Aynı zamanda bu hormonun mitolojik bir adı da vardır. Endorfin, endogenes ve morfin kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşur. Morfin, Yunan mitolojisinde rüya tanrısıdır. Morfin verilen kişilerin uyku haline geçmesi de buradan gelir. Endorfin hormonu, insan vücudunda bulunan morfin ve peptit yapıdaki hormonlardır.

Endorfin nedir sorusuna kısaca, endorfin; vücutta bulunan ve vücutta belirli etkileri olan hormonlardır yanıtını vermek mümkündür. Endorfin nedir sorusuna verilebilecek diğer bir yanıt ise; endorfin, vücutta doğal olarak üretilen bir ağrı kesicidir. Kişi stres yaptığı zamanlarda vücut endorfin hormonu salgılamaya başlar. Endorfin hormonu beyinde üretilir ve kişinin ağrı hissi olduğunu ya da stresli olduğunu vücuda haber verir. Vücut bu durumda kişinin ağrısını ve stresini azaltmaya destek olmaya başlar. Kısacası endorfin hormonu sayesinde kendinizi çok daha iyi hissedersiniz.

 

Endorfin Hormonu Nedir?

Endorfin hormonunun ne işe yaradığını bilmek için ilk olarak endorfin ne demek sorusunun yanıtını bilmek gerekir. Endorfin nedir kısaca bahsetmek gerekirse; endorfin, insan vücudunun ağrı ve stres durumuyla başa çıkabilmesine yardımcı olan bir hormondur.

Endorfin hormonu sayesinde hipofiz bezinden ve hipotalamus tarafından morfin benzeri bir yapı salgılanır.  Endorfin adrenalin ve glukagon salınımına da destek olur.

Böylece vücuttaki ağrı hissi ortadan kalkmaya başlar. Endorfin nedir sorusuna verilebilecek en doğru cevaplardan birisi de kişinin mutlu olmasını sağlayan bir hormondur yanıtıdır.

Endorfin salgılanması halinde kişide rahatlama hissi meydana gelir. Aynı zamanda vücudun endorfin salgılaması kişinin kendini çok daha iyi hissetmesini sağlar.

 

Endorfin Salınımını Ne Tetikler?

İnsan vücudu mükemmel bir yapıya sahiptir. Vücutta yer alan birbirinden farklı hormon türleri vardır.

Bazı hormonların salınım yapmasını salgılamak için ise günlük hayatta yapılabilecek bazı aktiviteler bulunur. Örneğin endorfin hormonunun salgılanması için spor yapmak mümkündür.

Kişinin mutlu olmasına katkı sağlayan aktiviteler de yine vücutta endorfin hormonunun salgılanmasına katkı sağlar.  Yemek yeme ya da masaj yaptırma gibi birçok durumda hormon salgılanmaya başlayacaktır. Mutluluk hormonu olarak da bilinen endorfin özellikle cinsel birliktelik ve orgazm esnasında salgılanır. Baharatlı yiyeceklerin tüketimi, heyecanlanmak ya da kişi vücudunun suyla teması da bu hormonun salgılanmasını tetikleyen unsurlar arasında yer alır.

Bunların haricinde ise vücutta endorfin hormonun salgılanması için yapılabilecek diğer aktiviteler şu şekilde bilinir; Dans etmek, Yüzmek, Doğa yürüyüşü, Gülmek, kahkaha atmak, Müzik dinlemek

Yoga veya meditasyon yapmak, Akupunktur

 

Endorfin Hormonunun Faydaları Nelerdir?

Endorfin hormonunun insan vücudunu kendi kendine iyileştirebilme özelliği vardır. Bu özellik sayesinde çoğu zaman insanların ilaç kullanmasına dahi gerek kalmadan vücutlarında ortaya çıkan ağrı hissi ortadan kalkar. Aynı zamanda bu hormonun salgılanması sayesinde insanların daha mutlu olduğu da bilinir. Endorfin hormonunun insan vücuduna ve insan psikolojisine sağladığı başka faydalar da vardır. Endorfin hormonunun bilinen diğer faydaları şu şekildedir;

Endorfin hormonunun salgılanması ile beraber kişinin doğum sancılarında hafifleme başlar

Kişilerin stres durumunda azalma görülür Özgüvenin artmasına katkı sağlar Kaygı yönetiminde endorfin hormonunun etkisi vardır Endorfin hormonu kişilerde kilo vermeyi de kolaylaştıran bir hormon olarak bilinir

 

Endorfin Ne İşe Yarar?

Kişi vücudunda endorfin hormonunun salgılanması ile kişiler kendilerini çok daha mutlu ve özgüvenli hissetmeye başlar. Kişiye zevk veren aktiviteler yapıldıkça vücut doğal bir şekilde endorfin hormonunu salgılamaya başlar. Yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda, insan vücudunda yaklaşık yirmi farklı endorfin türü olduğu ortaya çıktı. Beta - endorfinler ise en çok bilinen endorfin hormonlarından birisidir. Beta - endorfinler, "koşucunun sarhoşluğu" olarak da adlandırılır.

Bu durum kişilerin spor yaparak ya da koşarak vücutlarında salgılanmaya başlayan endorfin hormonu ile ilgilidir. Koşarken vücudun endorfin hormonunu salgılaması halinde kişilerde mutluluk artmaya başlar. Bu durumda bir nevi sarhoşluk olarak adlandırılır. Endorfin hormonu salgılandıkça kişinin sinirleri uyuşmaya başlar. Böylece morfin etkisi görülür. Morfin etkisi ile birlikte ağrılar da ortadan kalkar.  İnsan vücudunda doğal olarak salgılanan endorfin hormonunun, tüketilen ağrı kesicilerden çok daha etkili olduğu da bilinir. Kısacası insan vücudunda yer alan endorfin sayesinde vücut kendi ağrı kesicisini üretir. Böylelikle kişiler daha mutu ve huzurlu olur.

Sevdiğiniz aktiviteleri yapmak, vücutta endorfin hormonu salgıladığı için sizi mutlu eder.

 

Endorfin Hormonu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular Nelerdir?

 

Endorfin Hormonunun Salgılanmaması Neye Neden Olur?

Her insan vücudunda endorfin vardır. Bu hormon çoğu zaman kendi kendine salgılanır. Hormonun salgılanmasını sağlamak için ise yapılabilecek bazı aktiviteler vardır. Bu aktiviteleri gerçekleştirmek kişinin vücudunda bu hormonun salınım göstermesini sağlar. Fakat bazı kişilerde endorfin hormonunun az miktarda salgılandığı durumlar olabilir.  Kişi vücudunda endorfin hormonunun gereğinden az salgılanması halinde ise kişi depresyona girebilir. Aynı zamanda bu hormonun az salgılanması halinde kişilerde anksiyete bozukluğu gibi psikolojik bazı problemlerin görülme ihtimali de vardır. Vücudun yeterli miktarda endorfin hormonu üretememesi halinde kişilerde uyku problemleri de gözlemlenir.  Bazı kişilerde aşırı huzursuzluk hali vardır. Bu durumda genellikle kişiler kendilerini neyin huzursuz ettiğini bilmez. Sadece içlerinde onlara huzursuzluk veren bir his oluşur. Böylece kişiler gün içerisinde yaptıkları aktivitelerden dahi zevk alamamaya başlar.

 

Vücut Hangi Saatlerde Endorfin Hormonu Üretmeye Başlar?

 

İnsan vücudu genellikle uyku esnasında bazı hormonları üretir ve salgılamaya başlar. Endorfin hormonu genellikle akşam saat 23:00 ile gece saat 03:00 arasında salgılanır. Gün içerisinde bu hormon salınım göstermeye devam eder. Fakat en yoğun olduğu saatler gece saatleridir. Vücudun en çok endorfin salgıladığı saat 23:00 ve sonrasıdır.  Bu nedenle de daha iyi bir uyku için uzmanlar akşam 23:00 civarında uyumanın insan vücudu için faydalı olduğunu belirtir. Endorfin hormonunun yüksek şekilde salgılandığı saatlerde uyumak, kişinin uykusunu daha iyi almasını ve güne daha mutlu başlamasını destekler. 

 

Endorfin Hormonunun Salgılanmasını Sağlayan Besinler Nelerdir?

Yemek yeme durumu başlı başına endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan bir durumdur. İnsanlar genellikle yemek yemekten çok zevk alır. Bu durum hem açlık ile hem de lezzet ile alakalıdır. Fakat bazı besinlerin tüketimi ile endorfin hormonunun salgılanmasını sağlamak çok daha etkilidir. Özellikle tadını sevdiğiniz şeyleri tüketmek vücudunuzda bu hormonun salgılanmasını sağlar. Bu besinleri yeterli miktarda tüketmek gerekir.  Her gıdanın fazla tüketimi insan sağlığı için tehlike taşır. Yeterli miktarda tüketilmesi halinde endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan bazı besinler şu şekilde bilinir; Dondurma, Çilek, Muz, Makarna, Çikolata, Üzüm

 

Endorfin İle Serotonin Farkı Nedir?

Endorfin hormonu ve serotonin hormonu insana mutluluk verir. Fakat serotonin hormonu direkt olarak kişinin ruh haline iyi gelir. Endorfin hormonu ise kişinin sağlığına da etki eden bir hormondur. Endorfin genellikle kişinin ağrı hissini ve stres durumunu ortadan kaldırmaya katkı sağlar. Serotonin ise mutluluk verir.  İnsan vücudunda yer alan bütün hormonlar birbirinden farklı görevlere sahiptir. Bu hormonların bazı ortak özellikleri olsa da hepsi vücudun farklı bölgeleri için fayda sağlar. 

Haber Merkezi