Ülkede yaşanılan ekonomik kriz sonucu tavan fiyatlara çıkan dövizin de etkisinin büyük olduğu yabancı ziyaretçi akını yanı sıra yerli turist bu sene kapı dışarı çıkamadı.Turizmciler geçtiğimiz yıllarda yaşanılan yabancı turist sıkıntısını bu sene aştıklarını ifade ederek,  kültürel, sportif ve sanatsal etkinlerin Çanakkale’ye yabancı turist çekmede çok önemli olduğunu dile getirdi.  Ayrıca tarihi batıkların deniz turizmine açılmasının da yabancı turist akını yaratacağı ifade edildi.
Kentin turizm aktörleri üç aylık sezonu değerlendirdi. Troya Yılı ve arkasından gelen yurt içi ve yurt dışı tanıtım çalışmaları ile profesyonel turist rehberlerinin Troya, Assos, Bozcaada ve Gökçeada’yı tur kapsamına alarak acentalara tanıtması bu yıl yabancı ziyaretçiyi bölgeye çekti.

“YURT DIŞI FUARLARI BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ”
Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (ÇATOD) Başkanı Armağan Aydeğer, yurt dışında gerçekleşen fuarlarda Çanakkale tanıtımının çok etkin olduğunu vurgulayarak, “Yaz sezonu geçtiğimiz yıla göre özellikle dış pazar açısından artı değer ile geçti.  İç pazar hareketi ise geçen yılın paralelinde hareket etti. Ekonomik şartlardan ötürü, özellikle bizim bölgemizde istenen hareket sağlanmadı ama bunu dengeleyen dış pazar oldu. Assos, Bozcaada bölgelerinde sezon istenilen uzunlukta gerçekleşmedi. Belli dönemlerde oldukça yoğundu.  2019’ın dış pazar rakamları 2018’in üzerine çıktı. 2020 yılında daha iyi bir sonuç bekliyoruz.  Bu bölgenin sürdürülebilir turizmi açısından çok önemli. Bölgemizin başta Troya ve Tarihi Gelibolu Yarımadası olmak üzere kültür turizmi açısından verimli oluşu dış pazar hareketinin önemli nedenleri arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda bölgemiz kültür turizmi açısından yavaşlama geçirmişti ama durum çok iyiye gitti. Yurt dışı tur operatörleri ile sürekli görüşüyoruz. Tanıtımlarımız hem yurt içinde hem yurt dışında devam ediyor. Yurt dışı fuarları bu anlamda bizim için çok önemli” dedi.
ŞEHRİMİZ İÇİN HAYATİ ÖNEM TAŞIYAN ETKİNLİKLERE DEVAM ETMELİ”
Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Çanakkale-Körfez Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Ahmet Çelik, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetlerin Çanakkale’ye yabancı turist çekmede çok önemli olduğunu dile getirdi ve “2018 Troya Yılı sebebi ile bölgemizde çok ciddi tanıtım çalışması oldu. Özellikle Troya Müzesi, civarı köylerdeki düzenlemeler bölgeyi harekete geçirdi. Son üç aylık döneme baktığımız zaman, beyaz yakalıların ve ailelerin bölgeye gelmeye başladığını gördük.  Yabancı ziyaretçi sayımız, geçtiğimiz seneye oranla yüzde 25 arttı.  Körfez ve Ayvalık Bölgesi ile karşılaştığımızda biz daha çok talep görüyoruz. Bunun en önemli nedeni de yurt dışı fuarlarda bölgemizi tanıtmış olmamız. Çanakkale’de akşamlar şehir merkezinde biraz gezin, Balkan ülkelerinden ailelerin, bireysel olarak, aileleri ile birlikte geldiğini görüyoruz. Bu bizi mutlu eder, esnafa para bırakacak müşteri budur. Batık turizminin önümüzdeki sezonda açılması da büyük bir ivme kazandırır. Geçtiğimiz günlerde yüzme yarışları yapıldı, katılan yabancı sayısı geçtiğimiz seneye oranla iki kat arttı.  Bölgemizde yapılacak her türlü sanatsal, kültürel ve sportif etkinlik, yabancı ziyaretçiler için dinamo etkisi yaratır. Ben TÜRSAB Başkanı olarak şunu söylemek isterim. Her kurum kendi alanında eğer kendisi ile ilgili şehrimizde etkinlik yaparsa daha fazla insanı Çanakkale’ye çekeriz.  Şehrimiz için hayati önem taşıyan bu etkinliklere ivedilik ile devam etmemiz gerekir. Bunları sürdürmek için yerel ve idari amirlerden destek almak gerekir” dedi.

“İÇ PİYASADA DÜŞÜŞ, YURT DIŞINDAN GELEN YABANCI ZİYARETÇİLERDE İSE ARTIŞ VAR”
Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası Başkanı Cihan Müşterioğlu, “Yurtdışı pazarından bölgemize gelen ziyaretçiler arasında özellikle Uzakdoğu’dan gelen ziyaretçilerde bir artış gözlemlenmekte.  Geçen yıla göre Avrupa’dan gelen ziyaretçilerde de bir artış gözlemlendi.  Midilli Adası’ndan Troya’ya her gün en az 25-30 kişilik bir kafile geliyor. Bu artı bir kazanımdır. Yurt içi pazarına baktığımız zaman Kuzey Ege tamamen bir destinasyon olarak kabul edilmiş durumda.  Şehitlik ve şehir merkezine gelen ziyaretçiler anlamında bir düşüş yaşıyoruz. Buna karşılık, Gökçeada, Bozcaada ve Kaz Dağları bölgesinde ziyaretçi anlamında bir artış var. İç piyasada düşüş var, yurt dışından gelen yabancı ziyaretçilerde ise artış var.  Troya Müzesi ve civarı, adalar ve Assos’da eğer gerekli yatırımlar yapılırsa, bölge daha cazip hale gelir ve daha çok yabancı turist gelir. Gelen ziyaretçilerin konaklama alışkanlıkları bir gün bir gece olarak devam ediyor. Civar destinasyonların tamamı bu şekilde gezilmiş oluyor. Esnaf ile yaptığımız görüşmelerde ise, gelen ziyaretçilerin sayısının artmasına rağmen, harcadıkları para da bir düşüş var. Adalar, Troya ve Assos’da yabancı ziyaretçi sayısının artmasındaki en büyük etken, tur programlarında yer almasına vesile olan profesyonel turizm rehberlerinin bu bölgeleri tur kapsamına alarak acentalara yazması, uygulanmasında birinci derecede rol oynamasıdır” dedi.

Dilek Akşen