Balık, yeterli  ve dengeli beslenme dengesinde her insan için gerekli olan makro ve mikro besin ögelerini içerisinde bulundurur . Balık, N- 3 yanin bilinen adıyla omega 3  yağlarını ve Kalekisiferol - selenyum  gibi vitamin ve minerallere sahiptir. Balık tüketimi ilk olarak kalp ve damar sağlığı beyin kemik ve kas gelişimi gibi temel vücut fonksiyonlarında görev alır.

 

Düzenli balık tüketiminin yararları;

Kemikleri güçlendirir

Göz sağlığını korur

Çocuklarda ve yaşlılarda zeka gelişimini destekler

Vücuttaki toksinleri atarak vücudu temizler

N 3 takviyesi sağlar

Demansı önler

Eklem arası sıvı dengesini ayarlar

Kas hücrelerinde hipertrofi oluşturur

Bağışıklığı güçlendirir

Kanser  oluşumunu önler

Cilt için gerekli protein ve mineralleri sağlar

TİP 1 ve Tip 2 diyabet riskini azaltır

 

Balıkta Hangi Besin öğeleri bulunur ;

Protein, omega 3 yağ asitleri,omega 6 yağ asitleri,D vitamini ,B2 vitamini,peptit,kalsiyum ,magnezyum,fosfor,çinko,demir,flor,iyot ve

selenyum.

 

Balık Nasıl Tüketilmelidir ?

Balıktan makro faydalanmak için genellikle buharda ,buharda veya ızgara usulü pişirmek gereklidir. Yoksa gerekli besin ögeleri vücut alıp kullanamaz.

 

Hamileler Balık Tüketmeli midir ?

Balıkta bulunan N 3 yağ asitleri, damar ve sinir hücreleri için çok önemlidir.Anne karnındaki bebeğin maximal  gelişimini desteklemek için sadece hamilelikte değil, laktasyon yani emzirme döneminde de balık tüketilmelidir. Ancak gebelerde bazı deniz ürünlerinde bulunan civa miktarına dikkat edilmesi gerekir bu gebeliğin tehlikeye girmesine sebeb olabilir.

 

Haber Merkezi