Çanakkale’de, geçtiğimiz hafta açıklanan korona virüs vaka sayılarının artışı nedeniyle kent genelinde denetimler sıklaştırıldı. Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ve beraberindeki heyet, kordon boyundaki işletmelerde maske, mesafe ve hijyen denetimleri gerçekleştirdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından son yayınlanan ve Türkiye genelinde illere göre vaka sayılarının yer aldığı haritada Çanakkale turuncu renk olan yüksek riskli iller arasından kırmızı olan çok yüksek riskli iller arasına yükselmişti. Sağlık Bakanlığı’nın her hafta açıklayacağı ve Türkiye genelinde vaka artışında riskli illerin ilan edileceği sistem öncesinde de her ilde dinamik denetleme sistemine geçilmişti. Cumartesi günü açıklanan vaka haritasında Yüz binde vaka sayısı 107.29’ a yükselen ve kırmızı renkli iller arasına giren Çanakkale’de denetimlerde sıklaştırıldı. Dinamik denetimler kapsamında Çanakkale Valisi İlhami Aktaş Başkanlığındaki heyet kordon boyundaki esnafları denetledi. Denetimlere Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu, Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen,  Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan, Çanakkale Zıraat Odası Başkanı İsmail Kaya ve Sağlık İl Müdürü  Ali Taşçı katıldı. Kordonda gerçekleştirilen denetimlerde cafe ve restoranlar gezilerek Coronavirüs tedbirlerine uyulması ile ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Vali Aktaş esnaflara cafe, pastane ve restoranlarda masa mesafesi, işyerlerinin alanlarındaki müşteri sayısı HES kodu kontrolü, maske, mesafe ve hijyen kurallarını uyulması konusunda hatırlatmalar yaptı.

Vali Aktaş denetimin ardından yaptığı açıklamada “ İçişleri Bakanlığımızın tüm Türkiye genelinde yürürlüğe geçen hafta koyduğu genel denetleme çerçevesinde biz de ilimizde tüm ekiplerimizi oluşturduk. İl ve ilçelerimiz ile beraber beldelerimiz. Tematik ve dinamik denetimler her gün boyunca devam edecek. Hafta sonu restoranlarla beraber başlayan denetimlerimizi bugün de Belediye Başkanımız, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız, Ticaret Borsası Başkanımız, Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanımız ve Ziraat Odası Başkanımız ile beraber ben de İl Sağlık Müdürümüz, tekrar bir araya gelip Çanakkale’miz de mevcut vaka sayısının daha da artmaması için özellikle esnaf kesimimizle beraber neler yapabileceğimizi konuştuk. Bu vesileyle de bir grup esnafımızı ziyaret ederek, özellikle kalabalık olduğunu düşündüğümüz esnafımızı ziyaret ederek iş yerlerinde mesafe kurallarının uygulamaları ricasında bulunduk. İnşallah tüm kurumlar elinden geldiği tüm çalışmaları yaparak Çanakkalemizi mevcut bulunduğumuz renkten Turuncu’ dan Kırmızıya değil de kendisine daha çok yakışacak olan Maviye doğru götürmek için el birliği ile maviye dönmeye, insanlarımızı daha da rahatlatmaya çalışacağız, çalışıyoruz. Tüm çabamız bir hastamız daha olmasın ve hasta sayımız bir daha artmasın hastaneye bir kişi daha gitmesin ve devamında da vefatımız olmasın. Bunun için de tüm kesimlere esnafımıza, kamu kurumlarına vatandaşımıza görev düşmekte. Hijyen kurallarına, maske, mesafe kurallarımıza uyarak bu pandemi sürecinden inşallah ülke olarak millet olarak ve Çanakkale olarak en kısa sürede çıkacağımızı düşünüyoruz.  İlan edilen kurallara uyulmasını temenni ederek tüm vatandaşlarımızı selamlıyor tedbirleri elden bırakmayın diyorum. Denetimlere katılan denetim görevini sürdüren başta sağlık görevlilerimiz, kolluk görevlilerimiz olmak üzere, belediye çalışanlarımız ve yine İçişleri  Bakanlığımızın genelgesi ile oluşturulmuş odaların denetim ekipleri ve benzeri tüm arkadaşlarımıza da yapacakları denetimlerden dolayı şimdiden teşekkür ediyorum. Coronasız sağlıklı günler diliyorum. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde de başta şehit annelerimiz olmak üzere, tüm kadın ve annelerimizin gününü kutluyorum” dedi.

Ogün İnal