Karnabahar, turpgiller familyasına ait bir sebzedir.  birbirine sıkıca kenetlenmiş çiçekler ve çiçeklerin bağlandığı kalın bir kökten oluşan bir yapısı vardır. Beyaz ,mor, turuncu ve yeşil renkli olarak 4 farklı rengi bulunur  Farklı renkteki karnabaharlar arasında bir lezzet farkı bulunmamaktadır.

 

100 gram karnabahar,25 kalori

5 gram karbonhidrat, 2 gram diyet lifi, 2 gram şeker 2 gram protein içermektedir. Lif: 2 gr,C Vitamini: Günlük Değerin (GD) %58'i, K Vitamini: Günlük Değerin %14'ü, B6 Vitamini: Günlük Değerin %12'si, Folat: GD'nin %1 , Potasyum: GD'nin %7, Magnezyum: GD'nin %4 ve Fosfor: GD'nin %4

 

Karnabaharın faydaları şöyle sıralanır:

 

Kansere karşı koruyucu görevi bulunur

İçeriğinde bulunan  izotiyosiyanatlar ölü hücreleri atarak kanser hücrelerinin yayılmasını engeller  Bu kanser riskini azaltır.

 

Detoks etkisi gösterip vücudu toksinlerden arındırır

Karnabahar,  antioksidan besinler ve kükürt içeren değerlere sahiptir.Bu mikro elementler de karaciğeri toksinlerden arındırır.

 

Kalp sağlığına iyi gelir

Karnabaharda bulunan sülforafa maddesi kötü kolesterolu düşürerek,damar da yağların birikmesini engeller.

 

Bağırsak sağlığını korur, kabızlığa iyi gelir

İçerdiği diyet lifi sebebiyle bağırsaklar normalden daha fazla çalışır.Bu da kabızlığı önler ayrıca bağırsak sağlığını korur.

 

Zayıflamaya katkı sağlar

 %90 ‘ı sudan oluşan karnabahar ayıca sağladığı tokluk yardımıyla hem vücudun su ihtiyacını karşılar hem de tokluk hissi sağlar. Glisemik indexi düşük olduğundan kilo verimini de yardımcı olur tam diyetlik bir besindir.

 

Beyin gelişimi ve sağlıklı sinir sistemi için yararlıdır

Kolin açısından zengin olan karnabahar, beyin gelişimine, hafızaya ve sinir sistemine etki eder. Bu da sağlıklı bir sinir sistemi ve ruh halini mümkün kılar.

 

Haber Merkezi