?İçişleri Bakanlığı tarafından 112 Acil Sağlık, 155 Polis İmdat, 156 Jandarma ile 110 İtfaiye gibi acil çağrıların tek çatı altında toplanmasına yönelik olarak bütün illerde hayata geçirilmekte olan ve bünyesinde Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi (GAMER)'in de yer aldığı Çanakkale Valiliği 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü, koordineli çalışması sonucunda ihbarlara en uygun ve hızlı değerlendirmeyi yapmaya devam ediyor.
1 mühendis, 5 teknisyen, 22 çağrı alıcı personel ile Cezaevi’nin karşısında hizmet veren Çanakkale Valiliği 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü bünyesine, Eylül Ayı içerisinde de Orman Yangın, AFAD ve Sahil Güvenlik ihbar hatlarını da dâhil etmesi bekleniyor. Bakanlık kararından sonra kurum Çanakkale içerisinde tanıtım, bilgilendirme ve eğitim çalışmalarına başlayacak.
112 Sağlık acil ambulans birimi de geçtiğimiz ayın sonunda rtak çağrı merkezi 112 acil çağrı merkezinde devreye alındı. Devreye alma günü Sağlık Bakanlığı İzlenme Ve Değerlendirme Daire Başkanı Şamil Kurgun da merkezde çalışmaları yerinde inceledi.
Bundan öncesinde, yardım, talep ve ihbarlar, çeşitli kurumlara ait 155-156-158-110-112-177 vb. acil yardım telefonlarına yapılıyordu. Ancak acil yardım numaralarının muhtelif ve çok sayıda olması nedeniyle uygulanma da zorluklar vardı. Olayın hangi kurumu veya kurumları ne derecede ilgilendirdiği veya önceliğin hangisinde olduğu hususunda tereddüde düşülmesi ve birkaç kurumu ilgilendiren bir olay karşısında tüm irtibat telefonları bilinse bile, ayrı numaralar aranmak durumunda kalınması nedeniyle, zaman ve kaynak israfı ile birlikte can ve mal kayıpları da yaşanıyordu. Tüm kurumların tek çatı altında toplanarak koordineli çalışması tüm bu kayıpların önüne geçti.
TELEFONU ÇAĞRI ALICI PERSONEL AÇIYOR
İç İşleri Bakanlığı tarafından atanan, çağrı alıcı personel, gelen ihbarı, amacına uygun şekilde ilgilisine yönlendiriyor. Personel, konumu tespit ediyor. Sorunun ne olduğunu öğreniyor. Çağrı yönlendirici personel de gereken tüm kurumlara bilgi geçiyor.
VAKANIN TÜM İLGİLİ KURUMLARI OLAY YERİNE AYNI ANDA ULAŞIYOR
Böylece, vatandaş, herhangi bir yaralanmalı ya da ölümlü kazada, doğal afette, yangın ya da sel gibi durumlarda, şiddet olaylarında, tüm kurumları tek tek aramak yerine, tek telefonla, ilgili tüm kurumlara ulaşabiliyor. İlgili kurumlar olay yerine aynı anda ulaşınca vakanın sonuçlanması da eskisine oranla çok daha hızlı oluyor.
İLGİLİ KURUM ANINDA DEVREYE GİRİYOR
Öncesinde, özellikle anız yanmalarında nereye arayacağını bilmeyen vatandaş, Orman Yangını arıyor, eğer Orman Yangın bölgeden uzaksa, vatandaşı anız yangınları için aranması gereken 110 İtfaiye’ye yönlendirmek zorunda kalıyordu. 112’nin tek çatı altında toplanması, vakayı ilgilendiren kuruma da hızla ulaşımı sağladı.
ASILSIZ İHBARLAR ARTIK KURUMLARI MESGUL ETMİYOR
Aynı zamanda, çağrı alıcı personel, Polis İmdat, Acil Sağlık gibi kurumlara gelen gereksiz çağrılar ve asılsız ihbarları da karşılayarak, bu kurumların zaman kaybına uğramasına da engel oluyor. Böylece ilgili kurumlar, tüm imkânlarını, gerçek vakalar için kullanıyor.
Dilek Akşen