Bu nedenle Janeway lezyonlarının ortadan kaldırılması için kişinin bu semptomlara yakalanmasına neden olan ana hastalığın teşhis edilmesi gerekir. Ne yazık ki direkt olarak bu lezyonların giderilmesi mümkün değildir. Bu konuda sadece kişilerin semptomlara bağlı rahatsızlıklarının şiddetinin hafifletilmesi sağlanabilir.

Janeway Lezyonlarının Özellikleri Nelerdir?

Janeway lezyonları genellikle insanların avuç içerisinde ve ayak tabanlarında bulunur. Bu lezyonların özellikleri arasında ise şunlar yer alır;

*Bu lezyonların çapı sadece birkaç milimetredir.

*Enfeksiyöz endokardit ile ilişkisi olan ve sıklıkla osler nodüllerinden ayırt edilemeyen formlara sahiptir.

*Oldukça nadir görülür.

*Hassas bir yapıya sahip değildir.

*Küçük eritematöz; genel olarak papüler, hemorajik maküler ya da nodül lezyonları olarak tanımlanabilir.

Bu lezyonlar ayak ve ellerde görülebildiği gibi özellikle başparmak ve serçe parmağın tabanında da görülen ve enfeksiyöz endokarditte görülen ağrısız, sıklıkla hemorajik lezyonlar olarak da tanımlanabilir.

İyi Huylu Janeway Lezyonu Belirtileri

Janeway lezyonu genel olarak kişilerin çok fazla ağrı yaşamasına neden olmaz. Bu gibi bir durumun fark edilmesi ile birlikte kişinin acil olarak sağlık kuruluşlarına başvurması gerekir.Bu semptomların iyi huylu olup olmadığı, lezyonlara neden olan ana hastalığa bağlı olarak değişiklik gösterir. Ana sağlık sorunun tedavi edilmesinin ardından el ya da ayaklarda meydana gelen lezyonlar da kendiliğinden geçmektedir. Ancak durumun daha farklı ilerlemesi ve kişinin bu lezyonlara bağlı olarak semptomlarında artışın meydana gelmesi, kişinin ve uzman hekimlerin şüphelenmesini gerektiren bir durumdur. İyi huylu ya da kötü huylu lezyonların netleştirilmesi için uzman hekimler hastalardan biyopsi örneği talep edebilir.

Kötü Huylu Janeway Lezyonu Belirtileri

Bu lezyonların kişilerde şiddetli ağrıya neden olduğuna pek rastlanılmaz. Ancak kişi de lezyonlara eşlik eden iltihapların olması, kaşıntıya bağlı olarak vücutta açık yaraların oluşması ve en önemlisi Janeway lezyonunun gözlemlendiği kişinin doğuştan ya da sonradan meydana gelen bir kalp hastalığının olması durumun kritik bir eşiğe geçmesine neden olabilir. Bu gibi bir durumun söz konusu olduğu senaryolarda kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna başvurması ve uzman hekimler tarafından muayene edilmesi gerekir. Uzman hekimler genel olarak fiziki muayenenin ardından hastalardan belli başlı testler ve tetkikler talep eder. Bu tetkikler arasında biyopsi de yer alabilir. Biyopsi yapılması ile kişinin vücudunda meydana gelen lezyonların iyi ya da kötü huylu olduğu kesin bir şekilde ortaya çıkar.

Janeway Lezyonu Tanısı Nasıl Konulur?

Genel olarak bu lezyonlar hastalar tarafından tesadüfen fark edilebilir. Bunun nedeni ile lezyonların herhangi bir belirtiye sahip olmamasıdır. Böyle bir durum söz konusu ise hasta, farklı bir hastalık için tedavi görüyor olabilir. Bunun yanı sıra hekimler bu lezyonları fark edebilir. Ancak kesin tanının konulması için biyopsi yapılması gerekir.  Aynı zamanda bu lezyonlara neden olan hastalığın da bu süreçte teşhis edilmesi gerekmektedir. Bunun için alanında uzman hekimlerden ve Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş sağlık kuruluşlarından sağlık hizmetinin alınması son derece önemlidir.

Janeway Lezyonu Nasıl Tedavi Edilir?

Janeway lezyonlarının tedavisi bulunmamaktadır. Bu lezyonların giderilmesi için altta yatan hastalığın belirlenmesi gerekir. Bu da endokardit tedaviyi gerektirir. Bu süreçte hastanın lezyonlardan dolayı rahatsızlık duymaması için bazı merhemler uzman hekimler tarafından reçete edilebilir. Uzman hekimler şayet durumun riskli olduğunu düşünür ise bu durumda hastanın tedavisi hastane bünyesinde gerçekleştirilir. Hastanede uygulanacak tedavilerde hastaya antibiyotikler intravenöz olarak uygulanır. Bu tarz bir tedavi yöntemi uygulanır ise hastanın kan sonuçları da sıklıkla kontrol edilir. Bu tedavinin süresi ise hastaya bağlı olarak dört ila altı hafta arasında değişiklik gösterir. Janeway lezyonları ve altta yatan diğer hastalık, kişinin kalp ile ilgili sorunlar yaşamasına ve damar tıkanıklıklarının meydana gelmesine neden olabilir. Tedavinin işe yaramadığı durumlarda hastanın kalp ve damar durumunun kontrol edilmesi gerekir. Gerekli tetkiklerin ve testlerin yapılmasının ardından uzman hekimlerin görüşleri ile birlikte kişilerin kalp ameliyatına alınması tercih edilebilir.

Janeway Lezyonu Ameliyatı

Janeway lezyonu ameliyatı genel olarak bu duruma neden olan hastalığa bağlı olarak gelişir. Özellikle hastanede tedavi altına alınan kişilerin, tedaviye olumlu yanıt vermemesi halinde kişinin kalp sağlığı ile ilgili bir sorun yaşıyor olmasından şüphelenilir. Nitekim uygulanan tedavinin işe yaramaması da bu sorunların meydana geldiğinin bir göstergesi olabilir. Damar tıkanıklığı ve buna bağlı olarak gelişme gösteren kalp hastalıklarının ciddi ve geri döndürülemez sonuçlara neden olmaması adına, uzman hekimler hastanın acil olarak ameliyata alınmasını isteyebilir.

Janeway Lezyonu Sonrası İyileşme Süreci

Janeway lezyonunun iyileşebilmesi için buna neden olan sağlık sorunun teşhis edilmesi ve bu sağlık sorunun tedavi edilmesi gerekir. Altta yatan sağlık sorunu tedavi edildiğinde Janeway lezyonları da kendiliğinden geçmektedir. Ancak bu süreçte hastaların nasıl bir yol izlemesi gerektiği ve iyileşme sürecinde nelere dikkat etmesi gerektiği, altta yatan sağlık sorununa göre değişiklik gösterir. Bu sürecin en iyi şekilde atlatılması için uzman hekimler tarafından reçete edilen ilaçların düzenli olarak kullanılması, önerilen bir beslenme programının olması halinde bu kurallara dikkat edilmesi son derece önemlidir.

Janeway Lezyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Janeway Lezyonu Tehlikeli Midir?

Janeway lezyonunun tehlikeli olup olmaması yine altta yatan sağlık sorununa göre değişiklik gösterir. Genel olarak bu lezyonlar kişinin ağrı ya da acı çekmesine neden olmaz. Ancak özellikle ellerde meydana gelen lezyonlar, kişilerin sosyal ortamlarda bulunmak istememesine, kendine olan özgüvenlerinin azalmasına, aktif olarak arkadaş ortamında ve iş ortamında bulunmak istememesine neden olabilir. Fiziki olarak birçok kişiyi etkileyebilen bu lezyonlar, kişilerin psikolojik olarak bu süreçte destek almasına da neden olabilir.

Janeway Lezyonu Kanser Midir?

Bu lezyonların kanser olup olmadığı, uzman hekimlerin talep ettiği biyopsi sonuçlarına göre belirlenir. Lezyon olarak anılan tüm belirtiler, kanser olarak algılanmaktadır. Ancak bu lezyonlar, tümör ya da ülser olarak da görülebilir. Her durumda kişilerin sağlığını riske atacak bir durumun olup olmadığının anlaşılması için biyopsinin yapılması ve biyopsi sonuçlarının uzman hekimler tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Janeway Lezyonu Nasıl Temizlenir?

Bu lezyonların meydana gelme riski, kalp rahatsızlığına sahip olan kişilerde daha fazladır. Bu nedenle kalp hastası olan kişilerin düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırması ve gerekli görülmesi halinde istenilen tetkikleri de yaptırması gerekir. Janeway lezyonunun gözlemlendiği durumlarda bu lezyonların tedavi edilmesi için yapılacak tek şey, kişi de bu lezyonların neden meydana geldiğinin bulunmasıdır. Aksi halde tek başına Janeway lezyonlarının tedavi edilmesi mümkün değildir. Bu süreçte merhemler, antibiyotikler, penisilin ve ana hastalığa bağlı olarak gerekli ilaçların kullanılması uzman hekimler tarafından önerilebilir.

Janeway Lezyonu İçin Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?

Deri üzerinde farklı lekelerin ya da lezyonların fark edilmesi halinde kişilerin en kısa sürede sağlık kuruluşlarına başvurması gerekir. Bunun haricinde lezyonların renklerinde değişimlerin olması, sayılarının artması, deri üzerinde farklı şişkinliklerin ve deformasyonların meydana gelmesi halinde de en kısa sürede uzman hekimlere başvurulması gerekir.

Haber Merkezi