“Aracılar üreticiyi perişan ediyor”
Aracıların, üreticinin kredi ödemelerini bile takip ettiğini, ödeme gününe birkaç gün kala, üreticinin elindeki malı en ucuza aldığını iddia eden Başkan Pehlivan, “Yeri geldiği zaman üretici aracıya kredi açıyor ama aracı üreticiyi perişan ediyor. Piyasada, bankadan kredi alamayan aracıya üretici vadeli ürün verir,  onlar da tam tersini yapar” dedi.
Bayramiç ilçesinde elma hasadına başladıklarını ifade eden Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, elma fiyatlarının daha yüksek olması gerektiğini vurgulayarak, “Satış fiyatı elmanın cinsine göre değişiyor.1,5 TL’den 2,40 TL’ye kadar fiyatlar var. Üretici çok kazanıyor diyemeyiz çünkü girdi maliyetleri çok yüksek” dedi.
Geçen seneye göre fiyatların yükseldiğini ancak doların da yükseldiğini ifade eden Başkan Pehlivan, “ Geçen seneye göre durum  fiyatlar anlamında biraz daha iyi ama şöyle bir gerçek var.  Geçen sene dolar ne kadardı, bu sene ne kadar? Üreticinin kazanması için elmanın 2-3 TL bandında satılması lazım, o zaman tüketici  ne yapacak diye soracaksınız.  Zaten şu anda üretici de mutsuz, tüketici de mutsuz. Aracılar mutlu. Geçen yıl 80 kuruştan 1,5 liraya kadar fiyat vardı. Bu sene 1,5 liradan başlayıp 2 liraya kadar giden fiyatlar var. Elmamız metropol kentlerde söz sahibi ve gözde. Ürünlerimizin bir katma değeri var. Ama bizim İç Anadolu tarafına açılmamız gerekiyor. İlçemizdeki 150 bin ton elma üretimi daha da artırılabilir. Biz meyveci bir ilçeyiz. Meselenin özü üreticinin para kazanması” dedi.
“ARACI ÜRETİCİYİ PERİŞAN EDİYOR”
Aracıların, üreticinin kredi ödeme günlerini takip ettiğini ve ödeme gününe birkaç gün kala tarladan elmayı en ucuz fiyata aldığını da  dile getiren Başkan Pehlivan,  “Aracılar bölgede, üreticinin kredi ödemelerini bile takip ediyor. Üreticinin kredi ödemesine birkaç gün kala, bölgeye gelip, en dip fiyattan elmaları alıyor.  Yeri geldiği zaman üretici aracıya kredi açıyor ama aracı üreticiyi perişan ediyor. Piyasada, bankadan kredi alamayan aracıya üretici vadeli ürün verir,  onlar da tam tersini yapar. Üreticinin elmasını en ucuza almak için ellerinden geleni yapıyorlar. Aracı sorununa  hızlı bir şekilde çözüm bulmak gerekir” dedi.”
“ARA UNSURLARINI ORTADAN KALDIRMAK GEREKİYOR”
Hem üreticinin hem de tüketicinin memnun olması gerektiğine dikkat çeken Pehlivan, Ama son zamanlarda genel ana sorun şu. Tarım ürünlerinde tüketici de, üretici de memnun değil. Mesele aracıların insanları çok yorması. Devletimizin bu aracılık sistemine bir an önce çözüm üretmesi gerekiyor. Bu bir tek elmada değil. Nektarinde de böyle. Bugün bakın nektarin 3 ile 5 lira arasında bir fiyatlarda geziyor. Bugün İstanbul'da kıyı semtte bir manavda nektarinin kilosu 15 lira. Tüketici bunu nasıl alıp yiyebilecek. Bayramiç elması 13 lira. Bizim burada üreticiden alış fiyatı 1.5 ile 2 TL arasında gezmektedir. Yani bu bir çelişki bence. Benim dikkat çekmek istediğim konu; üretici ürettiğinden memnun, fakat piyasa şartlarına göre kazanamıyor. Tüketici de pahalılıktan yiyemiyor. Sonuçta ezilen kesim hem tüketici hem de üretici oluyor. Bunun ara unsurlarını ortadan kaldırmak gerekiyor dedi.
Bayramiç’in Serhat Köyü’nde üretim yapan ve pazara çıkan elma üreticisi , “Elma bu sene dalında güzel ama ilerisi nasıl olur bilmiyorum.  Dalındaki elmalarda iklimden dolayı lekeleme oldu.  Bu iklim koşullarından ileri gelir. 10-12 dönümlük alanda elma üretiyorum, masrafı ağır geliyor. İlacı gübresi derken, kazanç gidiyor. İlaç atmasak, meyvenin çoğu meyve suyuna gider.  Cins cins elma var, hepsinin bakımı yetişmesi başka” dedi.

Dilek Akşen