Genellikle dudak bölgesinde meydana gelen bir ya da birden fazla yara ile kendini gösteren dudak yanması çeşitli sebeplerle gelişebilir. Çok sıcak içecek ya da yiyecekler tüketmek, güneşe korunmasız şekilde uzun süre maruz kalmak ya da çeşitli dış etkenler dudak yanması problemine yol açabilir.
Farklı sebeplerle gelişen dudak yanması genellikle tehlikeli değildir ve uygun tedavi yöntemi ile kısa süre içerisinde iyileştirilebilir. Ancak şiddetli seviyede gerçekleşen dudak yanmasında kalıcı hasarlar meydana gelebileceği için bu gibi durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna danışılması önemlidir.
Tüm bunların haricinde dudak bölgesi ve ağız içinde yanma hissiyatının sebebi BMS olarak adlandırılan ağız yanması sendromu da olabilir. Bir tür kronik diş rahatsızlığı olan ağız yanması sendromu ağrılı bir süreci beraberinde getirir. Özellikle tanı koyulana dek pek çok kişi yaşadığı probleme anlam veremediği için normal bir dudak yanması ile karşılaştığını düşünebilir.
Ağız yanması sendromu duyusal sinirler ya da merkezi sinir sisteminde meydana gelen tahribat sonucu oluşabilecek bir problemdir. Tedavisini bir ağız ve diş sağlığı uzmanının üstlenmesi gerekir. Eğer yaşadığınız problemin belirtileri arasında yanmanın yanı sıra tat alamama ve ağız içinde his kaybı varsa vakit kaybetmeden bir diş hekimine danışmanız önerilir.
Dudak Yanığı Belirtileri Nelerdir?
Onarıcı bakım kremleri kullanmak ve daha sağlıklı bir yaşam rutini oluşturmak dudak yanığına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek yanıtlar arasında yer alır. Genellikle hayati bir tehlike yaratmayan ve farklı sebepler dolayısıyla gelişen dudak yanığı, belirtiler devam ettiği süre boyunca hem görüntü olarak hem de ağrı ve acı sebebiyle rahatsız edici olabilir.
Dudak yanığı belirtileri arasında dudak bölgesinin normalden daha kırmızı gözükmesi bulunur. Bunun haricinde tahriş olmuş bir lezyon, ağız ve dudak köşelerinde meydana gelen çatlak görüntü, ağız kuruluğu, dudaklarda kaşıntı, yanma hissi ve gerginlik de belirtiler arasındadır.
Dudak Yanığı Nedenleri
Yüzün geri kalanından farklı olarak daha fazla sinir dokusu barındıran dudak derisi, yüzdeki en önemli parçalardan biridir. Çevresel ve fiziksel etkenlere bağlı olarak gelişen sorunlara oldukça duyarlı olan dudaklar, güneş ışınları ya da hatalı tüketim alışkanlıkları gibi dış etkenler sebebiyle kolaylıkla dudak yanması problemi ile karşılaşabilirler. Dudaklarda kızarıklık ve yanma hissi ile kendini gösteren dudak yanmasının birçok sebeple oluşması mümkündür.
Nedenlerinden bazıları şunlardır:
Kimyasal reaksiyonlar: Amonyak, iyot ya da alkol gibi kimyasal maddelerin yoğun miktarda ve uzun süre dudaklar ile temas halinde olması dudak yanmasının en temel nedenidir. Kimyasal reaksiyon sebebiyle dudak yanması oluşması için temasın uzun sürmesi gerekir. Buna bağlı olarak birinci derece yanıklar ve dudaklarda kabarma görülür. Nadir de olsa kimyasal reaksiyon sebebiyle ikinci derece dudak yanığı da gelişebilir.
Alerjik reaksiyon: Dudak yanığına yol açabilecek bir diğer etken ise alerjik reaksiyonlardır. Eğer herhangi bir besine alerjiniz olmasına rağmen bilinçsiz olarak ya da farkında olarak bu besini tüketirseniz dudaklarınızdan başlayan yanma hissi bütün vücudunuzu sarabilir.
Güneş yanığı: Güneş ışınlarıyla birlikte sentezlenen D vitamini insanlar için çok önemlidir. Kemik sağlığını olumlu yönde etkileyen D vitaminini almanın en mantıklı yollarından biri güneş olmasına rağmen korunmasız şekilde güneşte vakit geçirmek yanıklara yol açabilir. Güneş ışınlarının barındırdığı UVA ve UVB ışınları insan sağlığını tehdit eder. Son yıllarda pek çok kişinin hakkında bilinçlendiği bir konu haline gelen güneş yanıkları, güneş kremi kullanımını da daha aktif hale getirmiştir. Fakat buna rağmen birçok kişi güneşli havalarda vakit geçirirken yalnızca yüz ve vücut için güneş kremi kullanır. Ancak dudaklar için de güneş kremi kullanılması gerekir. 50 ya da 30 SPF korumaya sahip dudak güneş kremleri dudaklarınızın güneş sebebiyle yanmasını engelleyebilir. Eğer korunmasız şekilde güneşte çok uzun süre vakit geçirirseniz dudaklarınız güneş sebebiyle hasar görebilir. Stres: Stres bağışıklık sistemini hassaslaştırır. Bu durum dış etkenlerden etkilenme oranınızı yükseltir. Buna bağlı olarak vücudunuz virüslere daha açık hale gelir ve bu durum dudak yanıklarının da temel sebeplerinden biri olan Herpes virüsü ile karşılaşmanıza neden olabilir.
Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar: Sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklar da tıpkı besinler gibi ağız yolu ile vücuda giriş yaparlar. Dudağın hassaslaşmasına yol açarken çeşitli tahribatlar yaratan dudak yanmasının en temel sebeplerinden biri sigara ve alkoldür.
Dudak Yanığı Nasıl Geçer?
Dudak yanığı farklı sebeplerle gelişebilecek bir problem olduğu için dudak yanığına ne iyi gelir sorusuna tek bir yanıt vermek mümkün değildir. Bu problemin giderilmesini istiyorsanız öncelikle neden meydana geldiğini tespit etmelisiniz. Örneğin alerjiniz olmasına rağmen tükettiğiniz bir besin sebebiyle dudak yanması yaşıyorsanız bu problemin giderilmesi için yapmanız gereken alerjik reaksiyon gösterdiğiniz besinleri gözden geçirmek ve beslenme rutininizden çıkartmaktır. Aynı şekilde eğer alkol veya sigara gibi zararlı alışkanlıklar sebebiyle dudak yanması yaşıyorsanız bu durumda da zararlı alışkanlıklarınızı ortadan kaldırmalı ya da tüketim oranınızı azaltmalısınız.
Güneşe çıkarken güneş sebebiyle dudak yanığı yaşamamak için mutlaka güneş kremi ya da koruyucu içeren ürünler kullanmalısınız. Yanık sonrası tahrip olan dokunun bariyerini onarmak için onarıcı bakım ürünleri kullanabilirsiniz. Bunların dışında protein ve mineral bakımından zengin besinler tüketmek ve bol su içmek dudak yanmasının giderilmesi konusunda sizlere yardımcı olabilir.
Dudak Yanığı Tedavisi Nasıldır?
Sıcak bir yemek ya da içecek tükettiğinizde meydana gelebilecek, bunun haricinde alerjik reaksiyon, zararlı alışkanlıklar veya yanlış bakım gibi sebepler dolayısıyla da oluşabilecek bir problem olan dudak yanığı tedavisinde ilk müdahale önemlidir. Eğer ilk müdahaleyi soğuk kompres ile yaparsanız sonrasında oluşabilecek tahribatı azaltırken aynı zamanda ağrı ve acının da minimize edilmesini sağlarsınız. Bunun haricinde dudak yanığına ne iyi gelir ve tedavisi nasıl yapılır sorusuna verilebilecek yanıtların arasında yanığa yol açabilecek etkenleri ortadan kaldırmak, periyodik aralıklarla soğuk kompres uygulamak ve bariyer onarıcı dudak bakım ürünleri kullanmak yer alır. Aloe vera gibi doğal yöntemlerle de dudak yanığının tedavisini gerçekleştirebilirsiniz. Bu önlemlere rağmen devam eden ve şiddetlenen belirtilerle kendini gösteren bir dudak yanması yaşıyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.
Dudak yanığı ne kadar sürer?
Dudak yanığının neden geliştiğini bilmeden problemin ne kadar süreceğini yanıtlamak mümkün değildir. Genellikle tıbbi bir tedavi gerektirmeyen ve ortalama 1-2 hafta içerisinde geçen dudak yanığının iyileşme süresi yanığın sebebine ve şiddetine bağlı olarak değişir.
Dudak yanığı kanama yapar mı?
Dudak yanığı sebebiyle dudak dokuları hassaslaşır. Bu durum dudak dokusunun dış etkenlere karşı daha korunmasız ve hassas olmasına yol açabilir. Bu sebeple dudak yanması sonrasında gelişen hassasiyet ile kuruluk gibi sebeplerle dudak yanması meydana gelebilir.
Dudak yanması için tıbbi yardım gerekebilir mi?
Genellikle dış etkenler sebebiyle gelişen dudak yanması evde alabileceğiniz önlemler ile giderilebilecek bir problemdir. Çoğunlukla tıbbi bir yardıma gerek kalmaz. Ancak aldığınız önlemlere rağmen geçmeyen ya da sık sık tekrarlayan dudak yanığı için tıbbi yardım almanız önerilir.
Kaynak:Medicalpark