Her zehirlenmede olduğu gibi bu zehirlenme durumunda da kişilerin vücutları tepki vermeye başlar.

 

Patates Zehirlenmesi Nedir?

 

Patates zehirlenmesi patatesin içerisinde yer alan solanin maddesinin fazla miktarda tüketilmesi sonucunda ortaya çıkan bir zehirlenme türüdür. Patatesteki solanin ise özellikle havaların ısınmasıyla birlikte güneş ışığına maruz kalan patatesler üzerinde etkin bir şekilde belirir. Solanin maddesi patatesin çimlenmesini ve üzerinde yeşil renkli bir tabaka olmasına neden olur. Bu sayede doğru patates seçimi yapmak da kolay bir hale gelir. Bu zehirlenme durumunun yaşanmaması için üzerinde yeşil tabaka oluşan hiçbir patatesin tüketilmemesi gerekir. Tüketildiği durumlarda olumsuz sonuçlara neden olacak zehirlenme eylemi yaşamak kaçınılmaz hale gelir.  İnsan vücudunda bulunması zararlı olmayan solanin miktarı yaklaşık 150 mg değerine sahiptir. Bu değerden daha fazla vücuduna solanin giren kişilerde ise zehirlenme durumu görülür. Aynı zamanda 280 mg değerine ulaşan solanin kişilerde engellenemez bir şekilde ölüme yol açması ile bilinir. Patates  zehirlenmesi nedir sorusuna bu şekilde cevap vermek mümkündür. Patates aracılığıyla zehirlenmek istemiyorsanız evinizde bulunan patatesleri çimlenmeden tüketmenizde büyük bir fayda bulunur. Bu nedenle her daim tüketeceğiniz miktardan daha fazla patates almamalı ve uzun süre bekleyen çimlenmiş patatesleri yememelisiniz. Kısa süre içinde tüketeceğiniz patateslerde çimlenme ve yeşil tabaka oluşumu görülmeyeceği için zehirlenme durumu da bu noktada söz konusu olmaz.

 

Patates Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir?

 

Patates zehirlenmesi sonucunda kişilerin vücutlarında çeşitli tepkiler oluşması son derece normal bir durumdur. Bu zehirlenme sonucunda meydana gelebilecek belirtiler hakkında detaylı ve net bir şekilde bilgi sahibi olmak bu konuda daha bilinçli olmanızı ve belirtileri daha hızlı bir şekilde tespit etmenizi sağlar. Patates aracılığıyla meydana gelen zehirlenme durumunun belirtileri şu şekilde maddeler halinde ifade edilebilir;

 

•Zehirlenen kişinin başı ağrıyabilir ve devamında ise baş dönmesi sorunu ortaya çıkar.

•Zehirlenme yaşayan kişinin midesi bulanır.

•Zehirlenen kişi bir süre sonra kusmaya başlar.

•Zehirlenen kişide karın ağrısı şikayetiyle birlikte ishal problemi de görülür.

•Zehirlenen kişinin bir süre sonra vücut sıcaklığı yükselir ve ateşi çıkabilir.

•Bazı zehirlenme durumlarında ise boğaz yanması belirtisi ortaya çıkabilir.

 

Patates  zehirlenmesi belirtileri her zehirlenen kişide aynı şekilde ortaya çıkmak zorunda değildir.

Bu durumda belirtilerin artmasını beklemeden hızlı bir şekilde ambulans çağırmak ya da hastaneye gitmek yaşanan belirtilerin en az düzeyde kalmasını sağlar. Aynı zamanda zehirlenmenin belirtileri yediğiniz patatesin miktarına da bağlı olabilir. Erken müdahale edilmeyen zehirlenme durumlarında kişiler felç riskiyle karşı kalabilir ve aynı zamanda zehirlenen kişi kontrol edilemeyen bir şekilde sanrılar görmeye de başlayabilir. Bu nedenle patates aracılığıyla yaşanan zehirlenme durumları son derece büyük bir hayati önem taşır. Eğer zehirlenme durumu yaşayan kişi siz değilseniz de bu noktada öncelikle sakin bir tutum sergilemeli ve ardından sağlık ekiplerine ulaşmalısınız.

Zehirlenme durumu aynı zamanda hayvanların da etkili bir şekilde başına gelebilir. Bu nedenle yenmemesi gereken bu patates türlerinin hayvanlara verilmesi de herhangi bir şekilde doğru bir davranış değildir.

Çimlenen ve üzeri yeşil tabakayla kaplanan patateslerin hiçbir şekilde tüketilmeden çöpe atılması gerekir.

 

Patates Zehirlenmesi Neden Olur?

 

Patates  zehirlenmesi nedir sorusuna cevap bulan kişiler aynı zamanda yaşanan bu olumsuz durumun nedeni hakkında da detaylı bir şekilde bilgi sahibi olabilir. Bu zehirlenme durumu genel olarak patatesi tüketmek için uzun süre bekleten kişilerin başında gelir. Patatesler özellikle sıcak havalarda çimlenmeye ve yeşil tabaka oluşturmaya daha müsait olur. Patatesi bu şekilde tüketen kişilerin zehirlenmesi ise son derece yüksek bir ihtimaldir. Bu şekilde patatesin yanlış tüketimi sonucunda zehirlenme durumu ortaya çıkar. Patatesin zehirli hale gelmemesi için patatesin oda sıcaklığında ve güneş ışığından uzak bir şekilde konumlanması gerekir. Patates zehirlenmesi durumuyla karşı karşıya kalmamak için her daim taze ve yeni alınmış patates tüketilmesi büyük önem taşır. Bu sayede birçok evde düzenli olarak tüketilen bu sebzenin kişiler üzerinde zehirleme gibi bir etkisi de herhangi bir şekilde olmayacaktır. Bu noktada sebze alışverişi yapılan ortamın kalitesi ve hijyeni de büyük bir önem taşır. Patatesin çimlenmiş ve yeşillenmiş kısımlarını soymak ve geri kalan kısmı tüketmek solanini vücudunuza almanızı herhangi bir şekilde engellemez. Solanin patates üzerinde kabuk bölümünden yayılmaya başlasa da bir süre sonra patatesin iç kısmına da aynı şekilde nüfuz eder.

 

Patates Zehirlenmesi Kaç Saatte Belli Olur?

 

Patates zehirlenmesi sonucunda kişilerin vücutları birbirinden farklı şekillerde tepki verebilir. Bu olumsuz tepkilerin ise kaç saat sonra ortaya çıkacağı yaşanan zehirlenmenin boyutuna ve bazı faktörlere göre de değişebilir. Patates aracılığıyla yaşanan bu zehirlenmeler genel olarak birkaç saatte vücut üzerinde kendini aktif olarak gösterir. Bazı durumlarda ise belirtilerin ortaya çıkması birkaç günü de bulabilir. Etkiler görünmeye başlandığı ilk andan itibaren 112 aranmalı ya da en yakın hastaneye gidilmelidir.  Patates  zehirlenmesi belirtileri kişilerin zehirlenmeye verdikleri tepki olarak ortaya çıkar. Bu noktada zehirlenen kişi belirtileri ciddiye almalı ve tıbbi bir şekilde uzmana başvurmalıdır. Aksi halde vücudun verdiği belirtilerin düzeyi artar ve kişilerin hayatı riske girer.

Uzun süre müdahale edilmeyen zehirlenme durumlarında ise kişiler üzücü bir şekilde hayatını kaybedebilir.

 

Patates Zehirlenmesi Nasıl Geçer?   

 

Patates  zehirlenmesi nasıl olur diye düşünüyorsanız bu durumla yeşillenmiş ve çimlenmiş patatesleri tükettiğiniz taktirde aktif bir şekilde karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu zehirlenme durumu yalnızca ağız yoluyla yanlış şekilde patates tüketmeniz sonucunda ortaya çıkar. Yeşil tabakası bulunan ve çimlenen patateslere temas etmek zehirlenmeniz için yeterli bir unsur değildir. Aynı zamanda üzerinde yeşil bir tabaka bulunmayan ve çimlenmeyen patateslerinizi de gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Patates  zehirlenmesi belirtileri ortaya çıktığı andan itibaren kişiler hızlı bir şekilde hastaneye gitmelidir. Zehirlenmenin boyutuna göre alanında uzman kişiler size ne yapmanız gerektiğini detaylı bir şekilde anlatır. Edindiğiniz bilgilere sadık kalarak ve sağlığınıza dikkat ederek zehirlenme belirtilerinden kurtulmanız mümkün hale gelir. Eğer zehirlenme üst bir boyuta ulaşmışsa bu noktada vücuttaki solanin miktarını tespit etmek için birtakım tahlil ve tetkikler yapılır.

Elde edilen sonuçlara göreyse uygun bir tedavi sürecine başlanır.

Patates Zehirlenmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

Patates Zehirlenmesi Öldürür Mü?

Her zehirlenme türünde olduğu gibi patates aracılığıyla meydana gelen zehirlenme durumlarında da müdahale edilmemesi sonucunda zehirlenen kişi hayatını kaybedebilir.

 

 

Patates Zehirlenmesi Evde Tedavisi Nasıl Olur?

Gıda zehirlenmeleri durumunda kişilere her zamankinden daha fazla su içmesi söylenir. Aynı zamanda tüketilen içeceklerin içerisinde yağ bulunmaması da bu noktada büyük bir önem taşır.

 

PATATES ZEHİRLENMESİ KAÇ GÜNDE GEÇER?

Bu zehirlenme durumunu yaşayan kişilerde genel olarak olumsuz belirtiler birkaç gün içerisinde etkin bir şekilde ortadan kalkar.

 

Haber Merkezi