrolünü korumaya destek olmasıdır. Hatta bu sebeple spor yapan bireyler tarafından tercih edilir.

*Karaciğer sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunan daha ciğeri, detoksifikasyon sürecini düzenlemeye yardımcı olur. Detoksifikasyon süreci, vücutta biriken toksinlerin ve ağır metal bileşiklerin atıldığı bir süreçtir.

*Vücuttaki vitamin ihtiyacını karşılaması için dana ciğeri tüketimi tercih edilebilir. Özellikle hamile kadınların daha çok vitamine ihtiyacı olabilir. Bu kapsamda folat ve demir gibi ihtiyaçlar dana ciğerinden karşılanabilir.

Dana Ciğeri Nasıl Tüketilmeli?

Dana ciğerinin faydalarından en doğru şekilde beslenmek için nasıl tüketilmesi gerektiğini bilmek gerekir. Örneğin, Sdm diyeti gibi disiplinli diyetler yapanların daha ciğeri tüketmekten kaçınmasında fayda vardır. Fakat diyetisyene danışılarak sdm diyetinin son aşamasında dana ciğeri tüketilebilir. Bunun yanı sıra, dana ciğeri faydaları için şiş, ızgara veya kavurma gibi pişirme yöntemleri tercih edilebilir. Sos dışında ekstra yağ eklenmeyen tarifler ile sağlıklı bir öğün oluşturulabilir. Ciğerin yanında bol yeşillik tüketmeye de özen göstermek gerekir. Hatta yemeğe ilk olarak yeşillik ile başlamanız daha faydalı olabilir. Yemekten 1-2 saat sonra ise bitki çayları tüketilebilir. Örneğin, bağışıklığı destekleyen bir atom çayı, akşam yemeğinin ardından iyi gelebilir.

Dana Ciğeri Tüketirken Nelere Dikkat Etmeli?

Dana ciğeri tüketirken ilk olarak ciğerin taze olmasına dikkat etmek gerekir. Bunun beraberinde, dana ciğeri pişirirken çok fazla ısıl işlemden geçirmemeye özen göstermek önemlidir. Isıl işlem sayısı arttıkça besin değeri kaybolmaya başlar. Aynı zamanda pişirirken de renginin kararmasına müsaade edilmemelidir. Dana ciğeri tüketimi esnasında dikkat edilmesi gerekenlere özen gösterilmezse eğer gıda zehirlenmelerine davetiye çıkarılabilir. Olası bir besin zehirlenmesi karın ağrısı, ateş ve baş dönmesi gibi belirtiler ile kendini belli edebilir. Ayrıca bozulmuş et ve sakatat tüketimi sonrası meydana gelen gıda zehirlenmeleri, tavuk zehirlenmesi belirtileri ile benzer özelliklere sahiptir.

Fazla Dana Ciğeri Tüketmenin Zararları

Dana ciğeri faydaları kadar zararları da öne çıkar. Örneğin, aşırı dana ciğeri tüketimi kanda ağır metal birikmesine sebep olur. Kanda ağır metal birikmesi ise akciğer ve böbrek rahatsızlıklarına sebep olur. Bu durum uygun tedavi yöntemi ile kontrol altına alınabilir fakat daha önceden önlem almak ve dana ciğerini aşırı miktarda tüketmemek gerekir. Aşırı ciğer tüketiminin zararlarından biri de kandaki kolesterol seviyesini yükseltmesidir. Kolesterol seviyesinin artışı kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir. Örneğin, kalp krizi ve felç rahatsızlığının en önemli sebepleri arasında kolesterol yüksekliği gelir. Bu kapsamda sağlığın riske atılmaması için aşırı dana ciğeri tüketiminden kaçınmak gerekir. Aynı zamanda düzenli olarak Ldl kolesterol kan tahlili yaptırılabilir.

Dana Ciğeri Faydaları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Dana Ciğerinin Taze Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Tüketeceğiniz dana ciğerinin taze olduğunu anlamak için dış görünüşüne dikkat edebilirsiniz. Taze bir dana ciğeri hem parlak hem de canlı bir görüntüye sahip olur. Eğer bu detayların tam tersi bir görüntü söz konusu ise ciğeri tüketmemeniz de fayda vardır. Özellikle yeşillenme görülen dana ciğerinden uzak durabilirsiniz.

Dana Ciğerini Herkes Tüketebilir Mi?

Dana ciğerini hipertansiyon ve yüksek kolesterol rahatsızlığı olanların tüketmemesi gerekir. Aynı zamanda böbrek ve kalp rahatsızlığı olanların da dana ciğeri tüketmekten kaçınmasında fayda vardır. Tüketilmesi durumunda ise küçük porsiyonlar ayaklanmak oldukça önemlidir. Çünkü aşırı dana ciğeri tüketimi çeşitli rahatsızlıklara neden olabilir.

Sporcular Dana Ciğeri İle Beslenebilir Mi?

Dana ciğeri, daha az yağ ve protein içerdiği için sporcular tarafından sıklıkla tercih edilir. Ayrıca dana ciğeri aminoasitler bakımından zengin olduğu için özellikle kilo vermek isteyen sporcular tarafından tercih edilebilir. Bu hususta önemli olan diyete uygun şekilde pişirerek tüketmek ve porsiyonu ayarlamaktır.

Her Gün Dana Ciğeri Yemek Zararlı Mı?

Dana ciğeri yüksek A vitamini içerdiği için her gün tüketilmesi önerilmez. Bunun yerine haftada 1-2 kez tüketmek daha doğru olabilir. Fakat bu durumda aşırıya kaçmamak önemlidir. Örneğin, haftada 1-2 kez 250 gramı geçmeyecek şekilde ciğer tüketilebilir.

Dana Ciğeri Dondurucuda Muhafaza Edilir Mi?

Dana ciğeri -18 derece ve daha düşük sıcaklıktaki derin dondurucularda muhafaza edilebilir. Ayrıca buzdolabı buzluğuna konulması halinde 3 aya kadar saklamak mümkündür. Derin dondurucuda ise 12 aya kadar saklanabilir.

Haber Merkezi