Göğüsgeren,  “Banker Bilo’nun ofisi gibi, bir masa, bir sandalye, bir kalem olan işletmeler var. Bu kadar büyük bir bütçe ve imkanlar bileşeninin bugüne kadar sadece 3 patent ve 1 faydalı model sonucuna ulaşabilmesi eleştiri gerektiriyor. Yüzde 54 hissesine sahip olan GESTAŞ’ın ise teknoparka 4 milyon TL ödeyerek kiracı olması ise tam bir Aziz Nesin fıkrası. Yüzde 99 hissesinin İl Özel İdaresi’nde bulunduğu GESTAŞ, Teknopark yönetiminde söz sahibi olmaması hatta il genel meclisinin bu iki kuruluşta da tamamen yetkisiz olması da anlaşılır gibi değil.” dedi. 

 İl Genel Meclisi Meclis araştırma ve Hukuk Komisyonu ile Sanayi Ticaret ve Teknoloji Komisyonu bir süre önce Çanakkale Teknopark’ta inceleme ve araştırma yaptı. O gün yapılan ziyarette komisyon üyeleri yeterli bilgi alamadıklarını belirterek ayrılmışlardı. O gün yapılan inceleme ve aldıkları bilgiler doğrultusunda Çanakkale Teknopark hakkında rapor hazırlandı. Rapor İl Genel Meclisi’ndeki toplantıda açıklandı. Raporu CHP’li İl Genel Meclis üyesi Güneş Pehlivan okudu.

Pehlivan, raporu okuduktan sonra meclis üyeleri de peş peşe eleştiri ve çözüm önerileri sıraladı. Açıklama yapanlardan biri CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanvekili Sadık Göğüsgeren oldu. Çok sert eleştiri yapan Göğüsgeren, “Çanakkale Teknopark işletmesinin verimliliğini artırılmasına yönelik kurduğumuz komisyonlar çalışmalarını tamamlayarak raporu Çanakkale halkının bilgisine sundu. Bu kadar büyük bir bütçe ve imkanlar bileşeninin bugüne kadar sadece 3 patent ve 1 faydalı model sonucuna ulaşabilmesi eleştiri gerektiriyor. Yüzde 54 hissesine sahip olan GESTAŞ’ın ise teknoparka 4 milyon TL ödeyerek kiracı olması ise tam bir Aziz Nesin fıkrası. Yüzde 99 hissesinin İl Özel İdaresi’nde bulunduğu GESTAŞ, Teknopark yönetiminde söz sahibi olmaması hatta il genel meclisinin bu iki kuruluşta da tamamen yetkisiz olması da anlaşılır gibi değil.” dedi.  

 

ÇANAKKALE HALKI ADINA ÇALIŞMAYI YAPIYORUZ

Sanki Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren şirketlerin indirimlerden ve imkanlardan, faydalanır bir havası gördüklerini belirten Göğüsgeren, Teknoparkı’ın kentin bir değeri olduğunu belirterek, “Eğer bir yanlışlık varsa bunu düzeltme yönünde bunu uyarma yönünde Çanakkale halkı adına bu çalışmayı yapıyoruz.“ dedi.

 

GESTAŞ YÜKLÜ KİRA VERMESİ SIKINTI

Teknopark’ın büyük bölümünün GESTAŞ’a ait oduğu ve dolayısı ile GESTAŞ’ın da İl Özel İdare’nin şirketi olması dolayısı ile büyük söz sahibi olduklarını hatırlatan Göğüsgeren, bu sonuçların da meclis üyelerine ineleme ve araştırma hakkı doğduğunu belirtti. Göğüsgeren açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Hisselere bakıldığı zaman yüzde 99’unun Çanakkale halkının olduğu GESTAŞ şirketinin burada yüzde 54 hissedar olduğunu görüyoruz. Burada ettiği atlama yönünde bir durum. Bir deniz ulaşım şirketinin Teknopark’ta hisse sahibi olması, Çanakkale halkına sorulmuşmudur. Çanakkale halkının bilgisi varmıdır. O dönemlere bir bakmak lazım. Orada kiracı olması ve yüklü kira vermesi de bir sıkıntı.

Şimdi biz il genel meclisi üyeleri olarak Teknopark’ı eleştirme, araştırma ve inceleme hakkımız doğuyor. Burada komisyonumuza bilgi vermeme noktasında, yuvarlak cevap vermesi konusunda bir eleştiri ortaya çıkıyor. Komisyon burada faydalı bir çalışma içindedir.”

 

BANKER BİLO OFİSİ GİBİ

Öte yandan Teknopark’ta ayrıca Çardak’ta da bir binası da bulunuyor. Bu bina şuanda faaliyet göstermiyor. Tadilat aşamasında ve 100 milyon TL tadilat masrafının olacağı ifade ediliyor. Bunun gereksiz olduğu raporda da açıklandı. Bu bina hakkında da açıklama yapan Göğüsgeren, “Banker Bilo’nun ofisi gibi, bir masa, bir sandalye, bir kalem olan işletmeler var. Oraya teşvik amaçlı gelip büro açtıkları belli. Buna biz kanaat getiriyoruz vatandaş olarak. Görüntü öyle. Çanakkale halkı da biliyor. Tabi bizim görevimiz Teknopark’ın Çanakkale’ye ülkemize gençlerimize yazılımcılarımıza, sanayi adamlarına faydalı olmasına teşvik yönündedir.

Bu konuda da Teknopark yönetimi şeffaf olmak zorundasınız. Kamuoyuna gelirlerinizi, giderlerinizi, şirketlerin faaliyetlerini, düzenli olarak paylaşmak zorundasınız. Hiç kimseye 145 bin metrekarelik alan babasından miras kalmadı. Orada bir faaliyet oluyorsa, Çanakkale halkına, İl genel meclis üyelerine, Çanakkale belediyelere, muhtarlıklara, üniversitelerde okuyan çocuklar orada bilgi sahibi olmak zorunda.”

 

EĞİTİM KURUMU TEKNOPARK ARAZİSİ İÇİNDE Mİ

Meclis Araştırma ve Hukuk Komisyonu ile Sanayi, Ticaret ve Teknoloji Komisyonu’un hazırladığı ve İl Genel Meclisi’ne sunulan Çanakkale Teknopark (Teknoloji Gelişme Bölgesi) Araştırma Raporu ile ilgili İyi Parti Grubu adına Murat Çağlayan da bir açıklama yaptı. Çağlayan, Teknopark'ın Yönetim Kurulu Yapısı’nı eleştirerek yönetimde büyük ortak olan GESTAŞ’ın olması gerektiğini söyledi. Çağlayan ayrıca, bölgede faaliyet gösteren eğitim kurumunun Teknopark'a ait olan 145 dönüm arazi içinde yer alıp almadığı veya hangi şartlarda yer aldığını sordu.

 

Mine Yel