Gözün buruna yakın olan iç köşesinde büyür. Bazı hastalarda gözün iki kısmında veya iki gözde aynı anda yaşanabilir.
Hastalık kendini gözde kaşıntı, kızarıklık ve batma hissi gibi semptomlarla kendini gösterir. Et büyümesi uzun süre güneşe maruz kalınması, toz ve kum gibi partiküllerin gözlerle teması nedeniyle yaşanabilir. Hastalığın tedavisi için gözde et büyümesi ameliyatı kesin çözüm olarak tercih edilebilir.
Gözde Et Büyümesi Nedir?
Gözde et büyümesi gözün beyaz bölümünü kaplayan saydam zarın beyaz - pembe arası bir renk alarak kabarık görünüm kazanmasıdır. Genellikle gözün beyaz olan köşesinden başlayarak büyür ve gözün renkli kısmına doğru ilerler. Bazı hastalarda merceği örterek görüş kalitesinde düşmeye neden olabilir.
Pterjium olarak da isimlendirilen göz hastalığı, üçgen ve kama benzeri şekle sahiptir. Et parçasına benzer, kabarık bir dokudur. İçerisinde yer alan kan damarları nedeniyle pembemsi bir renk kazanır.
Sörfçülerin sıklıkla maruz kaldığı güneş, kum, tuz gibi etkenlerin oluşumunda rol alması nedeniyle sörfçü gözü olarak da isimlendirilir. Ekvatora yakın bölgelerde yaşayan kişilerde güneş maruziyeti arttığı için daha sık olarak rastlanır.
Gözde Et Büyümesi Nedenleri Nelerdir?
Gözde et büyümesi, çeşitli dış etkenlerin göz üzerinde oluşturduğu hasarlar nedeniyle yaşanabilir.
Gözde et büyümesi nedenleri arasından bazıları şu şekilde listelenir:
Korunmasız şekilde uzun süre güneş ışığına maruz kalmak
Toz, rüzgar, kum, deniz tuzu gibi yabancı maddelerin göz üzerinde oluşturduğu tahriş
Artan yaş
Gözyaşı kanalının tıkanması
Hastalık genel olarak bu üç sebeple ortaya çıkar. Bu nedenlerin yanı sıra genetik yatkınlık, A vitamininin yeterli miktarda alınmaması ve HPV gibi hastalıkların kişide bulunması et büyümesi riskini artırır. Önlem almak için gözlerin nemli tutulması, koruma için gerekli ekipmanların kullanılması tercih edilebilir.
Gözde Et Büyümesi Belirtileri Nelerdir?
Gözün içinde et büyümesi sırasında en belirgin semptomu et olarak ifade edilen beyaz yapının varlığıdır. Bunun yanında kaşıntı, kızarıklık gibi çeşitli semptomlar yaşanabilir.
Gözde et büyümesi belirtileri arasından bazıları şöyledir:
Gözde ağrı
Göz yüzeyinde ve et yapısında kaşıntı, kızarıklık
Gözde iltihaplanma ve şişlik yaşanması
Göz kuruluğu ve buna bağlı yanma hissi
Gözde sulanma
Gözün açılıp kapanması sırasında göz kapağına takılarak rahatsızlık hissi oluşturur. Göz içerisinde büyümeye devam eden etsi yapı, zamanla görmede bozulmalara yol açar. Büyüyen yapının merceğin önüne geçmesi çift görme, ışık yansımaları ile sonuçlanabilir. Kontakt lens kullanımı sırasında da sorunlar yaşanabilir.
Kaynak:Medikalpark
Gözde Et Büyümesi Nasıl Geçer?
Gözde et büyümesi probleminin iyileşmesi için direkt etki gösterecek bir ilaç tedavisi bulunmamaktadır. Kesin çözüm olarak cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulabilir. Hastaya rahatsızlık veren semptomlar ortaya çıkmadığı durumlarda herhangi bir tedavi uygulanmadan yapının büyümesi takip edilir. Eğer herhangi bir büyümeye rastlanmıyorsa gözlerin güneş ışığından korunması için önlemler alınır.
Güneş gözlüğü, şapka, şemsiye gibi eşyalar kullanılarak güneş ışığının direkt teması mümkün olduğunca kesilmeye çalışılır. Çevrede kum, toz gibi tahriş edici maddelerin bulunması halinde ortamdan uzaklaşmak gibi bazı önlemlere başvurulur.
Semptomların hafifletilmesi için göz damlası ve merhemi gibi ilaçlar tercih edilir. Gözlerin temizliğinin sağlanması için temizleme solüsyonları, yıkama köpükleri gibi ürünler kullanılır.
İlaçların sonuç vermediği ve et büyümesinin hayat kalitesini etkileyecek boyuta ulaştığı hastalarda cerrahi müdahalelerde bulunulur. Vitamin eksiklikleri ile ortaya çıkan sorunlarda beslenme yeniden düzenlenerek önlem alınabilir. Beslenme ile eksiklik giderilemiyorsa doktor önerisi ile vitamin takviyelerinden yararlanılır.
Gözde Et Büyümesi Tedavisi Nasıldır?
Gözde et büyümesi tedavisi için ilk aşama olarak kesin tanıya karar verilmesi gereklidir. Tanı için genellikle gözle inceleme yeterli olsa da bazı test ve görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Yarık lamba olarak da bilinen mikroskop yardımıyla gözün ön ve iç kısımları detaylı olarak incelenebilir. Bunun yanında görmenin keskinliği, gözdeki kuruluk derecesi, korneanın yapısı gibi durumlar da incelenebilir.
Et büyümesi nedeniyle gözde yaşanan göz kuruluğu şikayeti için suni göz yaşı damlalarından yararlanılabilir. Bu amaçla üretilen krem ve merhemlerin kullanımı da bu süreçte tercih edilebilir. Gözdeki tahrişin azaltılabilmesi için kısa süreli olarak steroidlerin kullanımına başvurulabilir.
Bölgenin hassaslığı nedeniyle alerjik sorunların ve enfeksiyonların tedavisine de özellikle dikkat edilir. Antihistaminik ve antibiyotik özelliğe sahip damla, krem gibi ürünlerle göz sağlığının korunması sağlanabilir. Et büyümesinin beklenenden hızlı gerçekleşmesi durumunda etin ameliyat ile alınması gerekebilir.
Gözde Et Büyümesi Ameliyatı Nasıldır?
Gözde et büyümesi ameliyatı hastanın durumu, doktorun tercihi gibi değişkenlere bağlı olarak farklı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Temel olarak anestezi altında etsi yapının kesilerek çıkarılması ile ameliyat gerçekleştirilir.
Kesilen bölüme korneanın farklı bir kısmından alınan parça dikilebilir. Aynı bölüme yeni doğan bir bebeğin plasentasından kesilen parça ile de ekleme yapılabilir. Bazı ameliyatlarda kesilerek çıkarılan bölüme yeni bir dokunun eklenmesi tercih edilmez. Ancak bu tip ameliyatlarda et yapısının geri dönme riski bulunur.
Ameliyatın ardından bir süre işlem yapılan gözün bandajla kapatılması önerilir. İyileşme sürecinde kuruluğun azaltılması için göz yaşı damlası, enfeksiyon riskinin önlenmesi için antibiyotikler reçete edilebilir. İyileşme süreci 4-6 haftalık bir süre devam edebilir. Bu süreçten sonra da 1-2 yıllık aralıklarda göz muayeneleri yapılabilir.
Ameliyat gerçekleştirildikten sonra et oluşumunun yeniden görülme riski bulunduğu için mümkün olduğunca gözlerin korunmasına dikkat edilmelidir. Toz, güneş, kum, deniz tuzu gibi tetikleyicilerden korunmak için önlemler alınabilir.
Gözde Et Büyümesi Tehlikeli midir?
Gözde et büyümesi görünüm olarak korkutucu olabilse de eğer büyüme göstermiyorsa büyük sorunlara yol açmaz. Semptomların kişinin hayatını etkilemediği durumlarda tedaviye ihtiyaç duyulmayabilir. Et yapısının büyüdüğü ve görmeyi etkilediği durumlarda cerrahi müdahale ile bu yapı alınabilir.
Ameliyat genellikle birkaç saat süren bir işlem ile tamamlanabilir ve ameliyat sonrası iyileşme süreci herhangi bir sorunun yaşanmaması halinde 4-6 hafta sonrasında tamamlanır. Nadiren ameliyat sonrası gözde et oluşumu tekrar edebilir. Yapının büyümediği hastalarda kaşıntı, kızarıklık, ağrı sorunları için göz damlası, merhemi ve kremlerinin kullanımına başvurulabilir. Tüm koşullar değerlendirildiğinde hastalık kısmi görme kaybından daha ciddi sorunlara yol açmayabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Gözde Et Büyümesi Damla ile Geçer mi?
Gözde yaşanan et büyümesini durdurmak için herhangi bir ilaç tedavisi şimdilik mümkün değildir. Kesin tedavinin sağlanması için ameliyat ile yapının alınması gereklidir. Ancak et büyümesi nedeniyle yaşanan ağrı, kuruluk, enfeksiyon gibi sorunların giderilmesi için göz damlası kullanılabilir.
Kuruluk şikayetinde suni gözyaşı damlaları ve hyaluronik asit içerikli damlalara başvurulabilir. Hastalık nedeniyle göz sağlığına daha fazla dikkat edilmesi gerekir. Bu nedenle alerjik sorunlar görüldüğünde antihistaminik damlalar kullanılırken, enfeksiyonların tedavisi için antibiyotik özellikli damlalar tercih edilebilir.
Gözde Et Büyümesi Bitkisel Tedavisi Nasıldır?
Göz gibi hassas dokuya sahip yapılarda bitkisel ürünlerin direkt kullanımı önerilmemektedir. Göz hastalıklarında bitkisel ürünlerin göze damlatılarak kullanılması göz sağlığı açısından tehlike oluşturabilir.
Bunun yanında bitkisel ürünlerin kullanımı uzman kontrolünde sürdürülmesi gereklidir. Gözdeki etin büyümesini önleyecek bir etken madde bulunmadığı için tedaviyi sağlayabilecek bir bitkinin bulunması da zordur.