Lapseki ilçesine bağlı Umurbey beldesinde çıkan orman yangınında Dardanos’ta bulunan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü emrindeki yangın söndürme helikopteri, “kalkış yap” emrine uymamasının yankıları devam ediyor. Orman bölge müdürlüğü bu konuda sessizliğini korurken, helikopterin yangına müdahale etmemesinin sebebi uzun süredir yapılması gereken ödemenin yapılmaması olduğu öğrenildi. Çanakkale’deki helikopter kalkmayınca başka şehirlerden yangına müdahale etmek için helikopter çağrıldı.

 

Lapseki ilçesi Umurbey beldesindeki ormanda 20 Ekim saat 15.00 sıralarında yangın çıktı. Yangın rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Alınan bilgiye göre; ekipler bölgeye gönderilirken, Dardanos’ta bulunan orman yangınlarına müdahale için bekletilen yangın helikopterine de haber verildi. Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü emrindeki helikopter, “kalkış yap” emrine karşı gelerek paralarının ödenmesi durumunda kalkış yapacaklarını belirtti.

Orman yanmaya devam ederken, Balıkesir, İzmir ve Tekirdağ’daki helikopterler çağrıldı. Yangına şehir dışında helikopter gelerek yangına müdahale ettiği öğrenildi. Rüzgarın etkisi ile hızla yayılan yangına Çanakkale’deki yangının kalkmaması büyük bir skandal olarak kentin gündemine bomba gibi düştü.

PARALARINI ALMAMIŞLAR

İddiaya göre; yangınlara müdahale etmek için bakanlık tarafından yapılan ihalede bir firma ihaleye giriyor ve Çanakkale’nin de içinde bulunduğu bazı illerdeki helikopter ihalesini kazanıyor. İhaleyi kazanan firma, yurtdışından helikopter firmaları ile anlaşıyor ve bu anlaşma çerçevesinde Çanakkale’ye de helikopter getiriliyor. Bakanlık, firmaya parayı ödediği halde ihaleyi alan firma ne helikopter ne pilot ne de Çanakkale’de aldıkları yakıtın parasını ödemiyor. Uzun süredir ödeme yapılmayınca helikopterin kalkmadığı belirtildi.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SINIFTA KALDI

Son iki yıldır Çanakkale genelinde çıkan yangınlar nedeniyle büyük eleştiriler alan Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü, bu yangında da sınıfta kaldı. Geçen yıl ve bu yıl Çanakkale’de peş peşe yangınlar çıkıyor. Yangınları büyümesinde bölge müdürlüğünün beceriksizliği ve işi bilmemesinden kaynaklandığı belirtiliyor. Yangınlar nedeniyle Çanakkale’de ormanlar kule dönerken, bu sorunlara bir de helikopterin yangına müdahale etmemesi skandalı eklendi.

İKİ KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Umurbey beldesindeki yangına şehir dışından gelen ekiplerin de yardımı ile havadan ve karadan yapılan 2,5 saatlik müdahalenin ardından kontrol altına alındı.

Jandarma ekipleri yangının çıkış nedeniyle ilgili soruşturma başlattı. Yapılan incelemede, 2 kardeş M.P. ile M.P'nin bahçe temizliği yaptığı sırada, 3 farklı noktada yangının çıktığı tespit edildi. M.P. ile M.P jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheliler, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Hasan Sami Er

Foto: BHA