Dişlerin çarpık olması ise yalnızca gülümsemeyi etkileyen estetik bir sorun olmamakla birlikte birçok farklı sağlık problemine de yol açabilmektedir.Diş Hekimi Murat İnce konu hakkında bilgiler verdi.
Dişlerdeki çarpıklığın oluşum sebepleri arasında sayılabilecek en büyük faktör genetik yatkınlık olsa da diğer birçok etkenin yaşam kalitesini etkileyebilecek çarpık diş problemine yol açabildiği bilinmektedir. Özellikle erken dönemde uygulanacak gelişmiş tedavi yöntemleri ise hastalara konforlu bir iyileşme deneyimi sunabilmektedir.
Çarpık diş nedir ?
Çene kemiği üzerinde belli bir sıralama ve düzende yer alması gereken dişlerde meydana gelen yamukluk veya sıralama bozukluğu, çarpık diş olarak isimlendirilen ortodontik bir rahatsızlıktır. Çarpıklığın derecesine göre hafif veya ileri düzey olarak sınıflandırılan bu hastalık, ön ya da arka dişlerde ve bütünsel halde veya belirli bir bölgede yer alması şeklinde gelişebilmektedir. Diş sağlığını, devamında ise vücut sağlığını tehdit eden bu durum, diş eti hastalıkları ve plak oluşumu başta olmak üzere diş kayıplarına, çürümeye, çene problemlerine ve hatta sindirim problemlerine zemin hazırlayabilmektedir.
Çarpık diş probleminin oluşum sebepleri
Çarpık diş sorununa neden olarak etmenler arasında birçok dikkat çeken madde yer almaktadır. Diş minesini aşındıran tırnak yeme alışkanlığından kötü ağız hijyenine kadar uzanan bu faktörler, tıbbi sorunların bir getirisi olmanın yanı sıra genetik ya da çevresel unsurlarla da ilişkili olabilmektedir. Buna göre yamuk diş hastalığına yol açabilecek durumlar şu şekilde sıralanabilir: Ağız ve diş bakımının düzenli yapılmaması, ağız içerisinde yeterli hijyenin sağlanamaması ve diş eti hastalıklarının tedavisinin geciktirilmesi, dişlerin olması gereken dizilimini olumsuz etkileyebilmektedir. İnsanın gelişimsel tarihi içerisinde değişen çene boyutu da çarpık diş oluşumunun bir diğer nedeni kabul edilmekte ve aileden gelen genetik mirasın yanı sıra daha geniş perspektifte geçmişten günümüze küçülen çene boyutlarının da bu soruna yol açtığı düşünülmektedir. Bebeklik döneminde itibaren geliştirilen bazı alışkanlıklar da dişlerin zamanla çarpılmasına sebep olabilmektedir. Bunlar arasında ise tırnak yeme, parmak emme, uzun süreli emzik veya biberon kullanımı ve sürekli olarak ağızdan soluk alıp verme sayılabilir. Bu miyofonksiyonel alışkanlıklarla birlikte ayrıca, süt dişlerinin erken kaybı da kaymalarda ve dolayısıyla çarpıklık gelişiminde rol oynayabilmektedir.
Maloklüzyon, çenelerin yanlış kapanması durumudur ve özellikle uyku sırasında diş sıkma ya da diş gıcırdatma gibi durumlarla daha sık karşılaşılabilir.Bununla birlikte, dilin dinlenme pozisyonunun da dişlerin yerleşimini etkileyebildiği ve bu esnada yapılan baskı veya ittirme hareketlerinin çarpıklığı artırabildiği bilinmektedir.Diş eti hastalıkları ve beslenme bozuklukları ise dişlerde yamulmalara sebebiyet veren diğer unsurlardır. Özellikle sert ve yapışkan gıda maddelerinin yoğun tüketimi ile bu problemde artış görülebilmektedir. Dahası, diş etlerinde meydana gelen yaralanmalar, travmalar veya enfeksiyon durumları da çarpık diş oluşumunun başlıca gerekçesidir.Tüm bunların yanı sıra doğumsal sağlık sorunlarının ve yaşlanmanın da çarpık diş oluşumundaki kilit faktörler olduğu kabul edilmektedir. Özellikle yaşın ilerlemesiyle dişlerin öne doğru kayması ve yıllar içerisinde yıpranan çene kemiğinin ise deforme olmasıyla çarpıklığın şiddeti artabilmektedir.
Çarpık dişler genel vücut sağlığını da bozabiliyor !
Diş Hekimi Murat İnce,'' Fırçalama, diş ipi kullanımı ve benzeri ağız bakım ve hijyenini sağlama sürecini zorlaştırabilen çarpık dişler, buna bağlı olarak diş çürüklerinin ve diğer diş ve diş eti problemlerinin meydana gelmesine de sebep olabilmektedir. Bu da zaman içerisinde diş kayıplarının oluşması anlamına gelir. Çarpık dişlerin yol açtığı problemler ağzı içiyle de sınırlı değildir. Öyle ki kronikleşen diş eti hastalıkları diğer organlar için tehdit oluşturmak, kalp hastalıklarının veya diyabet gibi sistemik rahatsızlıkların meydana gelme riskini artırmaktadır. Bu sorunun oluşmasının akabinde, doğru çiğneme fonksiyonunun bozulmasıyla ise sindirim sisteminin olumsuz etkilenmesi mümkündür. İyi çiğnenemeyen yiyecekler, mideye daha az sindirilmiş olarak ulaşır ve bu da mide problemlerine, bağırsak sorunlarına ve hazımsızlığa yol açarak hayat kalitesini düşürebilir.Dişlerdeki çarpıklık, ayrıca sosyal açıdan kişinin kendini kısıtlamasına, özgüven eksikliğine ve bunlara bağlı depresyona sebep olabilmektedir. Dişlerdeki bu problemin çene yapısını ve fonksiyonunu etkilemesiyle oluşan baş ve çene ağrıları, aşırı diş aşınmaları ve hassasiyet ise uzun vadede kronikleşecek daha büyük sorunları tetikleyebilmektedir. Dahası, çarpık dişlerin konuşmayı zorlaştırdığı, doğru seslerin çıkarılmasını engellediği ve bunun sonucunda insan ilişkilerini olumsuz etkilediği bir gerçektir.''dedi.
Haber Merkezi