4 mahalle yeniden dönüşecek
Uzun süredir devam kentsel dönüşüm sürecinde girilen yeni dönemin detayları Eylül ayının ilk haftasında açıklanacak. 2019-2023 yılları arasında uygulanacak olan 11. Kalkınma Planı'nda yer alan bazı detaylar ışığında her şehir için farklı bir sürecin izleneceğini ifade eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat kent merkezine yönelik yapılan hazırlıkları gazetemize aktardı.
Çanakkale’de kent merkezine yönelik hazırlığı yapılan kentsel dönüşüm projesi kapsamında, İsmetpaşa Mahallesi Sosyal Konutlar Bölgesi, eski küçük sanayi bölgesi dediğimiz Barbaros Mahallesi, Namık Kemal Mahallesi’nin ve Fevzipaşa Mahallesi’ bir kısmı riskli alan ilan edildi.  Alan bazında yapılan çalışmalar neticesinde il genelinde 980 adet riskli bina tespit edildiğini, bunların 920 tanesinin yıkıldığını ifade eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, 2012 yılından bu yana il genelinde 9.130.608 TL kira yardımında bulunulduğunu da ifade etti.  Önümüzdeki süreçte Çanakkale Belediyesi tarafından yapılması gerekenleri de sıralayan Müdür Bolat hazırlıkların tamamlanmasının ardından sürecin başlayacağını dile getirdi.
 HER YIL 300 BİN KONUT DÖNÜŞTÜRÜLECEK
2019-2023 yılları arasında uygulanacak olan 11. Kalkınma Planında yer alan kentsel dönüşüm süreci hakkında değerlendirme yapan Müdür Bolat, “Afet risklerinin bertaraf edilmesi, çevresel, tarihi ve kültürel değerlerin korunması, yatay mimarinin esas alınması, engelli dostu şehirler kurulması, yapılaşma sonrası oluşacak değer artışının adil olarak paylaştırılmasının temel hedefler arasında olacağı plana ilişkin bazı detaylar 2019-2023 yılları arasında uygulanacak olan 11. Kalkınma planında yerini aldı.  Şubat ayında bir strateji belgesi açıklandı. Buna göre, her yıl 300 bin konut dönüştürülecek ve süre sonunda yenilenen yapın sayısının 6,7 milyona ulaşması bekleniyor” dedi.
MERKEZDE 4 MAHALLE RİSKLİ ALAN KAPSAMINDA
4 mahallenin riskli alan ilan edildiğini aktaran Müdür Bolat, “İlimiz Çanakkale’de bu plan kapsamında, kent merkezine yönelik hazırlığı yapılan, alansal, mekânsal ve yapısal analizler ve sentezler doğrultusunda,  Sosyal Konutlar Bölgesi dediğimiz İsmetpaşa (Arslanca) Mahallesi’nde yaklaşık 9.5 hektar, eski küçük sanayi bölgesi dediğimiz Barbaros Mahallesi’nde yaklaşık 0.89 hektar,  Namık Kemal Mahallesi’nde yaklaşık 1.01 hektar alan,  Fevzipaşa Mahallesi’nde ise yaklaşık 6.17 hektar alan olmak üzere toplamda 17.57 hektar büyüklüğünde 4 ayrı alan, öncelikli müdahale alanı olarak belirlendi.   Bu alanların riskli alan ilan edilmesine ilişkin hazırlanan Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesini Bakanlığımıza ilettik” dedi.
BELEDİYENİN HAZIRLIKLARI TAMAMLAMASI BEKLENİYOR
Önümüzdeki süreçte Çanakkale Belediyesi tarafından yapılması gerekenleri de sıralayan Müdür Bolat, “Kentsel dönüşüm alanında yapılacak uygulamaların, süreç yönetimi, proje fizibiltesi ve finansal bakımdan etüt edilmesi,  mevcut yapılaşma durumu, mer’i imar planı ile belirlenen imar hakları, dönüşüm kapsamında öngörülecek yapılaşma koşulları çerçevesinde nasıl bir dönüşüm modelinin uygulanacağının belirlenmesi gerekiyor.  Kentsel dönüşüm kapsamına alınması öngörülen  ‘Küçük Sanayi Bölgelerinde’ yer alan hak sahiplerinin transfer edilmesi için kentsel ‘Rezerv Yapı Alanı’na’ ihtiyaç duyulup duyulmadığının teknik olarak analiz edilmesi gerekiyor.  Dönüşüm kapsamına alınması öngörülen her bir alan özelinde yaşayan ve çalışan nüfusun talep ve beklentileri analiz edilmeli.  Dönüşüm iş ve işlemlerine ilişkin olarak uygulama takvimi oluşturulmalı. İsmetpaşa Mahallesi’nde belirlenen alan haricinde diğer mahallelerdeki belirlenen alanların dönüşümüne ilişkin yasal dayanağın belirlenmesi gerekli.  Bunlar tespit edilip Müdürlüğümüze iletilmesi gerekiyor. İşlemler tamamlandıktan sonra resmi gazetede yayınlanır ve alt yapı üst yapı çalışmaları başlar” dedi.
920 BİNANIN YIKIMI GERÇEKLEŞTİ
920 riskli binanın yıkımının gerçekleştiğini de sözlerine ekleyen Müdür Bolat, açıklamasına, “Alan bazında yapılan çalışmalar neticesinde ilimiz genelinde 980 adet riskli bina tespit edildi. Bunların 920 tanesinin yıkımı gerçekleşti,60 bina için de süreç devam ediyor. Bunların yerine yeni ve depreme dayanıklı binalar yapılıyor. Binası riskli olan ve riskli binada ikamet eden maliklerin riski binaları yıkmaları gerekiyor. Yıkım ve gerekli tüm şartların sağlanması halinde 18 ay boyunca 905 TL aylık kira yardımı hibe ediliyor. Bakanlığımız, 2012 yılından bu yana ilimizde 9.130.608 TL kira yardımında bulundu” ifadeleri ile son verdi.
Dilek Akşen