Artroplasti, eklem değiştirme de olarak bilinen cerrahi bir operasyondur. Hasarlı duruma gelen eklemler; metal, seramik veya plastikten yapılmış olan yapay eklemlerle değiştirilir.

Genellikle bu ameliyat kalça, diz ve omuz bölgesindeki eklemler üzerinde yapılır. Artroplasti ameliyatlarının farklı tipleri mevcuttur. Artroplasti rezeksiyonu interpozisyon artroplastisi, parsiyel endoprotez artroplastisi ve total endoprotez artroplastisi, bu ameliyatın farklı türleridir.

Artroplastinin bir çeşidi olan artroplasti rezeksiyonu ameliyatı başarısız cerrahi müdahaleler ya da cerrahi komplikasyonların giderilmesi için kullanılan bir uygulamadır.

Artroplasti rezeksiyonu ameliyatı, eklemin hastalıklı yüzünün ya da yüzlerinin çıkarılması işlemidir. Böylece eklem, sarsak eklemi pozisyonunda bırakılır. Bu durumda eklem, mümkün olan en fazla hareket açıklığına sahip şekle getirilmiş olur.

 

Artroplasti Rezeksiyonu Çeşitleri Nelerdir?

Artroplasti rezeksiyonu iki türü vardır. Bu türler farklı bölgelerde uygun olan seçenek doktor tarafından belirlendikten sonra uygulanabilir. Artroplasti rezeksiyonun çeşitleri:

Girdlestone-Taylor Rezeksiyon Artroplastisi

Keller Rezeksiyon Artroplastisi

Artroplasti rezeksiyonu Girdlestone-Taylor tarafından geliştirilmiş ve öncelikli olarak kemik iltihabı hastalığı üzerinde denenmiştir. Teknik genellikle osteoartrit tedavisinde, yani yaşa bağlı olarak ortaya çıkan eklem kireçlenmesinde kullanılır. Ayrıca bu teknik, eklem iltihaplanmalarının tedavisinde de kullanılan bir türdür. Ancak günümüzde çoğunlukla artroplastinin başarısız olduğu ya da komplikasyonlara yol açtığı durumlarda, revizyon yerine tercih edilen alternatif bir cerrahi teknik olarak bilinir.

Girdlestone rezeksiyon tekniği çoğunlukla kalça protezlerinde başarısız sonuçlar elde edilmesi durumunda kullanılır. Keller tekniği ise çoğunlukla el ve ayak parmaklarının eklem bölgelerinde halluks valgus deformitesi olması durumunda tercih edilir.

Girdlestone tekniğinde kalça ekleminde bulunan femur başı çıkarılır. Bu durumda hasta aksak da olsa hareket edebilir. Keller rezeksiyon artroplastisinde ise halluks valgus ya da halluks rigidus gibi ayak ve ayak parmağındaki kireçlenmeler olması durumunda proksimal falanks devre dışı bırakılır. 

 

Kaynak: www.medicalpark.com.tr