Bu nedenle ağrılı bir şekilde kendini gösteren bu rahatsızlığa karşı ne kadar erken müdahale edilirse o kadar rahat bir süreçte atlatılması mümkündür.

Böbrek taşı düşürme belirtileri ise bu süreçte kendinizi doğru şekilde izlemenizi sağlar.

Enfeksiyon riski de taşıyan böbrek taşları mutlaka doğru bir şekilde teşhis edilmelidir.

Böylece edilen erken müdahale, bu ağrılarla mücadeleyi kolaylaştırabilir. Ayrıca bazı kişilerde böbrek taşı görülme riski daha fazladır.

Böbrek Taşı Düşürme Belirtileri Nelerdir?

Böbrek taşı oluşumu, idrar yoluyla atılması gereken, idrar çözünebilecek olan sert mineral ve tuzların yüksek düzeyde bulunması nedeniyle birikmesi sonucunda oluşur.

Bu kristaller bir araya gelerek zamanla taşları oluşturur. Böbrek taşlarının boyut ve miktarını da bunlar belirler.

Farklı türde oluşan böbrek taşları, birkaç çeşide sahiptir.  Bu detaylara göre böbrek taşı riskinize dair doğru analizleri yapabilirsiniz.

•             En yaygın böbrek taşı türü; kalsiyum taşlarıdır ve içeriğinde kalsiyum oksalat ve kalsiyum fosfat bulunur.

•             Bir diğer tür olan ürik asit taşları ise; idrarın çok asidik olması halinde kendini gösterir ve protein açısından yüksek bir diyet sonucunda oluştuğu görülür.

•             İdrar yolları enfeksiyonları sonucunda ortaya çıkan strüvit taşları ise hızla büyüyebilme kapasitesine sahiptir.

•             Sistinüri adı verilen genetik bir bozukluk sonucunda ise “sistin taşları” adı verilen böbrek taşları da görülebilir.

Böbrek taşı düşürme belirtileri ise genellikle hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Belin yan tarafında başlayan fakat alt karın ve kasıklara doğru genişleyen şiddetli ağrı ile ortaya çıkan bu belirti, genellikle dalgalar halinde kendini gösterir.

Ayrıca idrarda görülen kan, idrar yaparken ağrı ve yanma ve sık idrara çıkma ihtiyacı, bulantı ve kusma da bu ağrıya eşlik edebilir. Böbrek taşının sebep olduğu enfeksiyon ise yüksek ateş, titreme ve halsizliği de beraberine getirebilir.

Böbrek Taşı Düşürme Belirtileri Olduğunda Ne Yapılmalıdır?

Böbrek taşı düşürme belirtileri çok farklı ayrıntıları içerir. Bununla birlikte, çeşitli şüpheleriniz varsa, ilk olarak bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.  

•             Şiddetli ağrıya eşlik eden idrarda kan bulunması, kusma, bulantı ve ateş gibi belirtiler ortaya çıktıysa hemen bir sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Bu belirtiler, böbrek taşına ilişkin şüpheleri güçlendirebilir. 

•             Doktorunuz, teknikleri kullanarak taşın konumunu ve boyutunu belirler. Böylece tedavi sürecini planlayarak iyileşmenizi sağlar.

•             Tedavi yaklaşımları, böbrek taşının büyüklüğüne ve konumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. 

•             Ayrıca belirtilerin şiddeti, tedavinin türüne karar vermeye yardımcı olan başka bir bileşendir. 

•             İdrar yolları ve böbrekler böbrek taşı sorunu nedeniyle enfeksiyona uğrayabilir ve bu da günlük hayatın akışında önemli bir soruna neden olabilir.

Bu belirtileri gözlemdediğiniz durumda doktorunuza gitmeniz gerekir.

Doktorunuz farklı tedavi yöntemleri ile böbrek taşından kurtulmanızı sağlayacaktır. Ayrıca ev ortamında doğru olmayan müdahaleler daha riskli sonuçlar doğurabilir.

Böbrek Taşı Düşürme Belirtileri En Çok Kimlerde Görülür?

Şiddetli bel ve yan ağrıları ile birlikte idrar yaparken yanma ve ağrı oluşumu gözlenen belirtilerle birlikte böbrek taşı idrar yolunda ilerler. Ardından birey tıkanıklık yaşar. Hemen herkeste görülebilen bu böbrek taşları belirtileri bu şekilde kendini gösterirken bazı gruplar çok daha fazla risk altındadır.

•             Böbrek taşı düşürme riski erkeklerde daha yüksektir. Elde edilen verilere göre, 20 ila 50 yaşları arasında erkeklerde kadınlardan daha sık görülür.

•             Genetik yatkınlık da çok önemlidir. Ailede böbrek taşı düşürme geçmişi varsa, böbrek taşı düşürme riski daha yüksektir.

•             Beslenme önemlidir. Ayrıca yaşam koşulları da böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir. Yetersiz su tüketiminin en büyük etken olduğu bu durumlarda, yüksek protein alımı, tuz ve şeker oranı yüksek beslenme sistemi de böbrek taşının oluşumundaki etkenler arasında en üst sıralarda yerini alır.

•             Obezite ve hareketsiz bir yaşam da böbrek taşı oluşumunu ve düşürme riskini artırır.

•             Konik ishal, hipertiroidizm, sindirim sistemi bozuklukları ve metabolik bozukluklar gibi hastalıklarda böbrek taşı oluşumunda etkilidir. Bu hastalıkların vücuttaki dengelerin bozulması sonucunda böbrek taşı oluşumunu tetikleyebilir.

•             İdrar yollarındaki enfeksiyonlar da böbrek taşının oluşumunda etkilidir. Ayrıca uzun süreli kullanılan bazı ilaçlar da böbrek taşının oluşumuna sebep olabilir.

Böbrek taşı düşürme belirtileri tüm bu ayrıntılarla değişkenlik gösterir. Fakat bol su içerek, dengeli beslenerek ve tuz – protein alımında dengeli bir yapıyı koruyarak taş oluşumu önlenebilir. Risk grubunda olan kişilerin ise mutlaka düzenli olarak sağlık kontrollerini ihmal etmemelidir. Bu adımlar, böbrek taşının oluşumunu engellerken şiddetli ağrılara sebep olan durumlara karşı da önleyicidir.

Böbrek Taşı Belirtileri Sonrası Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Böbrek taşı düşürme belirtileri, başlangıçta şiddetli ağrıya neden olabilir. Bununla birlikte, taşın boyutu, konumu ve belirtilerin şiddet düzeyine bağlı olarak bu şiddetli ağrılar değişkenlik gösterebilir.

Tüm bu detayları doğru değerlendirerek böbreklerinizdeki olası bir soruna karşı önlem alabilirsiniz. Kalıcı oluşabilecek problemleri engellemek için belirtileri doğru değerlendirmek bu noktada büyük önem taşıyan detaylar arasındadır.

Genellikle başka herhangi bir belirti göstermese de, küçük böbrek taşları acı verici ağrıya neden olabilir. Böbrek taşlarının küçük olması durumunda, doktorunuzun önerdiği belirli ilaçlar ve günde iki ila üç litreye varan bol miktarda su içmek, taşların azalmasına yardımcı olabilir.

Taş büyükse veya doğal yollarla düşebilecek bir konumda ve yapıda değilse tıbbi müdahale şart hale gelebilir. Ekstrakorporeal şok dalgası litotripsi (ESWL) adı verilen bir yöntem ile doktor müdahalesi sayesinde taşlar küçük parçalara ayrılarak idrarlar atılması sağlanabilir.

Düşmeyen böbrek taşları için üreteroskopi bir diğer tıbbi müdahale şeklidir. İdrar yollarından girilir. Taşın atılması sağlanır. Daha büyük böbrek taşlarının idrar yollarını ve böbrek olması sayesinde ise perkutan nefrolitotomi gibi cerrahi yöntemler de doktorların başvurduğu yöntemler arasında yer alır.

Böbrek Taşı Düşürme Belirtileri Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

BÖBREK TAŞI DÜŞÜRME BELİRTİLERİ NE KADAR SÜRER?

Böbrek taşı düşürme belirtileri şiddetli ağrı ile başlar. Taşın bulunduğu konum ya da büyüklüğüne bağlı olarak da bu belirtilerin süresi farklılaşır. Bazen ağrılar saatler sürebilir. Bazen de ağrıların devamlılığı günlere yayılabilir.

BÖBREK TAŞI DÜŞÜRME SIRASINDA GAZ VE ŞİŞKİNLİK YAŞANIR MI?

Böbrek taşı düşürmek birçok belirtiye sebep olsa da direkt gaz ve şişkinliğin sebebi değildir. Fakat bazı durumlarda şiddetli ağrı ve mide rahatsızlıkları sonucunda dolaylı bir semptoma dönüşebilir.

BÖBREK TAŞI DÜŞÜRÜRKEN HANGİ RENK İDRAR GÖRÜLÜR?

Böbrek taşının düşürülmesi esnasında taşın idrar yolunda oluşturduğu tahriş ve tıkanma idrarda kan görülmesine neden olabilir. Bu nedenle normalden daha koyu renkli ve kırmızımsı, kahverengi bir görüntü ortaya çıkabilir. Bu nedenle olası bir böbrek taşı riskine karşı idrar renklerinin değişimini takip etmek önem taşır.

BÖBREK TAŞI DÜŞÜRÜRKEN İDRARA ÇIKMA SIKLIĞI DEĞİŞİR Mİ?

Böbrek taşı düşürürken idrara çıkma sıklığında artış ortaya çıkabilir. Böbrek taşı idrar yolunda hareket ettiği için sık sık idrara çıkma isteğin oluşabilir. Fakat bu esnada idrar yaparken ağrı ve yanma da beraberinde hissedilebilir.

Kaynak: Medicalpark