.
Bir böceği veya hastalığı bir ilaç öldürmüyor artık. Haliyle bazı meyve ve sebzelerde farklı ilaçlar kullanılarak ancak ürün alınabiliyor.
İlaç etken maddelerinin insan sağlığı üzerindeki etkileri üzerinde bilim adamları yoğun bir şekilde çalışıyor. Bazılarının kanser ve benzeri hastalıklara neden olduğuna dair şüpheler güçleniyor. İlaçların insan sağlığı üzerinde kombine etkileri üzerinde fazla bilgi bulunmuyor. Aslında sofralarımız ilaçlı çorbaya dönmeye başladı. Hemen bütün bitkisel ve hayvansal üretim alanlarında çok yoğun antibiyotik kullanılıyor. Her sofrada altı yedi farklı ilaç etken maddesi bir şekilde bulunuyor. İlaç etken maddelerinin bozulma sürelerine dair çalışmalar bulunsa da, yapılan araştırmalar, ilaçların sebze ve meyvelerde kaldığını gösteriyor.
İngiltere’de hükümet, insan sağlığıyla ilgili bir süredir ilaçların kokteyl etkileri üzerine çalışmalar yapıyor. Kokteyl etki, sebze ve meyvelerde birden fazla ilaç etken maddesinin bulunması olarak tanımlanıyor.
Geçen yıl İngiliz hükümeti tarafından yapılan taramalarda çok ilginç sonuçlarla karşılanmış. 3.385 adet sebze ve meyve örneğinin dörtte birinin birden fazla böcek ilacı etken maddesi içerdiği tespit edilmiş.
Aynı çalışmada, 1,962 meyve örneğinin üçte birinde çoklu zirai ilaç kalıntısına rastlanmış. Araştırmada, meyvelerde sebzelere göre daha fazla ilaç kalıntısına rastlandığı belirtiliyor. Kokteyl etki konusunda ciddi şüpheler bulunuyor. Çoklu etkilerin insan sağlığı üzerinde daha büyük rahatsızlıklara neden olacağı belirtiliyor.
Yine 288 ekmek ve buğday örneğinde ilaç kalıntısı olup olmadığı araştırılmış ve yaklaşık beşte birinde birden fazla ilaç etken maddesi tespit edilmiş.
Meyve ve sebze örneklerinde tespit edilen ilaç etken maddeleri 157 farklı aktif bileşen içeriyor. Birden fazla aktif bileşenin bir meyvede bulunması, her ilaçlamada farklı ilaçların kullanımından ileri geliyor.
157 adet etken maddenin 63 tanesi kanserojen olarak biliniyor. Diğer bir deyişle meyvelerin üçte birinde birden fazla ilaç etken maddesine rastlanıyor ve bunların yarıya yakını kanserojen.
Bu 157 adet etken maddenin 41 tanesi Endokrin Bozucu olarak nitelendiriliyor. Endokrin bozucu kimyasallar; vücudun denge sistemi, büyüme, gelişme ve üreme süreçlerinden sorumlu hormonların sentez, salınım, taşınma, metabolizma, bağlanma ve eliminasyonuna dışarıdan müdahil olan eksojen kimyasal maddeler olarak tanımlanmaktadır.
Bu etken maddelerden 22 tanesinin cinsel gelişim ve üreme üzerine olumsuz etkileri olduğuna dair araştırmalar bulunuyor. 19 tanesinin sinir sistemi üzerinde ciddi etkileri var.
Rapora daha detaylı bakılacak olursa, patlıcanların % 27'sinde, greyfurtların % 99’unda, üzümlerin % 77,5'inde çoklu ilaç tespiti, araştırıcıları hayretler içinde bırakmış.
Yine toplanan örneklerden bir üzüm örneğinde 14 adet kalıntı tespit edilmesi pes dedirmiş araştırıcıları.
Kokteyl etki aslında uzun zamandır üzerinde durulan bir konu. Meyve sebze ve diğer ürünlerin yetiştirilmesi esnasında hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan ilaçları sürekli artış göstermesi, sofraya gelen ilaç sayısını da artırıyor. Bir üründe birden fazla ilaç etken maddesine rastlanması, hatta bazılarında beşten fazla etken madde tespit edilmesi araştırıcıları kokteyl etki konusuna yönlendiriyor.